hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kıbrıs’ta üs krizi! ABD Rum Kesimi’nden İsrail’e silah taşıyor

    KAYNAKCNN TÜRK

    İngiltere’nin Kıbrıs’taki hava ve deniz üslerini İsrail’e destek operasyonlarında yoğun olarak kullanması Kıbrıs Rum yönetiminde ‘Hizbullah fobisini’ tırmandırdı. Rum hükümeti, Amerikan uçaklarının da İsrail’e silah sevkiyatında İngiliz üslerini kullanması konusunda, “Yorumda bulunacak durumda değiliz” savunması yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “Kıbrıs Rum yönetimi, İsrail’in lojistik üssü oldu” açıklamasını doğrular nitelikteki haberler peş peşe geliyor.

    Aylar önce İsrail ve İngiliz medyasında yer alan "Amerika, silah ve mühimmatını İngiltere’nin Rum Kesimi'ndeki Ağrotur Hava Üssü’nden kalkan uçaklarıyla İsrail’e taşıyor" iddiası Rum medyasında bir kez daha gündem oldu.

    İngiltere Savunma Bakanlığı, Kıbrıs’taki üslerini Amerikan uçaklarının da kullandığı haberlerini doğruladı ve “Üslerimizi az sayıdaki müttefik ülkelerin uçaklarının kullanmasına izin veriyoruz” açıklaması yaptı.

    Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis ise, “İngiliz üsleri, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş anlaşması çerçevesinde faaliyet gösteriyor. İngiltere ile sürekli temas halindeyiz ancak üçüncü ülkelerin üsleri kullanması konusunda yorum ya da değerlendirme yapacak konumda değiliz” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz üsleri, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın geçen ay Kıbrıs Rum yönetimini, “İsrail’in saldırılarında üsler kullanılırsa Rum yönetimi meşru hedefimiz olur” tehdidinde bulunmasından ardından daha hassas bir konu oldu.

    İngiliz üslerinin İngiltere’nin egemen toprağı olduğu hatırlatmasını yapan Rum yönetimi, herhangi bir çatışmada taraf olmadıklarını belirtiyor.

    Kıbrıs’ta İngiltere’nin birbirinden ayrı iki üssü bulunuyor. Ağrotur Hava Üssü ve Dikelya Deniz Üssü’nün yanı sıra İngiltere’nin Ada’daki dinleme istasyonları faal olarak kullanılıyor. Kıbrıs’taki İngiliz üsleri, anlaşmalar çerçevesinde İngiltere’nin toprağı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow