Korsan kitapçıya hapis yolu
Anadolu Adalet Sarayı Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi, işyerinde 20 bin 900 bandrolsüz kitap ele geçirilen sanığı 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.
Anadolu Adalet Sarayı Fikri ve Sinai Haklar Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Ali Yellikaya ile müşteki avukatları katıldı.
Duruşmada son sözü sorulan Ali Yellikaya, üzerine atılı suçu kabul etmediğini belirterek, beraatını istedi.
Müştekiler Koridor Yayıncılık, Remzi Kitabevi ve Yakamoz Kitap'ın avukatları, şikayetlerinin devam ettiğini ifade ederek, sanığın cezalandırılmasını talep etti.
Hakim Neşet Kaya, sanık Ali Yellikaya'yı "mali haklara tecavüz" suçunu işlediği gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Kaya, aynı suçtan 3 dava dosyası daha bulunan sanık hakkında "yeniden suç işlemeyeceği yönünde olumlu kanaat oluşmadığı" gerekçesiyle "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" hükmünü uygulamadı.
İddianameden
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne Pendik'te bir adreste bandrolsüz kitap satıldığına dair ihbar yapıldığı anlatıldı.
Polis ekiplerinin depo olarak kullanılan işyerinde yaptığı aramada, 20 bin 900 muhtelif yayınevlerine ait bandrolsüz kitap ele geçirildiği kaydedilen iddianamede, işyerinin kontratının Ali Yellikaya adına düzenlendiği belirtildi.
İddianamede, piyasa değeri 40-50 bin lirayı bulan kitaplardan numune kitaplar alındığı ve kitapların yayın hakları sahiplerinin bilirkişi vasıtası ile tespit edildiği belirtilerek, Yayıncılar Destek Birliği ile Yakamoz, Remzi, Doğan ve Edmond kitapevlerinin Yellikaya'dan şikayetçi olduğu kaydedildi.
Ali Yellikaya'nın haksız ve hukuka aykırı kazanç amacıyla kopya ve bandrolsüz kitapları satışa arz etmek suretiyle atılı suçu işlediği belirtilen iddianamede, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 71-1. maddesi uyarınca 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.
"Kararın emsal olmasını temenni ediyoruz"
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu yaptığı yazılı açıklamada, bugüne kadar görülen davalarda mahkemelerin "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına" karar verdiği için korsancıların serbest bırakılıp, kaldıkları yerden korsan işlerini sürdürdüklerini belirtti.
Kaşıtoğlu, "Mahkemelerin bu yöndeki verdikleri kararlar nedeniyle korsancılar cesaret buluyorlardı. Bu yüzden kolluk kuvvetleriyle yaptığımız başarılı operasyonlar korsanı bir türlü bitiremiyordu. Korsana verilen hapis cezalarının uygulanamaması yüzünden şirin bir suçmuş gibi gösterilen korsan kitap suçlarında bu tarihi kararın emsal olmasını temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.