Kozmik Oda davasında tutuklu sanık kalmadı
Kamuoyunda "Kozmik Oda" olarak bilinen soruşturma kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarınca kumpas kurulduğu gerekçesiyle çoğunluğu eski polis 118 kişi hakkında açılan davada 6 tutuklu sanığın da tahliyesine karar verildi.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklarla sanık avukatları katıldı.
Duruşmada daha önceki celselerdeki savunmalarını tekrarladıklarını bildiren sanıklar, tahliye talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, cumhuriyet savcısının da görüşü doğrultusunda, tutuklukta geçen süreler, savunmaların tespit edilmiş olması, kararın toplanmayan delillere etki ihtimalinin görülmemesi gibi gerekçelerle tutuklu yargılanan sanıklar Hamza Bayındır, Muhammet Türkoğlu, İbrahim Fıçıcı, Murat Yılmazer, Yüksel Pasenli ve Aziz Kaynak'ın adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.
Böylece davada tutuklu sanık kalmadı.
İddianame
Sanıklar, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetme", "özel hayatın gizliliğini i̇hlal", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve "i̇ftira" suçlarından yargılanıyor.
"Kozmik Oda" kumpasının FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirildiği belirtilen iddianamede, "Kozmik Oda" soruşturmasının, 19 Aralık 2009'da Ankara Emniyet Müdürlüğüne yapılan, "Çukurambar bölgesinde 2 ayrı araçtaki kişilerin Bülent Arınç'a saldırıda bulunabilecekleri" şeklindeki ihbar üzerine başlatıldığının öne sürüldüğü ancak ihbarın sahte olduğu ifade edilmişti.
Emniyet görevlilerince ihbara konu kişilerin çok önceden takip edildikleri ve bu kişilere kumpas kurulduğu aktarılan iddianamede, şunlar kaydedilmişti:
"Kozmik Oda kumpas soruşturmasının esas itibarıyla eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a saldırı yapacağı iddia edilen kişilerin belirlenmesi amacıyla değil, Bülent Arınç'a saldırı iddiaları bahane edilerek, FETÖ hakkında, devletin mahrem bilgilerinin yer aldığı Seferberlik Tetkik Kurulunda ne tür araştırmaların yapıldığı, bu birimde hangi belgelerin bulunduğu ve birimin faaliyetlerinin ne olduğunun belirlenmesi ve devletin askeri sırlarının casusluk amacıyla temin edilmesi için yapıldığı anlaşılmıştır."
Dava, eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de arasında bulunduğu 121 kişi hakkında açılmıştı. Mahkeme, daha önce Yılmazer'in dosyasını ayırarak, başka davadan yargılandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine yetkisizlik kararıyla göndermiş ancak bu mahkeme de karşı yetkisizlik vermişti. Yılmazer'in davasına hangi mahkemenin bakacağına Yargıtay karar verecek.
Yılmazer'in yanı sıra Köse ve Acar'ın dosyalarının da ayrılmasının ardından davada sanık sayısı 118 oldu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!