Kırşehir'de kitabevi kundaklama davası başladı
Kırşehir'de geçen 8 Eylül'de düzenlenen 'Teröre Lanet Yürüyüşü' ardından 4 işyeri ve HDP binasının yakıldığı olaylarla ilgili açılan ilk davaya başlandı. Olaylar sırasında Gül Yayınevi'nin kundaklanması ile ilgili davada 6'sı tutuklu 17 sanık Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Müdahil avukatları, bugünkü ilk davanın önümüzdeki günlerde açılacak diğer davalarla birleştirilmesini istedi. İddianamede, şüphelilerin saldırıyı 'Irk ayrımcılığına dayanarak' gerçekleştirdiği belirtildi.
Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucu Kırşehir Sulh Ceza Hakimliği'nce 6'sı tutuklu toplam 17 sanık hakkında ilk dava açıldı. İddianamede, 'TCK'nın 216/1, 151, 53, 63, 2/1, 7/1, maddelerinden, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 28/1, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerin katılma, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, mala zarar verme, işyeri ve mülk dokunulmazlığını ihlal etme, siyasi parti binasına zarar verme, yangın çıkartarak, öldürmeye teşebbüs' suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi. İddianamede, şüphelilerin 'Irk ayrımcılığına dayanarak' parti binası ve 4 işyeri yaktığı yer aldı. Savcı, fiillerin halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçunu düzenleyen maddelerdeki unsurları içerdiği savunuldu.
Bugün başlayan dava nedeniyle Aşıkpaşa Mahallesi Lise Caddesi'ndeki Adalet Sarayı önünde yoğun güvenlik önlemi alındı. Bölgede çevre illerden takviye polis ekipler de görev aldı. Yakılan Gül Yayınevi'nin sahibi Eşref Odabaşı ve diğer ve bazı mağdurların duruşmaya tanık olarak göstermek için yanlarında getirdikleri kişiler "Sizi mahkeme heyeti şahit olarak çağırdığında gelirsiniz" denilerek, duruşma salonuna alınmadı. Emiyet Müdürlüğü ekipleri sadece davada adı geçen sanıkların salona alabileceklerini, izleyicilerin alınmayacağını belirtince Eşref Odabaşı bu duruma tepki gösterdi. Odabaşı, "8 Eylül'de neredeydiniz? Bu arkadaşların bir kısmı olaya şahit insanlar" dedi. Eşref Odabaşı, Adliye içine girerken, diğerleri Adliye binası önünde beklemeye başladı. Bu arada, mahkeme heyeti 6'sı tutuklu 17 sanığın tek tek ifadelerini almaya başladı.
CHP heyeti izledi
Duruşmayı izlemek CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktar, Meclis İdare Amiri Çorum Milletvekili Tufan Köse, Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve Eğitimden Sorumlu Yıldırım Kaya, İl Başkanı Şeref Karaosmanoğlu da duruşmayı izledi.
Açılacak diğer 4 dava için çağrı
Bugün başlayan davanın yanı sıra, işyeri yakılan diğer işyerleri ve HDP'nin kundaklanması olayları ile ilgili ayrı davaların açılacağı belirtildi. Müdahil avukatlar, bugün başlayan 'Gül Yayınevi' davası ile soruşturması devam eden diğer 3 işyeri ve HDP binasının kundaklanması olayları ile ilgili açılacak davaların tek dosyada birleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Sanıklar ifade verdi
Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Gül Kitabevi'nin yakılması davasında, tutuklu sanıklar Ramazan Akçakaya (26), Gökhan Hergül (27), Mehmet Şimşek (22), Öner Arslan (35), Mustafa Tekden (28), Ramazan Doğan (26) ile tutuksuz sanıklar Batuhan Çelik (20), Halil Kurt (33), Mahmut Doğan (33), Mehmet Emin Kesim (31), Ramazan Çukuryer (27), Yunus Sağı (30), Tuncay Eroğlu (27), Tunay Yalçın (27), Mahmut Can Yurdakul (19), İsmail Kılıç (24), F.M. (17) hazır bulundu.
Tutuklu sanıklardan Ramazan Akçakaya savunmasında, olaylar başladığında işyerinde olduğunu ifade ederken, "Slogan sesleri geliyordu. Dışarı çıktığımda HDP binası taşlanıyordu. Daha sonra kırtasiye önüne geldiler. Kırtasiye çalışanları ile dışarıdakiler arasında atışmalar oldu. Ben de kitabevine, kalabalıkla birlikte taş attım. İşyeri yanıyordu. Ama kimin yaptığını görmedim. Yanan bir çanta vardı. Ben de çantayı kaldırıp attım. Çok öfkelenmiştim. Bu işyeri sahibinin, PKK yanlısı olduğu ve PKK'ya yardım ettiği söylenmişti. Amacım zarar vermek değildi" dedi.
"Olay günü alkol almıştım"
Olayların çıktığı gün ailevi sorunları nedeniyle alkol aldığını öne süren tutuklu sanıklardan Gökhan Hergül ise, o günlerde sürekli şehit haberleri gelmesinden dolayı 'Teröre lanet yürüyüşüne' katıldığını belirtti. Hergül ifadesinde, şöyle dedi:
"Olay günü alkol almıştım. Şehitlerimiz için yürüyüş olacağı söylendi. Tanımadığım birkaç kişi HDP binasına taş atıyordu. Ben de attım ama değmedi. Bu sırada camlar kırıktı. Kalabalık arasından tanımadığım biri, 'Hücum Gül Kitabevi'ne. Onlar da PKK'lı, PKK'ya yardım ediyorlar' deyince, herkes oraya yöneldi. Ben de kalabalıkla birlikte oraya gittim. İçeride çanta standı vardı. Onu devirdim. Bu sırada içeride bir kız ve erkek el hareketleri yapıp, küfür etti. Alkolün de etkisiyle ne yaptığımı bilemedim. Kendimi kaybettim."
Kitabevinin yakılması olayını, o sırada olay yerinde bulunan polislerin önleyebileceklerini söyleyen tutuksuz sanık Halil Kurt, "Gül Kitabevi'ne saldırı olunca, tahrik amacıyla değil, aklı selim kişiler olarak oraya gittik. Kitabevi dışında Eşref Odabaşı'na saldırı vardı. Ben saldırıyı engellemeye çalışanlardanım. Olay yerinde 200- 250 kadar, olayı önleyebilecek polis vardı. Toplum refleksi olduğu için, halk karşısında yetersiz kaldı" dedi.
"Sivil ekibe sarılıp ağladım"
Yangını kendisinin çıkarmadığını, ancak taş attığını kabul eden tutuklu sanıklardan Ramazan Doğan ise, Petrol- İş Sendikası'ndan gelen mesaj ardından yürüyüşe katıldığını, daha sonra HDP binasının taşlandığını, yürüyüşe katılanların Gül Kitabevi'ne yöneldiğini söyledi. Ramazan Doğan, "Birkaç kişi saldırınca, ben de dışarıda asılı bulunan çanta tezgahına vurdum. Daha sonra içeri girdim. Bu sırada dışarıdaki çantaların yakılmasıyla yangın çıktı. Önüme gelen yanan bir çantayı, o anki refleksle içeri attım. Orada bulunan bir sivil ekibin boynuna sarılıp, 'Allah sizlere zeval vermesin' diyerek ağladım. 14 sanığın ifadesinin alındığı duruşmaya, öğle nedeniyle ara verildi.
Olaylar nasıl olmuştu ?
Kırşehir'de 8 Eylül'de düzenlenen 'Teröre Lanet Yürüyüşü' sırasında HDP binası ile birlikte 4 iş yeri yakılmış 28'e yakın işyeri de tahrip edildi. MHP binası önünden başlayan tepki yürüyüşü sırasında gruplar Belediye Kavşağı'nda HDP binasına yönelerek bu parti binasındaki pankartları indirdikten sonra sahibinin HDP'li olduğu iddia edilen kitapevi taşlanarak ateşe verilince olaylar çığırından çıkmıştı. Olaylarla ilgili olarak 84 kişi gözaltına alındı, bunlardan 20'si tutuklandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü