Köye ASKİ'den su faturası şoku...
Nüfusu 2 binin altına düşen bazı belediyelerin kapatılmasına ilişkin düzenlemeler getiren yasa ile "köy" statüsünden çıkıp "Ankara'nın mahallesi" haline gelen Gökçeyurt köyünde, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (ASKİ) abone olan köylüler, ilk ay gelen ve 1000 liraya ulaşan su faturası karşısında şoke oldu.
Köydeki kuyulardan alınan suyu tekrar köylülere şehir şebekesi tarifesinden satan ASKİ'ye tepki gösteren köylüler, artık musluklardan akan suyu kullanmaya korkuyor.
Evlerinin önündeki bahçelerini ve ağaçları çeşmelerden kovalarla taşıdıkları su ile sulayan köylüler, "Şehirli olmak bize yaramadı. 100-150 yıllık köye yeni kurulmuş şehir mahallesi muamelesi yapılamaz, böyle giderse bahçelerimiz, ağaçlarımız kuruyacak" dedi.
Ankara-Samsun yolunun 30. kilometresinde bulunan, 600 haneli, 2 bin 700 nüfuslu Gökçeyurt Köyü, yerel yönetimlerle ilgili yasayla "Ankara'nın mahallesi" statüsüne geçince, köy tüzel kişiliği tarafından yapılan su sağlanması işi haziran ayında ASKİ'ye devredildi.
Önceden, suyun alındığı kuyuların elektrik parasını karşılayacak kadar bedel ile metreküpü 30 kuruştan su sağlayan köylüler, Haziran'da ASKİ'ye abone olarak su saatlerini yeniledi. Geçen hafta, ASKİ'den ilk su faturalarını alan köylüler, 1000 liraya kadar varan su bedelleri karşısında şoke oldular.
Su kullanmaya korkuyorlar
Şikayetlerini bildirmek üzere ASKİ'ye yönelen köylüler, "Şikayet edilse de önce faturaların ödenmesi gerekiyor" yanıtını alınca da, bundan sonraki su faturalarını yükseltmemek için çareyi, bahçelerini ve ağaçlarını sulamak için köy çeşmelerinden su taşımakta buldular.
Köyde her bir evin, 1-2 parsel arazi üzerine kurulduğunu, evlerin önünde de küçük bahçeler bulunduğunu, bu bahçelerde günlük tüketim için domates, biber, maydanoz yetiştirildiğini, ayrıca 15-20 tane de meyve ağacı yer aldığını anlatan köylüler, "Korkumuzdan domateslerimizi, biberlerimizi, meyve ağaçlarımızı sulayamıyoruz. Sebzelerimizin, gözümüz gibi büyüttüğümüz ağaçlarımızın kurumasını istemiyoruz. ASKİ, bizden aldığı suya, mutlaka farklı tarife uygulamalı. Şehir muamelesi görmek istemiyoruz" diye konuştu.
Gökçeyurt Mahallesi Muhtarı Mehmet Özgül de köyün suyunun ASKİ'nin açtığı kuyulardan sağlandığını, kuyulardan çıkan suyun fazlasının ASKİ'ye verilmesi karşılığında şebeke yatırımlarının da köy ile ortak yapıldığını söyledi.
Önceden, köylülerden sadece suyun dağıtımında kullanılan pompalarda kullanılan elektrik bedelinin alınarak bu bedelin ASKİ'ye verildiğini anlatan Özgül, köyün mahalle statüsüne geçmesinden sonra, artık abonelik sisteminin uygulandığını kaydetti.
ASKİ'ye abone olan köylülerin, ASKİ'nin tarifesini bilmediği için eski tüketim alışkanlıklarını sürdürdüğünü, bahçelerini, ağaçlarını sulamaya devam ettiğini belirten Özgül, bu şekilde su tüketen abonelerin sonuçta yüksek faturalar karşısında tepki gösterdiğini söyledi.
Yeni tarife mahkemelik
Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Danıştayın kademeli su tarifesini iptal etmesinin ardından, geçen hafta yaptığı toplantıda, ASKİ'nin fiyat tarifesini yeniden belirlemişti.
Buna göre, konutlara, atık su bedeli de içinde olmak üzere metrüküpü 2 lira 70 kuruştan, sanayi ve işyerlerine ise 7,5 liradan su verilecek.
Karar uyarınca, 5216 sayılı kanunla Ankara Büyükşehir Belediye sınırları içine giren Bala, Elmadağ, Akyurt, Kalecik ve Ayaş ilçelerine tarifenin yüzde 25'i kadar, yasayla mahalle statüsü kazanan diğer köylere de yüzde 50'si kadar indirimli su verilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...
SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kandilli Rasathanesi açıkladı: Kahramanmaraş, Mardin, Bilecik...