Köy suyunda arsenik çıktı
Kütahya'nın Emet ilçesine bağlı İğdeköy'ün içme suyunda yüksek oranda arsenik olduğu belirlenince İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, köyün şebeke suyunun içilmesini yasakladı.
80 haneli ve 200 nüfuslu İğdeköy'deki sularda yapılan tahlillerde içme suyu olarak kullanılan şebeke suyundaki arsenik oranı 65.5 mikrogram/litre, köy içindeki Kocapınar suyunda 977, köydeki bir çeşme suyunda 486, köy camiinin şadırvanında 403 mikrogram/litre olarak belirlendi.
Dünya standartlarında tehlike sınırı 10 mikrogram /litre olarak kabul edilen arseniğin yüksek çıkması üzerine İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, İğdeköy'deki sulara içilemez raporu verdi. Köydeki çeşmelere de 'İçilmez' yazıları yazıldı.
Emet Kaymakamı H. Mete Buhara son yapılan tahlillerde İğdeköy'deki sularda arsenik oranının tehlike sırının çok üzerinde olduğunu söyledi.
Buhara, "Köyümüzdeki arsenik oranları dünya limitlerinin çok üzerinde çıkması nedeni ile bu köyümüzdeki şebeke ve diğer çeşme sularının her türlü kullanımı yasakladık. Elbette bu köyümüzü susuz bırakacak değiliz. Acilen daha önce Emet ilçesinden su verilmek için döşenmiş mevcut şebekenin bakım ve onarımı yapılarak köye su temini sağlanacaktır. Ayrıca köy yakınlarındaki arazide yeni su kaynakları arayışımıza başlanmıştır" diye konuştu.
Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca ise "İlçemizin bu köyündeki arsenik sıkıntısına seyirci kalmamız mümkün değildir. Daha önce yapılan ve halen kullanımda olmayan şebekenin bakım ve onarımından sonra İğde köye su verilecektir" dedi.
İğdeköy Muhtarı Mustafa Koç da konuyla ilgili olarak köylerinde yıllardan beri su sorunun olduğunu söyledi. Son yapılan tahlillerde arsenik oranın çok yüksek çıktığını ifade eden Koç şunları kaydetti:"Köyümüzde bu sorun yıllardır var. Ancak son tahlililer geçmiş tahlillere göre çok fazla. Şu an itibari ile köy halkımız susuz. Yasak olmasına rağmen hayvanlarımızı sulamak isteyen bazı vatandaşlar bu suyu kullanmaktadır. İçme suyu olarak Emet ve çevredeki dağ çeşmelerinden su getirmekteyiz. Kaymakamlık bu konuda elinden gelen çalışmaları yapmaktadır. Bizler de yeni su kaynakları arayışındayız. Hasanlar barajının sulama kanallları 3- 4 kilometre yakınımıza geldi. Buradan arındırma sistemi ile içme suyu da temin edilebilir. Ama şu an itibari ile su sıkıntımız had safhadadır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi
EKPSS TERCİHLERİ NE ZAMAN BİTECEK? 2025 EKPSS tercih sonuçları için tarih araştırmaları başladı!
HABER|| Yangın faciasında 76 kişi can verdi: Tarifsiz acı! Son veda...