Köfte şenliğinde buluştular
Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi'nin bu yıl 2.sini düzenlediği Köfte Şenliği, Trakya'nın ünlü köftecileri, akademisyenler, mutfak profesyonelleri ve ulusal basından seçkin gurme ve yazarları bir araya getirdi. Şenlik kapsamında "Et demek ot demek, ot demek Trakya demek - Trakya Köftelerinin Sırları" başlıklı bir panel de düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Trakya'nın lezzetiyle ün yapmış geleneksel köftelerinin bölge için önemli bir marka değeri taşıdığını ve bu değerleri yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.
Moderatörlüğünü Yemek Kültürü Yazarı -Gazeteci Aylin Öney Tan'ın yaptığı panele Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Namık Kemal Üniversitesi Öğr.Üy.Prof.Dr.İhsan Soysal, Kırklareli Üniversitesi Öğr.Üy. Dr. Ali Çakır, Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral ile Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Ahmetbey ve Uzunköprü'den köfte ustaları katıldılar.
Panelde 'Hayvansal üretimde coğrafi işaretler' başlıklı bir sunum yapan Prof.Dr.İhsan Soysal, dünya ve Türkiye'den örnek uygulamalar ve konuyla ilgili yürütülen çalışmalardan güncel bilgi ve verileri paylaştı.
Yöresel ürünler ve coğrafi işaretleme konusundaki ödüllü çalışmaları ve öncü faaliyetleriyle bilinen Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da konuşmasında, ideal coğrafi işaretler sisteminin kurulmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak bunun için Türkiye'nin ulusal tarım politikasının oluşturulması gerektiğine işaret etti.
Panelde konuşan Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, hem Trakya hem de Türkiye genelindeki et ve besi hayvanı yetiştiriciliği üzerindeki araştırma ve çalışmalarından elde ettikleri sonuçları aktardı.
Kırklareli Üniversitesi Öğr.Üy. Ali Çakır ise Trakya köftelerinin lezzetinde bölgenin zengin hayvansal varlığı ve etlerinin kalitesine dikkat çeken bir konuşma yaptı.
Trakya'nın ünlü köftecileri köftelerini anlattı
2.Trakya Köfte Şenliği'ne bölgenin en eski ustaları arasında yer alan Tekirdağ'dan Köfteci Selim ve İki Kardeşler, Edirne'den Köfteci Osman, Kırklareli Küçük Mustafa Köftecisi, Lüleburgaz Ahmetbey Köftecisi, Uzunköprü Köftecisi Mustafa Alsat ve Hayrabolu'dan Çerkez Müsellim Pabuç Köftecisi katıldı. Panelde et seçiminden yapım tekniklerine, kendilerine özgü geleneksel köfte hazırlama ve pişirme metodlarını anlatan ustalar, katılımcıların sorularını da cevapladılar.
"Köfte bozulmaz köfteci bozulur"
Çerkez Müsellim Pabuç Köftesi Mahmut Yalçın (Hayrabolu): "Çerkez Müsellim Pabuç Köfte, yüzde yüz süt danası etinden yapılır. Tamamen ön kol, kaburga ve boyun kullanılır, but eti kullanılmaz. İçinde eser miktarda soğan, sarımsak, kimyon, kırmızıbiber, karabiber ve tuz bulunur. Etin suyunu tutabilmek için az miktarda bayat ekmek koyarız. Kaşarlı köftemizde ise kendi yağ oranını dengelemesi için but eti kullanılır. Eti de makine kullanmadan elle şekillendiririz."
Uzunköprü Köftecisi Mustafa Alsat: "1936 yılından beri köfte yapıyoruz. Dedemiz başlamış, babamız yapmış, şimdi biz yapıyoruz. Bu değeri kaybetmek istemedik, üniversite de okuduk ama mesleği bırakamadık. Köfte bozulmaz aslında, köfteci bozulur. Köftenin görünümü uygun olmalı. Kabarması uygun olmalı, az ya da çok kabarmamalı ve buna bağlı olarak da lezzeti güzel olmalı."
Sardunya Köfteci Selim (Tekirdağ): "Tekirdağ köftesi parmak şeklindedir. En büyük özelliği bir gece dinlenmiş olmasıdır. Hayvanın özel yerlerini, boşluğunu ve ön kolunu kullanıyoruz. İçine bayat ekmek koyuyoruz. Soğan sarımsak kimyon tuz, karabiber koyuyoruz ve yapımı esnasında ustalarımızı ve sevgimizi kullanıyoruz."
Köfteci Osman (Edirne): "1955 yılında ustamız Sedat Ağaoğlu ile ilk olarak başladık. Sonra ben de amcamla birlikte 1974'ten beri köfteciliği devam ettiriyoruz. Biz köftede kaburga kullanırız. En büyük özelliklerimizden birisi makinede değil soğanı hala elle bıçakla kıyıyoruz. Eti elle işliyoruz. -5 derecede 12 saat eti dinlendiriyoruz."
Ahmetbey Köftecisi Fazlı Usta (Kırklareli): "Dededen kalan bu mesleği yıllardır yapıyoruz. Sadece bölgenin hayvanlarından aldığımız etleri kullanıyoruz. Yöre kasaplarından günlük kıyma alıyoruz. Önkol, kaburga, boyun eti içine kimyon, karabiber, tuz koyuyoruz. Izgaramız da önemli. "
İki Kardeşler Köftesi Hikmet Mutlu (Tekirdağ): "1980 yılından beri hayvancılıkla uğraşıyoruz. Biz kesinlikle ithal et kullanmıyoruz. Trakya'nın büyük işletmelerinden et almıyoruz. Bizim yöremizin küçük aile işletmelerinden yerli hayvan alıyoruz. Kıvırcık kuzu tercih ediyoruz. Kasap köfte yapıyoruz ve köftemizde iddialıyız."
Köfteci Küçük Mustafa Yaşar Tokgöz (Kırklareli): "1939 yılında Küçük Mustafa seyyar olarak mesleğe başladı. Ben ustamın ardından 1966'dan beri köftecilik yapıyorum. Bizde Istrancalar'dan özel et seçilir, dolaşan kıvırcık kuzu ve dana ile belirli oranda karışım yapılarak köfte yapılır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Prizden yangın çıktı! Alevler 4 eve birden sıçradı
51 İlde 607 Arsa Satışa Çıkıyor: Yüzde 25 Peşin, 24 Ay Taksit! Arsalar Nerelerde Ne Zaman, Satışa Sunulacak?
Narin cinayeti davasında yeni gelişme: Düğümü çözebilecek 45 adım!
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
TDK anketi paylaştı: 2024 yılının kelimesi için oylama başladı! İşte detaylar...