Kız Kulesi’ndeki örtünün arkasında ne oluyor?
Hürriyet yazarı İhsan Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İstanbul’un simge yapılarından Kız Kulesi’nde geçen yıl kasım ayında başlatılan kapsamlı restorasyon ile ilgili yazıyı köşesine taşıdı.
Çalışmanın güvenli bir şekilde yapılabilmesi için de etrafına çelik bir iskele kurularak üzeri bakanlığın logosunun bulunduğu, ‘Kız Kulesi gözlerini yeniden açıyor’ yazan bir perde ile kapatıldı.
Sosyal medyada iki gündür Kız Kulesi’ni kapatan o örtünün altında ne yapıldığı tartışılıyor. Kulenin arkasından geçen vapurun siluetinin görünmesini ya da karşıdan gelen ters ışıkta kule görüntüsünün olmadığı kanıt olarak gösterilerek Kız Kulesi’nin tamamen yıkıldığı yazılıyor.
İstanbul’un siluetini tamamlayan kulenin bir sihirbazın mendilini kaldırdığı anda yok olması gibi bir şey yaşanan. Doğal olarak bir şok etkisi yaratıyor insanlarda.
Kız Kulesi’nde devam eden restorasyon çalışmasını geçen ay Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ile projenin danışmanlarından mimar Han Tümertekin eşliğinde gezmiş ve verdikleri bilgileri burada paylaşmıştım.
Evet, Kız Kulesi’nin avlu bölümüne 1990’lı yıllarda eklenen çelik çatı ve asma kat ile kule kısmı sökülmüştü.
Kule bitince böyle olacak.
Restorasyon projesinde Tümertekin dışında Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Prof. Dr. Feridun Çılı da görev yapıyor. Danışman hocaların da verdikleri raporlar doğrultusunda 1940’larda yapıya eklenen betonarme bölümlerin söküm kararı alınmış.
Ahşap malzeme ile yeniden yapılacak külah ve balkon döşeme üstü.
İlk etapta güçlendirilerek korunması planlanan bu bölümlerde işin başlamasıyla birlikte yapılan incelemeler sonucunda, içinde deniz kabuklarına rastlanan beton malzemenin deniz kumu kullanımı, harcın elle hazırlanması, tasarımdaki hata ve eksiklikler ile 80 yıl önce imal edilmesi nedeniyle özelliğini kaybettiği, nervürsüz demir donatıların aşırı korozyona uğradığı ve bayrak direği de dahil çatlaklara sebep olduğu görülünce bu karar alınmış.
Yapıdaki mevcut betonarme külah kısmında bağlayıcılığını kaybetmiş çimento ve korozyona uğramış demir donatıları.
Bu kararla yapıdan yaklaşık 500 ton betonarme malzeme uzaklaştırılmış olacak.
Han Tümertekin ve Gökhan Yazgı bu bölümlerin onaylı projeler doğrultusunda yığma ve ahşap olarak özgün haline kavuşacağını, yapının depreme daha dayanıklı hale geleceğini söylediler.
Koruma kurulu onaylı projeler doğrultusunda Bakanlığın denetiminde devam eden çalışmanın genel amacı yapıya sonradan eklenen ve yapının orijinal karakterine uygun olmayan eklerinden arındırılması ve özgün detaylarına yeniden kavuşturulması olarak açıklanıyor.
Gelelim önümüzdeki yılın ilk aylarında bitirilmesi planlanan restorasyon çalışmasından sonra sihirbaz mendilini kaldırınca karşılaşacağımız manzaraya:
Kule çelik ve ahşap malzeme ile yeniden yapılacak. Daha önce restoran olarak kullanılan avlu üstü açılarak ziyaret alanına dönüştürülecek. Tekrar kullanıma açılacak olan avluda eskiden nöbetçilerin dolaştıkları ‘seyirdim’e ulaşan merdivenler yer alacak. Böylece ziyaretçiler İstanbul’u daha önce görmedikleri bir yükseklik ve açıdan seyredebilecekler. Yapılan yeni mekânsal düzenleme ile daha önce İstanbul’un seyrettiği Kızkulesi’nden artık İstanbul seyredilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
THY ve AJET iptal olan uçak seferler listesi 23 Kasım 2024: Bugün hangi uçuşlar iptal edildi?
HABER || Sürücüler dikkat! Sayılı günler kaldı
Turuncu kod verilmişti! Antalya'yı sel aldı: Okulun bahçe duvarı yıkıldı, 5 yıldızlı oteli su bastı!
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör