Kırmızı Kitap’ta kırmızı çizgi: Devlette hiçbir yapı ve oluşuma geçit yok!
Kamuoyunda ‘Kırmızı Kitap’ diye bilinen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nin güncellenmesine ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Devletin ‘gizli anayasası’ olarak da nitelenen Kırmızı Kitap’ta, “Hiçbir yapı ya da oluşumun ya da topluğun devlet içinde örgütlenmesine müsaade edilmeyecek” ifadesinin yer aldığı öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine, Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nin güncellenmesi için Milli Güvenlik Kurulu (MGK) genel sekreterliği harekete geçerek çalışmalara başlamıştı. Bu çalışmanın ardından belgenin güncellenmesine yönelik bakanlık ve ilgili kuruluşlardan görüşler istenmeye başlandığı kamuoyuna yansımıştı.
Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, devlet içinde paralel oluşuma ve yapılara izin verilmeyeceği yenilenen Kırmızı Kitap’ta net bir şekilde yer aldı. Böylece hiçbir yapı ya da oluşumun devlet içinde paralel bir yapı olarak örgütlenip faaliyet göstermesine müsaade edilmeyeceği vurgulanmış oldu.
Aslında Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde bu konudaki tehditlerle ilgili bir güncelleme daha önce yapılmıştı. Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, içeriği itibarıyla devletin iç ve dış tehdit algılamalarını madde madde ortaya koyan bir belge niteliğini taşıyor. Belge, güvenlik tehditlerindeki değişikliklere göre belirli aralıklarla güncelleniyor. Belgeyle ilgili güncelleme çalışmaları Milli Güvenlik Kurulu toplantılarından ele alınıp karara bağlanıyor.
Milli güvenliğin sağlanması ve milli hedeflere ulaşılması amacıyla Milli Güvenlik Kurulu'nun belirlediği görüşler dahilinde iç, dış ve savunma hareket tarzlarına ait esasları kapsayan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, son olarak 30 Eylül 2019’da Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen MGK toplantısında ele alınmıştı.
Toplantı sonrası yapılan açıklamada konuyla ilgili, “Ülkemizde, bölgemizde ve dünyada meydana gelen gelişmelerin milli güvenliğimize yönelik tesirlerinin tüm yönleriyle değerlendirilmesi suretiyle hazırlanan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi görüşülmüş ve uygun bulunmuştur” ifadesine yer verilmişti.