hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koray Aydın beraat etti

    Koray Aydın beraat etti
    expand

    Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın Yüce Divan'da yargılandığı davada, hakkındaki tüm suçlamalardan beraat etti. Aydın'ın 216 yıl 6 aya kadar hapsi isteniyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüce Divan'ın bugünkü karar duruşmasına Aydın ve avukatı katıldı.
     
    Yüce Divan'a başkanlık eden Başkanvekili Haşim Kılıç, kararı açıkladı. Karara göre, Koray Aydın hakkındaki tüm suçlamalardan beraat etti.
     
    Yüce Divan heyeti, Aydın'ın kendisi, eşi ve çocuklarının mal varlıkları üzerindeki ihtiyati tedbir kararını da kaldırdı.
     
    Aydın, duruşmanın ardından mahkeme çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar siyasi bir linç olayıyla bizi karşı karşıya bırakanlar bu mahkeme kararı ile yerle bir olmuşlardır" dedi.
     
    Aydın, 9 Kasım 2004 günü Ramazan ayında Kadir gecesi TBMM'de yapılan bir oylama ile Yüce Divan'a sevk kararının alındığını belirterek, 'o gece eve gidip yastığa başını koyduğunda, kendini ifade etme, anlatma fırsatı imkanı verdiği için Allah'a şükrettiğini' söyledi.
     
    Aydın, "Yine içinde Kadir gecesi olan bir Ramazan ayında, bir cuma gününde, cuma namazından sonra bu yüce mahkemenin önünde başım dik, alnım açık olarak mahkemeden çıkıyorum. Bana bu anı yaşatan yüce Rabbime de şükürler ediyorum. Bugüne kadar siyasi bir linç olayıyla bizi karşı karşıya bırakanlar bu mahkeme kararı ile yerle bir olmuşlardır. Bu yüce mahkemenin verdiği karar onların yüzüne indirilmiş bir tokat olmuştur" diye konuştu.
     
    Siyasete MHP Gençlik Kolları başkanlığı ve yönetim kurulu başkanlığı yaparak başladığını anlatan Aydın, bugüne kadar çeşitli görevlerde MHP çizgisinde siyaseti sürdürdüğünü, eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin genel sekreterliklerini yaptığını söyledi.
     
    "Büyük saldırılara maruz kaldım"
     
    Aydın, "Türkiye'de kör bir siyasi inatlaşma ve bir mücadele var. Siyasetçinin siyasetçiye yaptığını hiç kimse yapmıyor. Yine o dönemin şartları içerisinde yapılan 'Beyaz Enerji Operasyonu'na karşılık olarak planlanıp sunumu bir şekilde organize edilerek bakanlığımda yapılan operasyondan sonra hedef tahtası haline getirildim. Çok büyük saldırılara ve hiç üzerime alamayacağım suçlamalara maruz bırakıldım" dedi.
     
    Aydın'ın konuşmasını izleyenler zaman zaman alkışlarla "Türkiye seninle gurur duyuyor" şeklinde slogan atarak tekbir getirdi.
     
    Koray Aydın'ın duruşması için çeşitli illerden gelenlerden bir grup duruşma salonuna alınırken, kalabalık bir başka grup da mahkeme binası karşısında bekledi.
     
    Gruptakiler, Aydın'ı destekleyen sloganlar atarak çeşitli dövizler taşıdı. Aydın açıklamasının ardından, eşi Gönül Aydın ile yanlarına geldiği gruptaki kişileri selamladı.
     
    216 yıl 6 aya kadar hapsi istenmişti
     
    Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, esas hakkındaki görüşünde, 10 ihaleye ayrı ayrı, 19 ihaleye de zincirleme olarak "fesat karıştırmak" ve "haksız mal edinme" suçlarını işlediği gerekçesiyle Koray Aydın'ın toplam 216 yıl 6 aya kadar hapsini istemişti.
     
    Aydın'ın eyleminin, "görevi kötüye kullanma suçu boyutunu aşıp, ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturduğunu" iddia eden Ok, Koray Aydın'ın haksız edindiği ileri sürülen 1 trilyon 961 milyar TL'nin (1 milyon 961 bin YTL) zor alımına karar verilmesini de talep etmişti.
     
    Yüce Divan görevi yapan Anayasa Mahkemesi'nde bugün yapılacak duruşmada, Aydın hakkındaki kararın açıklanması bekleniyor.
     
    Koray Aydın'ın Yüce Divan'da yargılanmasına 24 Şubat 2005'de başlanmıştı.
     
    YÜCE DİVAN'IN İLK ADI DİVAN-I ALİ

    11 asıl, 4 yedek üyeden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti, bugüne kadar Yüce Divan sıfatıyla 15 bakan ve 1 başbakan yargıladı.
     
    Anayasa Mahkemesi  kurulmadan önce, TBMM'de oluşturulan Yüce Divan'a (Divan-ı Ali) ilk sevk kararı, 26 Ocak 1928 tarihinde alındı.
     
    Anayasa Mahkemesi’nin kurulmasının ardından ise Yüce Divan olarak görev yapanYüksek Mahkeme heyetinde ilk yargılanan bakan, eski Ticaret Bakanı Mehmet Baydur oldu.
     
    "Arpa Davası"nda 1964 yılında yargılanan Baydur beraat etti.
     
    Son yıllardaki davalar

    DSP, MHP, ANAP Koalisyon Hükümeti'nde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Hüsamettin Özkan ile Devlet Bakanlığı yapan Recep Önal, 2004'de Yüce Divan'a sevk edildi.
     
    Yüce Divan heyeti, 31 Mart 2006'da Özkan ile Önal'ın beraatına karar verdi.
     
    İlk kez başbakan yargılandı
     
    Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan Yüce Divan'a sevk edildi. Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner, "Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları" iddiasıyla Yüce Divan'a sevk edildi.
     
    Yüce Divan'da ilk kez bir "eski başbakanın" da sanık olduğu davanın ilk duruşması 16 Şubat 2005'te yapıldı. Yüce Divan, 23 Haziran 2006'da Yılmaz ve Taner hakkında açılan davadaki suçu "görevi kötüye kullanma"olarak kabul etti ve Şartla Salıverilme Yasası uyarınca kamu davasının kesin hükme bağlanmasını erteledi.
     
    Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan "enerji ihalelerinde yolsuzluk yaptıkları" iddiasıyla 13 Temmuz 2004 tarihinde Yüce Divan'a sevk edildi.
     
    Yüce Divan, Ersümer'i Esenboğa Mobil Santrali İhalesi'nde görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapse mahkum ederek, cezasını erteledi. Zeki Çakan ise tüm suçlamalardan beraat etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow