KCK basın davası 24 Nisan'a ertelendi
Aralarında gazetecilerin de bulunduğu 26'sı tutuklu 46 sanığın yargılandığı İstanbul'daki 3. KCK davası 24 Nisan'a ertelendi.
26'sı tutuklu 46 gazeteci ve basın çalışanının yaptıkları haberler delil diye gösterilerek "örgüt üyesi" oldukları iddiasıya yargılandığı KCK basın davasının 12. duruşması başladı.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, 26 tutuklu ile 15 tutuksuz yargılanan sanık katıldı.
Duruşmaya, BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Mülkiye Birtane ile Sınır Tanımayan Gazeteciler Orta Asya ve Avrupa Masası Başkanı Johann Bihr, Belçika Parlementosu Yeşiller Partisi Brüksel Milletvekili Jean Cloude Fusse ve Almanya Gazeteciler Sendikası yöneticisi Joachim Legatis de izleyici olarak katıldı.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmada, sanık avukatları tarafından getirilen 2 Kürtçe tercüman aracılığıyla tutuklu sanıkların kimlik tespitleri yapıldı.
Duruşmada söz alan sanık avukatı Sinan Zincir, tüm sanıklar adına tutuklu sanık Ertuş Bozkurt'un savunma yapacağını, diğer sanıkların da kısa bir şekilde kendi savunmalarına ekleme yapacaklarını söyledi.
Kürtçe tercüman vasıtasıyla savunma yapan tutuklu sanık Ertuş Bozkurt, Kürt sorununun tanığı ve sanığı olduklarını ifade ederek, "Burada yargılanan kim, yargılayan kim? Herhalde bunun kararını tarih verecek ve bu hakikat tarih sayfalarında yerini alacak. Bu anlamsız, haksız, hukuk dışı suçlama karşısında savunma yapmamız, hem mesleğimiz ve temsil ettiğimiz değerler açısından hem de hakikate olan bağlılığımız nedeniyle anlamsız olacaktır. Bizi siyasi yaklaşım ve kararlarla yargılayanlar herhalde bizden hukuki bir savunma da beklemiyorlardır" dedi.
Akılla, bilimle, mantıkla, vicdanla, hak ve adaletle suçlamalara karşı durmanın zorluğunun bilincinde olduklarını söyleyen Bozkurt, akıl ve bilim dışı iddialara karşı duracaklarını belirtti.
Bozkurt'un savunmasına ara vermesini isteyen mahkeme heyeti saatin 17.00 olması nedeniyle duruşmayı 24 Nisan Çarşamba gününe erteledi.
Davaya tepkiler
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan duruşma salonunun önünde konuşan BDP Kars milletvekili Mülkiye Birtane, 1 yıldan fazla süredir siyasi kararla tutuklu bulunan basın emekçilerinin duruşmasını baştan sona kadar izlediğini ifade etti. Birtane, "Çözüm sürecinin dillendirildiği bu süreçte basın emekçilerinin bir an önce bırakılması gerekiyor" dedi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Orta Asya ve Avrupa Masası Başkanı Johann Bihr, gazetecilerin tutukluluklarına son verecek düzenlemelerden dolayı memnun olduklarını, ancak bu adımların yarım bırakılmaması ve sonuna kadar devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.
Ayrıca Almanya Gazeteciler Sendikası yöneticisi Joachim Legatis de, gazetecilerin hiç bir zaman yargılanmaması ve özgür ifadenin her yerde olması gerektiğini söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ: Meteoroloji’den turuncu kod uyarısı: Antalya’da eğitime ara verildi
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!