hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kot taşlamada silis tozu, kuma yasak geldi

    Kot taşlamada silis tozu, kuma yasak geldi
    expand

    Silikozis... Ölümle sonuçlanabilen bu akciğer hastalığı Türkiye'nin gündemine kot taşlama atölyeleriyle oturdu. Kot ve kumaşları ağartmak için uygulanan kum püskürtme işlemi silikozis hastalığına neden oluyor. Hastalığa yakalananların meclis gündemine de taşıdığı sorun için Sağlık Bakanlığı sonunda yasak getirdi. Artık kot taşlamada, kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılamayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarih  8 Ocak 2009, yer Türkiye Büyük Millet Meclisi... Meclis'te gözyaşlarını tutamayanlar,  kot taşlama  işçileri...

    Kot taşlama, kotu kumla yıkama veya rodeoculuk... Kota eski görünüm vermek için hava kompresörleriyle kum püskürttüler.

    Ama o kum hem kotu, hem de onların ciğerlerini taşladı ve silikozis hastası oldular. Tedavisi olmayan bu hastalığa neden olan uygulama durdurulsun diye Meclis'e geldiler, tedavi ve adalet istediler.

    Aradan üç ay geçti. Beklenen haber sonunda Sağlık Bakanlığı'ndan geldi. Kot taşlamada kum kullanımı yasaklandı.

    Artık kot ve kumaşları ağartmak için kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılamayacak.

    Bakanlık, "Kumaş ağartmak için kum kullanımını bilimsel bir komisyon inceledi ve inceleme sonunda bu karar alındı" dedi.

    Üstelik duyuruda, pek çok Avrupa ülkesinde ve ABD'den uygulamanın yıllar önce yasaklandığını da söyledi.

    İşçilerin  tedavi talebi de karşılanacak. Bakanlık, bu işi yapmış ancak sağlık durumlarıyla ilgili güncel kayıtları olmayanları uyardı.

    En yakın sağlık kuruluşunda tedavilerine süratle başlanacağını söyledi.

    Peki çoğu merdiven altı yani kaçak çalışan atölyelerde yapılan bu işlem nasıl denetlenecek? Denetim yetkisi İl Sağlık Müdürlüklerinde olacak.

    Müdürlüklerdeki sağlık teknisyenleri denetim elemanı olarak çalışacak. Aksaklıkları valiliklere ve Sanayi Bakanlığı'na bildirecekler ama cezai yaptırım yetkileri yok. Ceza için savcıların devreye girmesi gerekecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow