Köy korucusu, bakanlığa "sosyal güvence" davası açtı
Güneydoğu Köy Korucuları Federasyonu Başkanı Seydoş Karadağ, sosyal güvence hakkı için İçişleri Bakanlığı'na karşı Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi'nde dava açtı. 30 yıldır sigortasız ve kaçak işçi gibi çalıştıklarını belirten Karadağ, "Bir memur hangi haklara sahipse, biz de aynısını istiyoruz" dedi.
Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta 22 bin korucunun üye olduğu Güneydoğu Köy Korucuları Federasyonu Başkanı Seydoş Karadağ'ın açtığı davanın bugün görülen duruşmasına çok sayıda köy korucusu ile birlikte katıldı. Duruşma sonrasında açıklama yapan Karadağ, 1985 yılından bugüne kadar Geçici Köy Korucusu olarak görev yaptıklarını belirtti. Karadağ, şunları söyledi:
"Ancak bugüne kadar sosyal güvencemiz yok. Sosyal güvenceden yoksun çalıştırılıyoruz. Bu devlete karşı saygısızlık değil. Anamızın ak sütü gibi olan hakkımızı almak için dava açtık. Bugün duruşma yapıldı. Sonucu daha sonra açıklanacak. Biz sigortasız çalıştırılıyoruz. Devletten sigortalarımızı yapmasını istedik. Ben sadece kendi adıma bireysel olarak İçişleri Bakanlığı'na karşı dava açtım. Federasyonumuzun Diyarbakır, Şırnak ve Hakkari'de 22 bin üyesi var. Ben kazandığım zaman inşallah emsal teşkil eder ve diğer arkadaşlarımız hakkına kavuşur. Biz 30 yıldır sigortasız çalıştırılıyoruz. Bir nevi kaçak işçi gibi çalışıyoruz. Sadece 2010 yılından bu yana yeşil kart sigortamız var. Biz devletin çocuklarıyız. Devlet babadan hakkımızı istiyoruz. İnşallah bizi mağdur etmezler. Bir memur hangi hakka sahipse biz de aynısını istiyoruz. Sigortasız çalıştırılıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devletinde 30 yıldır 100 bine yakın insan sigortasız çalıştırılıyor. Bu sorunun bir an önce giderilmesini istiyoruz."
Avukat Yıldız: "Bu pilot bir dava"
Duruşmadan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karadağ'ın avukatı Yurdakan Yıldız ise duruşmanın görüldüğünü ve mahkemenin 15 gün içinde kararını açıklayacağını belirterek, şöyle dedi:
"Güneydoğu'da büyük fedakarlıkla görev yapan Geçiçi Köy Korucuları'nın 1985 yılında Köy Kanunu'nda yapılan düzenleme ile 30 yıllık geçmişi olmasına rağmen halen geçici olarak anılması ve kendilerine hiç bir sosyal güvenlik hakkının verilmemesi nedeniyle dava açtık. Biz idareye sosyal güvenlik hakkının verilmesi için başvuru yapmıştık. Türkiye Cumhuriyeti artık büyük bir devlet. Bugün evlerde hizmetçi olarak çalışan bayanlara bile sigorta yaptırmayanlara çok büyük cezalar var.Özel Güvenlik Yasası kapsamında çalışan güvenlik görevlilerini sigortasız çalıştıramazsınız.
Ama kamu gücü gibi çalışan, devlete malıyla, canıyla, ailesiyle fedakarca hizmet eden Geçici Köy Korucuları'na sosyal güvenlik hakkı vermeyip, yeşil kart güvencesi ile bu mücadeleyi yaptırıyorsunuz. Bunun büyük Türkiye Cumhuriyeti Devletine yakışmadığı gerekçesiyle bu davayı açtık. Bu pilot bir davadır. Davanın sonunda mahkeme talebimizi kabul ederse korucular bir takım sosyal güvenlik haklarına kavuşacaklar. Ama reddederse onu da düşündük. Sosyal Sigorta Yasası'nda geçici ve sürekli sigorta kapsamında sayılamayacaklarını söylüyor. Bunun ve Köy Kanunundaki düzenlemenin Anayasa'ya aykırılığı gerekçesiyle iptalini, Anayasa Mahkemesi'ne götürmesini talep ettik. Bekleyip sonucuna göre hareket edeceğiz."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü