hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koruma çalışmaları sonuç verdi, inci kefalinin boyu uzadı

    Koruma çalışmaları sonuç verdi, inci kefalinin boyu uzadı
    expand
    KAYNAK DHA

    Son 20 yılda alınan önlemler sayesinde dana önce 18 santim olan inci kefali boyunun şu an ortalama 22 santimetreye ulaştığı belirtilirken, bazı balık boylarının 27 santimetreye kadar ulaştığı da görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Van Gölü'ndeki tek balık türü olan inci kefali, üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında tatlı sulara göç ediyor. Gölün tuzlu ve sodalı sularından çıkarak yumurtalarını bırakmak için nehirlere akın eden balıklar önlerine çıkan engelleri adeta uçarcasına geçiyor.

    Milyonlarca balığın bu mücadelesi ise görsel şölene dönüşüyor ve bu şölen her yıl binlerce kişi tarafından ilgiyle izleniyor. Erciş, Muradiye ve Tuşba ilçelerindeki göç yolculuğu balıkların yumurtalarını tatlı sulara bırakıp, tekrar göle dönmesiyle sona eriyor.

    Balıkların kaçak avcıların hedefi haline gelmemesi için göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında jandarma, polis ve Tarım Müdürlüğü ekipleri 7/24 yoğun önlem alıyor.
     
    Son 20 yılda alınan önlemler sayesinde dana önce 18 santim olan inci kefali boyunun şu an ortalama 22 santimetreye ulaştığı belirtilirken, bazı balık boylarının 27 santimetreye kadar ulaştığı da görülüyor.
     
    "HER YIL KORUMA ÇALIŞMALARINDA BİR TIK DAHA İLERİYE GİDİLİYOR"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, 15 Nisan'da başlayan inci kefali göçünün sona doğru yaklaşıldığını söyledi.

    İlk etapta büyük balıkların derelere girdiğini belirten Akkuş, "Bu balıklar yumurtalarını bıraktı ve geri döndü. Şimdi sıra derelerdeki yumurtalardan çıkan yavru inci kefallerinin tekrar Van Gölü'ne geri dönmesinde. 800 bin yıldır devam eden bir göç. Her yıl bir önceki yıla göre koruma çalışmalarında bir tık daha ileriye gidiliyor" dedi.

    "15 BİN İNSANIN GEÇİM KAYNAĞI"

    Daha önce 18 santim olan inci kefalinin boyu, koruma yöntemleri sayesinde 22 santimetreye kadar ulaştığını anlatan Akkuş, "İnci kefali, Türkiye'de iç sularda olan balık miktarının tek başına üçte birlik kısmını karşılıyor. Bu şu demek. İnci kefali olmasa büyük bir sıkıntı meydana gelir. Yani bölgede 15 bin kişiye aşkın insan işsiz kalır ve ülkemizdeki balık arzının karşılanması da çok büyük sekteye uğrar" diye konuştu.
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow