KCK davasında 7 tahliye
İstanbul'daki 3. KCK davasında tutuklu 7 sanık tahliye edildi.
Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin, 33'ü tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada mahkeme heyeti, 7 sanığın tutuklu kaldıkları süre, ve mevcut delil durumu göz önüne alarak tahliyesine karar verdi.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce alınan ara kararda, duruşma kayıtlarının çözümü yapıldıktan sonra sanık avukatların sözlü talepleri sırasında sarfettikleri suç teşkil edebilecek sözleri nedeniyle gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasına karar verdi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Zuhal Tekiner, Ziya Çiçekçi, Ömer Çiftçi, Safet Orman, Çağdaş Kaplan, İsmail Yıldız ve Pervin Yerlikaya Babir'in tutuklu kaldıkları süre ve mevcut delil durumu göz önüne alınarak sanıkların tahliyelerine hükmederek, sanıklara yurt dışına çıkma yasağı koydu.
Tutuklu sanıklar hakkında mevcut delil durumu, haklarında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunduğunu belirten mahkeme heyeti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatları doğrultusunda tutukluluk konusunda makul süreyi aşan bir durumun bulunmaması, sanıklar hakkında adli koruma tedbiri uygulanmasının yetersiz kalacağından 26 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Duruşma 22 Nisan Pazartesi gününe ertelendi.
Demirtaş: "Savunma yapamıyorlar"
Bu arada Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan büyük salondaki 3. KCK davasını izlemek için gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir yılı aşkın süredir gazetecilerin tutuklu olduğu Silivri'de, buradaki mahkeme salonunda bugüne kadar hiç yargılama yapılmadığını ileri sürdü.
Demirtaş, Türkiye Cumhuriyeti'nin, tarihi boyunca yargının bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü tutturamadığını öne sürerek, bu yargı sisteminde vicdanını konuşturmak isteyen hakime bile yer olmadığını savundu.
Selahattin Demirtaş, "Bu durum bir sistem problemidir. İnsanlar Silivri'deki mahkeme salonlarına dolduruluyorlar, 'yargılama' adı altında infaz ediliyorlar. Hiç yargılama yapılmadan yıllarca tutuklu kalıyorlar ve savunma yapamıyorlar. Uyduruk delillerle, ismi gizli tanık olan kim olduğu belli olmayan kişilerin iftiralarıyla suçlanıyorlar" diye konuştu.
Demirtaş, ana dillerinde savunma yapmak için 3 yıldır tek kelime konuşamadan bekleyen siyasi tutsakların gururları olduğunu belirterek, yasa çıkmasına rağmen hala savunma yaptırılmadığını öne sürdü.
Demirtaş, bu ülkenin yargıçlarının da barışa dahil olmasını istediklerini söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...