KESK davasında 3 sanığa tahliye
KESK'e bağlı sendikalara üye 15 kadının, "PKK/KCK terör örgütüne üye oldukları ve propagandasını yaptıkları" iddiasıyla yargılandığı davada, 3 sanığın da tahliyesine karar verildi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Duruşmada ilk olarak daha önce savunması alınmayan 6 tutuksuz sanığın kimlik tespiti yapıldı, ardından da savunmaları alındı.
Tutuksuz sanık Songül Morsunbul, ana dilinin Zazaca olduğunu ve bu dilde savunma yapmak istediğini belirterek, tercüman talebinde bulundu.
Morsunbul'un avukatı Selçuk Kozağaçlı da müvekkilinin iyi derecede Türkçe bilmesine rağmen ana dilde savunma yapmak istediğini, sanığın bu talebinin Parlamentoda yapılması planlanan yasal düzenleme de dikkate alınarak, kabul edilmesini istedi.
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özgür talebe ilişkin görüşünde, sanığın dosyaya yansıyan kişisel bilgilerinde Türkçe'yi iyi derece bildiğinin anlaşıldığını belirterek, talebin reddine karar verilmesini talep etti.
Tercüman talebi reddedildi
Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir ara kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6/e maddesinde sanığın duruşmada kullanılan dili anlamadığı ve konuşamadığı taktirde, 5271 sayılı CMK'nın 202/1 maddesinde ise "sanık ve mağdurun meramını anlatabilecek derecede Türkçe bilmediği" taktirde tercüman atanmasının öngörüldüğünü belirterek, sanık Morsunbul'un talebinin reddine karar verildiğini açıkladı.
Tutuklu sanıklar ve avukatları Bedriye Yorgun, Güler Elveren ve Güldane Erdoğan'ın tahliyelerini istedi.
Tutuksuz sanıklar ve avukatları ise haklarında uygulanan adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını talep etti.
Cumhuriyet Savcısı Özgür, dava dosyasının esas hakkındaki mütalayı hazırlamak üzere kendisine verilmesini ve tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
Tutuklu sanıklar tahliye edildi
Verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı Örsdemir, kararı açıkladı.
Örsdemir, tutuklu sanıklar Yorgun, Elveren ve Erdoğan'ın tahliyelerine, tutuksuz sanıklar Songül Morsunbul, Nezahat Asrav, Leman Kiraz, Şefika Şimşek ve Meral Hız hakkındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına ve dosyanın varsa tevsii tahkikat yoksa esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere Cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
Mahkeme heyeti, bir önceki celsede tutuklu 9 sanıktan Yorgun, Elveren ve Erdoğan'ın dışındakilerin tahliyelerine karar vermişti.
Duruşmayı KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de arasında bulunduğu sendikacılar ve bazı BDP'li milletvekilleri de izledi.
KESK'ten protesto
KESK üyeleri de arkadaşlarına açılan davayı adliye önünde protesto etti.
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, "KESK'e dokunma" yazılı dövizler taşıyan protestocular adına yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin hukuk cinayetleri ülkesine döndüğünü" savundu.
Bundan 32 yıl önce Erdal Eren'in yaşı kağıt üzerinde büyütülerek, idam edildiğini anlatan Tombul, "32 yıl geçti, aynı hukuk devam ediyor, aynı baskı devam ediyor" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü