Kıyıdan 200 metre açıkta denizin altında kömür çıkarıyorlar
Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Kozlu müessesesinde 3 vardiya halinde 2 bin 100 işçi, deniz tabanının altından kömür çıkarıyor. 1980'den beri devam eden faaliyette bugüne kadar su sızıntısı riskinin hiç meydana gelmediği ifade edildi. TTK teknik ekibi, üretim sırasında denizde su sızdırmasına karşı sürekli ölçüm ve teknik incelemeler yaparak, suda konsantrasyon değişimi ve deniz tabanından sızdırma olup olmadığını kontrol ediyor.
Türkiye'de maden kazaları işçi ölümlerinde başı çekiyor. Soma'da 301 işçinin öldüğü kazanın ardından dikkatlerin çevrildiği ve çoğu uzmanın işçi güvenliği açısından alarm verdiğini söylediği madenlerde toplu ölümün yaşandığı son kaza, Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana geldi. Eski bir galeride biriken binlerce ton suyun bastığı madende mahsur kalan 18 işçiden ikisinin cesedi tam 10 gün sonra madenden çıkarılabildi. Ermenek'teki madende kazanın su baskını sonucu meydana gelmesi, konunun uzağındaki kamuoyu açısından yeni duyulan bir şeydi.
Denizin altında işte böyle çalışıyorlar
Kazalar, Türkiye'deki işçi güvenliğini ve madenlerin işletilmesine ilişkin değişik yaklaşımları tartışmaya açtı. Önerilerden biri de madenlerin, taşeron sistemi ve "rödovans" denilen usulün terk edilerek, zaten madenlerin sahibi konumundaki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından işletilmesiydi. Bu tartışmalar gündemdeyken, Cihan Haber Ajansı, Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde, Türkiye'nin deniz altında kömür üretimi yapılan tek maden ocağındaki üretimi haberleştirdi.
Ermenek'teki kömür madeninde su baskını
Kıyıdan 200 metre açıkta
TTK Genel Müdürlüğü'ne bağlı 5 müesseseden denizin altında üretim yapılan tek yer olan Kozlu Müessesesi maden ocağında, ilçe merkezinin altından geçen kömür damarları, kıyıdan itibaren yaklaşık 200 metre açığa kadar 30 derecelik Kuzey eğimli uzanıyor. Ocakta, deniz tabanından itibaren eksi 485 - eksi 560 kodları arasında kömür damarında üretim yapılıyor ve deniz altındaki faaliyet de 1980'den beri devam ediyor. Üretimde hiçbir riskli durumla karşılaşılmadığı ifade edilen madende, deniz suyu riskine karşı sürekli su analizleri yapılıyor.
3 vardiya halinde 2 bin 100 işçi
3 vardiya halinde 2 bin 100 işçinin çalıştığı ocakta, toplam 2 milyon tonun üzerinde taşkömürü çıkarılmış durumda. Denizin altında üretim yapılan ocağın, diğer ocaklardan tek farkı ise deniz suyu sızmasına karşı su bileşenleri analizinin daha düzenli yapılması. Toplam 157 milyon 129 bin 200 tonluk rezervin denizin altında kalan bölümünün 51 milyon 800 bin ton olduğu belirtilirken, denizin altındaki çalışmaların, Karadeniz'in bin 250 metre açığına kadar uzayacak galerilerde devam edeceği belirtildi. Bu veriler ise uzun yıllar denizin altında üretim faaliyetlerinin devam edeceğini gösteriyor.
Ermenek'te iki işçinin cesedine ulaşıldı
Ermenek madenindeki cinayet gibi ihmal
Üretimin yüzde 50'si deniz tabanı altında
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) teknik ekibi, üretim sırasında denizde su sızdırmasına karşı sürekli ölçüm ve teknik incelemeler yaparak, suda konsantrasyon değişimi ve deniz tabanından sızdırma olup olmadığını kontrol ediyor. Şu ana kadar denizin tabanında üretim alanına su sızdırması olayının yaşanmadığı kaydedildi. Şu anda Kozlu maden ocağındaki üretimin yüzde 50'si deniz tabanının altında gerçekleştiriliyor.
Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Başkanı, Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, Türkiye madencilik tarihinde deniz altı uygulamasının 1950'li yıllara dayandığını ancak üretimin 1980'den itibaren süreklilik arz ettiğini kaydetti.
Kaymakçı, "Dev bir su kütlesi olan deniz altında çalışmak için bilimsel çalışmalar ve teknik araştırmalar sonucunda en azından denizin 100-150 metre altında üretim gerçekleştirebilirsiniz. Bunu yaparken de dolgu dediğimiz yöntemlerle çalışıyorsunuz. Daha derinlerde ise artık normal serbest çalışma şekli uygulanıyor. Şu andaki mevcut durumda da eksi 485 - eksi 560 kodları arasında üretim yapılıyor. Deniz seviyesinden yaklaşık 200 metre ileriye denk gelen düşey kısımda üretim faaliyetleri devam ediyor. Kozlu'daki kömür damarları 30 derecelik açıyla Kuzey'e doğru uzanıyor. Gittikçe denizin altına doğru üretim devam edecek. Yeraltındaki suyun analizleri yapılıp deniz suyu bileşimi olup olmadığı sürekli kontrol ediliyor. Deniz suyu sızması var mı diye sürekli kontrol ediliyor. Böyle bir riskin bulunmadığını söylüyor arkadaşlar. Şu anda Kozlu maden ocağının yüzde 50'si deniz tabanının altında gerçekleştiriliyor. Sürekli kontroller yapılıyor. Jeofizik etütler sonucunda denizin tabanında su geçirmez bir tabaka olduğu biliniyor. Şu anda karada nasıl maden çıkarılıyorsa bu ocakta da aynı şartlar mevcut" dedi.
İşte "Komünist" ilçede yaşamak için 20 sebep
Aysel Tuğluk, "darbeci" suçlamalarına yanıt verdi
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü