Kısmi kapanma devam edecek mi? Tam kapanma olacak mı? Hasta başvurularında en önemli bulaş etkenleri ortaya çıktı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz Salı günü Ramazan öncesinde iki haftalık kısmi kapanmaya geçileceğini açıklamış, duruma göre uzatılabileceğini ve daha sert önlemler alınabileceği uyarısında bulunmuştu. Kısmi kapanmanın ilk hafta sonucu belli oldu. Peki, bu tabloya göre kısmi kapanma devam edecek mi? Tam kapanma mı geliyor? Hasta başvurularında en önemli bulaş etkenleri neler? İşte detaylar..
Hükümetin artan koronavirüs vakalarının ardından aldığı kararların sonuçları yakından izleniyor. İki haftalık kısmi kapanma sürecinin ilk haftası geride kaldı. Peki, kısmi kapanma ne kadar etkili oldu? Tam kapanma gelecek mi, kısmi kapanmaya devam mı? işte ayrıntılar..
HASTA BAŞVURULARINDA EN ÖNEMLİ BULAŞ ETKENLERİ
Hastanelere son dönemde başvuran hastaların, bulaş hikayelerinin de aynı olduğu belirtiliyor. COVID-19 şüphesiyle gelenlerin kayıtlarına göre ana etken “aile içi bulaşma, komşu-eş dost buluşmaları, toplu taşıma ve kalabalık işyerleri”. Kamunun esnek çalışma kararı almasına karşın, özel sektöre böyle bir zorunluluk getirilmemesinin olumsuz sonuçlarının görüldüğü ve işyeri bulaşlarının bu nedenle arttığı kaydediliyor.
KISMİ KAPANMA DEVAM EDİLECEK Mİ?
Edinilen bilgiye göre, alınan kararların olumlu sonuçları görülse de beklenenden daha yavaş olduğu belirtiliyor. Yapılan değerlendirmelerde, illerin yüz binde nüfusa düşen haftalık vaka sayılarında kısmi gerileme görüldüğü, bunda kısıtlama ve önlemlerinin etkisi olduğu kaydediliyor. 14 Nisan’da testlerin pozitif çıkma oranı yüzde 20’yi aşarken, birkaç gündür bu oranın yüzde 18 civarında seyrettiği, önümüzdeki hafta daha da düşmesinin beklendiği ifade edildi. Hükümetteki eğilim daha sıkı kapanma yerine daha sıkı denetim yönünde.
TAM KAPANMA OLACAK MI?
Bilim Kurulu üyelerinin, sağlık sisteminin tıkanma noktasına geldiği, bu nedene tam kapanma yapılması gerektiği şeklinde uyarılarda bulunduğu ifade edildi. Ancak hükümetin 15 günlük değerlendirmenin ardından, daha sert önlemler yerine aynı uygulamaya devam etme eğiliminde olduğu öğrenildi. İçişleri Bakanlığı kanalıyla yapılan denetimlerin arttırılacağı, ceza uygulamasının yoğunlaşacağı ve alışverişe çıktığını söyleyenlerin kendi semtlerinde olup olmadıklarının teyit edileceği belirtildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!
SON DAKİKA... 18 gün sonra cansız bedeni bulunmuştu! Rojin Kabaiş'in babası: Otopsi raporunda 'suda boğulma' yok!