hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kraliçe II. Elizabeth Türkiye'ye geldi

    Kraliçe II. Elizabeth Türkiyeye geldi
    expand

    İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, resmi ziyaret için bugün Türkiye'ye geldi.

    Kraliçe ve beraberindekileri, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve eşi Nihal Aydın, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Aslan Güner, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve eşi ile diğer yetkililer karşıladı.

    Özel uçaktan indikten sonra, aprondan kendisine tahsis edilen araçla ayrılan Kraliçe Elizabeth, bindiği araçtan alanda bulunanlara el salladı.
     
    Yeşil biyeli siyah tayyör, siyah rugan ayakkabı giyen ve kıyafetini yeşil-siyah şapka, siyah eldiven ve siyah rugan çantayla tamamlayan Kraliçe'nin uçağında 25 kişi bulunduğu ve toplam ağırlığı bin 600 kg olan hediye getirdiği öğrenildi.
     
    Kraliçe Elizabeth'in gelişi sırasında Esenboğa Havalanı'nda çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Gazetecilerin çantaları ve kameraları özel eğitimli köpeklerle kontrol edildi.
     
    İlk durak Anıtkabir
     
    II. Elizabeth, ilk olarak Anıtkabir'e geldi. Kraliçe Elizabeth, Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Kraliçe Elizabeth, Anıtkabir Özel Defteri'ni de imzaladı. 

    Kraliçe Elizabeth, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:
     
    "Birleşik Krallığın büyük değer verdiği bir dostu ve modern tarihin en büyük şahsiyetlerinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk'e saygılarımı sunmak, benim için büyük bir onurdur."
     
    Kraliçe Elizabeth'e ziyaretinin sonunda, Anıtkabir seti ile Türkiye'ye ilk gelen İngiltere Kralı olan Edward'ın 1936'daki ziyaretinde ve Kraliçe Elizabeth'in 1971 yılındaki ziyaretinde çekilen fotoğraflardan oluşan albüm hediye edildi.
     
     

     
    Gül resmi törenle karşıladı

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İngiltere Kraliçesi Elizabeth'i Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladı.
     
    Milli marşların dinlenmesinin ardından, Kraliçe Elizabeth tören kıtasını denetledi. Tören kıtasını "Merhaba asker" diyerek selamlayan İngiltere Kraliçesi'nin onuruna 21 pare top atışı yapıldı.
     
    Törende Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve Ankara Valisi Kemal Önal ile diğer yetkililer hazır bulundu.
     
    Karşılama töreni, mart ayında tadilata alınan, Cumhurbaşkanı Gül'ün günlük çalışma ve kabullerini yaptığı hizmet binasının önündeki alanda yapıldı.
     
    Törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Kraliçe Elizabeth, önce beraber, ardından eşleriyle birlikte basın mensuplarına poz verdiler.
     
    Törenin ardından görüşmeye geçildi. Bu arada, töreni izlemeye gelen basın mensuplarının çanta ve kameraları Rocky adlı özel eğitimli köpek tarafından arandı.
     
    GÜL, ÇANKAYA'DA YEMEK VERDİ
     
    Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için Ankara'da bulunan İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth onuruna Çankaya Köşkünde akşam yemeği verdi.
     
    Yemekteki konuşmasına, "Türk milleti adına, en içten dileklerimle sizlere 'Türkiye'ye hoş geldiniz' demek istiyorum" sözleriyle başlayan Gül, "Majesteleri'nin Türkiye'ye bugün gerçekleştirdikleri bu ikinci Devlet Ziyareti, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki güçlü ilişkilerin harikulade bir göstergesi olup, stratejik ortaklığımızı dahada geliştirecek bir özellik taşımaktadır" diye konuştu.
     
    Gül, sözlerine şöyle devam etti: "1957 yılında ifade etmiş olduğunuz şu hususlar, dünyanın her yerinde pek çok lidere hala ilham kaynağı teşkil etmektedir: 'Size savaş meydanlarında önderlik yapamam. Kanunları ben koymuyorum ve adaletin yerini bulmasını ben temin etmiyorum. Ama yapabileceğim başka bir şey var: Size yüreğimi ve bu yaşlı adalara ve uluslar kardeşliğimizin tüm halklarına olan sadakatimi verebilirim'
     
    Gerçekten de Majesteleri'nin yarım yüzyılı aşan hükümranlığı boyunca, Britanya ulusuyla özdeşleştiğini ve gündelik politikaları ve değişen zamanı aşarak, milli birliğin ve onurun odak noktası olduğunu büyük bir hayranlıkla görmekteyiz"
     
    Türkiye ve Birleşik Krallık halklarının tarihlerinin ayrılmaz bir biçimde iç içe geçtiğine işaret eden Gül, "zaman zaman ordularımız karşı karşıya gelmişlerdir. Fakat aynı zamanda, evlatlarımız sayısız defalar ortak düşmanlara karşı cesaret ve azimle omuz omuza da yürümüşler, hayatlarını feda etmişlerdir. Ancak daha da önemli olan nokta şudur: Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler yüzyıllar boyunca Avrupa'daki olayların akışını belirlemiştir" diye konuştu.
     
    Gül, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, iki ülkenin ortak geçmişi üzerinde mükemmel bir dostluk inşa etmek ve bunu geliştirmek cesaret ve bilgeliğini gösterdiğini kaydetti.
     
    Bu anlayışla, yıllar boyunca birçok ortak noktada buluştuklarını ifade eden Gül, müttefikler olarak Avrupa'da özgürlük ve demokrasinin savunulmasında siper olduklarını, Avrupa'daki gelişmelerin akışına yön vermekte ve harekete geçmekte ne sorumluluklarını hafife aldıklarını, ne de fırsatlara seyirci kaldıklarını belirtti.
     
    Cumhurbaşkanı Gül, bugün, Türk ve Britanya halklarının birçok benzerliklere sahip olduğuna dikkati çekerek, her iki ulusun da geçmişiyle, öz değerleri ve ulusal kimlikleriyle gurur duyduğunu söyledi.
     
    "AB yolunda en sadık destekçimizsiniz"
     
    Gül, "Bununla beraber, bugün bizi birbirimize bağlayan unsurlar sadece şanlı geçmişimiz, ya da üzerine titrediğimiz ortak değerlerimiz değildir. Aynı zamanda, Avrupa'nın ortak sorumlulukla şekillendirmekte olduğumuz geleceği de bizleri birbirimize bağlamaktadır" diye konuştu.
     
    Bu geleceğin küresel çapta daha güçlü bir istikrar ve refahın, daha demokratik bir anlayışın, özgürlük ve barışın hakim olması vizyonuna dayandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye'nin AB üyeliğine doğru yürüyüşünde Birleşik Krallık en sadık destekçilerimizden olagelmiştir. Bu tereddütsüz ve daimi desteğinize müteşekkiriz. Bu desteğinizin katılım sürecindeki ilerleyişimizde süreceğinden eminiz" dedi.
     
    Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını, "Sayın Konuklar, şimdi, sizleri, kadehlerinizi Majeste Kraliçe ve Altes Edinburgh Dükü şerefine ve halklarımızın dostluğu ve ortak değerlerimiz için kaldırmaya davet ediyorum" sözleriyle noktaladı.
     
    Kraliçe Elizabeth: "Bizler için Türkiye son derece önemli"
     
    Kraliçe Elizabeth ise yemekte yaptığı konuşmasına, "nazik sözleriniz ve bugünkü cömert karşılamanız için çok teşekkürler. Ben ve Prens Philip, 36 yıldan uzun bir süre önce yapmış olduğumuz ve güzel hatıralarını halen taşıdığımız son ziyaretimizin ardından tekrar Türkiye'de olmaktan büyük bir memnuniyet duymaktayız" sözleriyle başladı.
     
    Türkiye'yi 1971 yılındaki ziyareti sırasında, Mustafa Kemal Atatürk'ün zengin ve köklü geleneklere sahip bu ülkeyi çağdaş, aydınlanmış ve demokratik bir devlet yapma yolunda göstermiş olduğu muazzam başarıya tanık olduğunu belirten Kraliçe Elizabeth, "Bugünkü, kendine güvenen, dinamik demokrasi haline gelebilmek için Türkiye'nin atmayı sürdüreceği büyük adımlar, o zamanlardan hayal bile edilemezdi. İçinde bulunduğumuz bu yeni yüzyılda, ülkelerimiz arasındaki bağların her zamankinden daha da güçlü olmasını kutlayabiliriz" diye konuştu.
     
    Kraliçe Elizabeth, bu ulusun bulunduğu coğrafyanın, tarih boyunca,sadece kendi halklarına ait tarihin büyük bir kısmını belirlemekle kalmadığını, aynı zamanda dünya üzerinde de güçlü bir etkiye sahip olduğunu söyledi.
     
    Kendileri için Türkiye'nin, her zaman olduğu gibi bugün de son derece önemli olduğunu ifade eden Kraliçe Elizabeth, "Yurtiçinde, AB üyelik olasılığı şimdiden ülke vatandaşlarının hayatını iyileştiren değişimlere ilham kaynağı olmayı başardı. Yurtdışında ise gerek AB için, gerekse tüm dünya için son derece kritik bir zamanda Türkiye, Doğu ile Batı arasında eşsiz bir köprü haline geldi" diye konuştu.
     
    Kraliçe Elizabeth, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a hitaben, Medeniyetler İttifakı inisiyatifi aracılığıyla duyurdukları sesin bir ılımlılık ve uzlaşı çağrısı olduğunu kaydederek, "Dünyanın en sorunlu bölgelerinden bazılarında, barışın teşviki, siyasi istikrar ve ekonomik kalkınma için kilit bir rol oynamaktasınız. Ve, Afganistan'da ülkelerimiz, bu sıkıntılı ülkede yürütülen NATO görevinin ortaklarındandır" dedi.
     
    Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki bu ortaklığın, ister enerji temininde güvenliğin sağlanması olsun, ister uyuşturucu veya insan kaçakçılığıyla mücadelede olsun, birçok farklı alanda ve şekilde kendisini gösterdiğini kaydeden Kraliçe Elizabeth, tüm bu nedenlerden ötürü, geçen yıl iki ülke başbakanlarının imzaladığı stratejik ortaklık anlaşmasından da anlaşılacağı üzere, Birleşik Krallık'ın, Türkiye ile ilişkilerine azami önem atfettiğini belirtti.
     
    Kraliçe Elizabeth, aralarındaki bağların normal vatandaşlara sağladığı faydaların da her geçen gün arttığını kaydederek, her iki ülkede de binlerce işin, iki ülke arasındaki ticarete dayandığını, Türkiye'ye her yıl iki milyon Britanyalı turistin geldiğini, binlerce Britanyalının Türkiye'yi evi olarak benimsediğini ve okumak için Birleşik Krallık'a gelen Türk öğrencilerin sayısının da her geçen gün memnuniyet verici bir şekilde arttığını bildirdi.
     
    Kendisi ve eşi Prens Philip'in, önümüzdeki günlerde bu işbirliğinin güzel yansımalarını göreceklerini ve unutulmaz olacağından emin olduğu bu ziyareti büyük bir heyecanla beklediklerini ifade eden Kraliçe Elizabeth, konuşmasını, "Bu yüzden, büyük bir memnuniyetle, konuklarımızı ayağa kalkarak kadeh kaldırmaya davet ediyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı ve Halkına..." sözleriyle noktaladı.
     
    Yemekten notlar

     
    Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Kraliçe Elizabeth ile eşi Edinburg Dükü Prens Philip, yenilenmiş Atatürk portresinin altında konukları karşıladı.
     
    Kraliçe Elizabeth, tacıyla birlikte, yeşil yapraklı kırmızı üzüm motifli beyaz bir elbise, beyaz eldivenler, gümüş rengi çanta ve aynı renk ayakkabıyla katılırken, eşi Prens Philip'in de, 2'nci Dünya Savaşı sırasında donanmadaki hizmetinden dolayı kazandığı nişanların da olduğu madalyayı taktığı gözlendi.
     
    Cumhurbaşkanı Gül ise yemekte gri papyonlu siyah takım elbise giyerken, eşi Hayrünnisa Gül, pembe ve gümüş renkli kıyafeti ile aynı renkteki ayakkabı ve çantasıyla yemeğe katıldı.
     
    Cumhurbaşkanı Gül, Kraliçe Elizabeth tarafından kendisine takdim edilen, İngiltere'nin en önemli nişanlarından biri olan "Knight Grand Cross ofthe Order of the Bath" (GCB) nişanını ceketine takarken, Kraliçe Elizabeth de, elbisesine, Cumhurbaşkanı Gül tarafından kendisine verilen devlet nişanını taktı.
     
    Yemeğe kimler katıldı
     
    Yemeğe, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve eşi, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve eşi, Ankara Valisi Kemal Önal, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, yabancı misyon ve medya temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
     
    Yaklaşık 250 davetlinin katıldığı yemekte Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası ve Can Atilla konser verdi.
     
    Yemekte konuklara, zeytinyağlı enginar dolması, peynirli su böreği, kuzu tandır, perde pilavı ve patlıcana sarılı beğendi, mevsim salatası, meyveli gül baklavası ve Türk kahvesi ikram edildi.

    Bursa ve İstanbul'a gidecek
     
    Kraliçe II. Elizabeth, 14 Mayıs'ta Bursa, 15 Mayıs'ta da İstanbul'a günlük ziyaretler yapacak. Bursa'da Yeşil Camii, Koza Han'ı ziyaret edecek olan Kraliçe, kadın girişimcilerle bir araya gelecek ve Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan defileyi izleyecek.
     
    İngiltere Kraliçesi'nin İstanbul'da da Kabataş Lisesi'ni ziyaret etmesi ve İstanbul Modern'de İngiliz ve Türk sanatçıların yapıtlarından oluşan bir sergiyi açması öngörülüyor.
     
    Aynı günün akşamı İngiltere Kraliçesi II. Elizabet ve eşi Prens Philip, Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna İngiliz Kraliyet Donanması'na ait "HMS Illustrious" uçak gemisinde resepsiyon verecek.
     
    İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi, ziyaretin son günü olan 16 Mayıs'ta Çankaya Köşkü'ne giderek Atatürk Müze Köşkü'nü gezecek ve Cumhurbaşkanı Gül ile eşine veda edecek.
     
    İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nde verilecek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı resepsiyona katılacak olan Kraliçe ve eşinin, öğleden sonra Türkiye'den ayrılması bekleniyor.
     
    "Ziyaretin Türk-İngiliz ilişkilerine katkısı olacak"
     
    İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in son dönemde her yıl iki yurtdışı gezisi gerçekleştirdiğini belirten yetkililer, Türkiye ziyaretinin 2008'in ilk gezisi olacağını kaydettiler.
     
    Kraliçe'nin Türkiye ziyaretini, İngiltere ile Türkiye arasında siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda yürütülen ikili ilişkilerin doğal bir sonucu olarak değerlendiren yetkililer, ziyareti "çok önemli" olarak niteliyorlar.
     
    Yetkililer, İngiltere'de hükümet seviyesinde kalmayan ekonomik, kültürel ve sosyal kesimlere kadar inen bir Türkiye yakınlığı olduğuna vurgu yapıyor ve İngiltere'nin, Türkiye'nin AB projesini en ön safhalarda destekleyen Avrupa ülkelerinden biri olduğuna dikkati çekiyorlar.
     
    İngiltere'nin, Türkiye'nin potansiyelini ve stratejik önemini kavramış bir ülke olduğunu belirten yetkililer, 14 milyar ABD dolarına ulaşan ikili ticaretin de altını çiziyorlar.
     
    Türkiye'ye gelen turist sayısında görülen artışa ve yatırımlara da dikkati çeken yetkililer, son dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere çok sayıda bakan ve ilginin de İngiltere'yi ziyaret ettiğini hatırlattılar.
     
    "Kraliçe'nin gelişi iki ülke arasındaki yakınlığın, iş birliğinin ve sık temasın doğal uzantısı" yorumunu yapan yetkililer, ziyaretin, Türkiye'nin tanıtımı ve dış ülkelerdeki yansıması bakımından olumlu sonuçları konusunda da şüphe olmadığını kaydettiler. Ziyaretin, Türk-İngiliz ilişkilerine getirileri ve katkıları olacağı da vurgulandı.
     
    "Alışılmadık bir şey istenmedi"
     
    Yetkililer, Kraliçe II. Elizabeth'in Türkiye ziyareti sırasında uluslararası protokol kurallarının uygulanacağına dikkati çekerek, kendilerinden "ters ya da alışılmadık bir şey istenmediğini" belirttiler.
     
    İngiliz yetkililerin özellikle programların sarkmaması konusunda titizlik gösterdikleri kaydedildi.
     
    Kraliyet protokolünün "abartılı ve katı olduğu" yönünde ifadelere rastlandığını, böyle bir protokol olmadığını ifade eden yetkililer, "Eşitler arası protokol uygulaması yapılıyor" dediler.
     
    Kraliçe'ye reverans yaparak selam verilmesi konusunda da ne bir beklentine de bir öngörü olduğu kaydedildi.
     
    757 yabancı basın mensubu izleyecek
     
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in Çankaya Köşkü'ndeki akşam yemeğinde yapacakları konuşma, başta TRT olmak üzere çok sayıda televizyon kanalından canlı yayımlanacak.
     
    Cumhurbaşkanı Gül, akşam yemeğinde tarihsel Türk-İngiliz dostluğunu irdeleyen, anekdotlarla süslü bir konuşma yapacak.
     
    Kraliçe'nin tuvalet giymesi, taç takması beklenen ve "ziyaretin doruğu" olarak nitelenen akşam yemeğinde, Cumhurbaşkanı Gül'ün de smokin giymesi bekleniyor.
     
    Türk yemeklerinden örneklerin sunulacağı akşam yemeğinin ardından, dünyanın en kapsamlı çocuk orkestrası olan Doğuş Çocuk Orkestrası 20 dakikalık konser verecek.
     
    Kraliçe ve eşine, ziyaret boyunca Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve eşi Nihal Aydın refakat edecek.
     
    II. Elizabeth'in Bursa ziyaretine, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de katılacak.
     
    Kraliçe'nin Türkiye ziyaretini izlemek için 757 yabancı basın mensubu akredite oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow