KCK basın davası Anayasa Mahkemesine gönderildi
KCK basın davasına bakan İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 46 gazeteci ve basın çalışanının yargılandığı davayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderme kararı aldı. Kararın gerekçesi ise sanık avukatlarının, "özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardınan davaya yeni bir mahkemede kaldığı yerden devam edilmesinin anayasa aykırı olduğunu" savunması. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin kararını verinceye kadar, davanın geri bırakılmasına hükmetti.
KCK'ya ilişkin, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 46 tutuksuz sanığın yargılandığı davada yeni bir gelişme yaşandı. Sanık avukatları, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından, davaya yeni bir mahkemede kaldığı yerden devam edilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Talebi ciddi bulan mahkeme heyeti, dosyayı Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmesine karar vererek, Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği karara kadar davanın geri bırakılmasına hükmetti. Duruşma 10 Nisan 2015 tarihine erteledi.
İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 7 tutuksuz sanık ile hakkında yakalama kararı bulunan Şerafettin Sürmeli katıldı.
Tüm sanıkların avukatlarından Ercan Kanar, 6 Mart 2014'te yürürlüğe giren 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) birinci maddesi ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 14/4 maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.
6526 sayılı yasayla geçici bir madde eklendiğini hatırlatan Kanar, geçici maddeyle TMK 10. maddesiyle görevli olan ağır ceza mahkemelerinin kaldırıldığını hatırlattı.
Kanar, bu geçici maddede yer alan "Yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanununun 10'uncu maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemelerinde derdest bulunan dosyalar, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere yetkili ve görevli mahkemelere devredilir" cümlesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.
Dava dosyasının Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep eden Kanar, mahkeme aksi kanaatteyse tüm işlemlerin yok sayılarak yeniden yargılamaya başlanmasını istedi.
Sanık hakkındaki yakalama kararı kaldırılsın
Avukat Sinan Zincir de hakkında yakalama kararı bulunan müvekkili Şeraffettin Sürmeli hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını ve dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti. Talebe ilişkin görüşünü açıklayan savcı, talebin ciddi olduğunu ve dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi.
Mahkeme talebi ciddi buldu
Kısa aranın ardından mahkeme heyeti, 6526 sayılı yasanın 1. maddesiyle, 3713 sayılı yasaya eklenen 14-4 maddesi'nin 1. cümlesinde geçen "bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere" ibaresinin Anayasaya aykırılık iddialarının mahkemelerince ciddi bulunduğunu ifade etti. Talebi ciddi bulan mahkeme heyeti, dosyayı Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmesine karar vererek, Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği karara kadar davanın geri bırakılmasına hükmetti.
2 sanık hakkındaki yakalama kararı
Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar İsmet Kayhan ve Şerefettin Sümeli hakkında çıkarılan yakalama kararının kaldırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı 10 Nisan 2015 tarihine erteledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ: İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 89'a ulaştı
Dikkat! Meteoroloji listeyi açıkladı... 6 ilde turuncu 24 ilde sarı alarm!
Kabus Sona Eriyor: Çalışma Başladı!
SON DAKİKA! Dürzi Lider Canbolat Ankara'da: Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabul Etti
Evinde 1050 litre sahte içki ele geçirildi! 'Pes' dedirten savunma: Yılbaşında içecektim