Kayıtlı çocuk işçi sayısı 400 binden fazla
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Kasım 2015 itibarıyla 17 yaşına kadar çalıştırılan aday çırak, çırak ve stajyer öğrenci sayısının 401 bin 464 olduğunu, yapılan denetimlerde yasaya aykırı çocuk işçi çalıştıran 27 iş yerine ceza verildiğini açıkladı.
Bianet'in haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 2015 Kasım ayı itibarıyla 17 yaşına kadar çalıştırılan aday çırak, çırak, stajyer öğrenciden oluşan kayıtlı işçi sayısının 401.464 olduğunu açıkladı.
1 milyon çocuk bugün işbaşında
Müezzinoğlu, 4857 sayılı İş Kanununun "Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı" başlıklı 71'inci maddesi ile "Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümleri gereğince 2015 yılında yapılan teftişler sonucunda, 27 işyerinde 4857 sayılı Kanunun 104'üncü maddesine muhalefet edildiğinin tespit edildiğini belirtti.
Türkiye'de her 2 çocuktan biri çalışıyor
Bakan Müezzinoğlu, “Bu işyerleri hakkında 38.405 TL idari para cezasının uygulanması istenilmiştir” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine cevap veren Müezzinoğlu bakanlığın fındık tarımında çocuk işçiliğini önlemek için yaptıklarını da anlattı, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ortaklığında 2012 yılından beri ‘Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi’ yürütülmektedir” diye konuştu.
23 Nisan'da 23 çocuk işçiden TBMM'ye mektup
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, “Proje çerçevesinde yerel kapasite büyük ölçüde artırılmış, Ordu'da Mevsimlik tarım işçilerinin konakladığı dört merkezde ve 2015'te dahil edilen Düzce ilinde Akçakoca ve Çilimli ilçelerinde, Sakarya ilinde Hendek ilçesinde doğrudan çocuklara yönelik eğitim desteği ve yaz okulu hizmeti sağlanmış, ailelere yönelik bilinç artırma çalışmaları yapılmıştır” şeklinde konuştu.
Kayıtdışı çocuk işçiler
Müezzinoğlu’nun verdiği cevapta şu ifadeler de yer aldı.
“Bakanlığımızca teftişlerde, çocuk işçi çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde çocuk işçi çalıştıran işverenlere idari yaptırımlar uygulanmakta, çocuklar çalışmaktan men edilerek eğitime yönlendirilmektedir. Ayrıca programlı teftişlerde çocuk ve genç işçiler öncelikli risk grubu olarak belirlenmekte, kayıtdışılık ise öncelikli riskler arasında yer almaktadır. Yine, çocuk ve genç işçiler ile kayıt dışılık konusuna ilişkin yapılan şikâyet veya ihbarlar ise program dışı teftiş kapsamında öncelikli olarak değerlendirilerek teftiş kapsamına alınmaktadır."
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorulara verilen yanıtların yetersiz olduğunu ifade ederek özellikle çocuk işçilerin kayıtdışı çalıştırılması, iş cinayetlerin önlenmesi yönünde daha çok denetime gerek olduğunu belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye'nin kanı donmuştu! Caninin ailesinden dilekçe: Bu soyadını taşıyamayız
Terör örgütü panikledi! PKK-YPG silah bırakacak mı? Abdulkadir Selvi yazdı
Polis memuru trafikte tartıştığı ünlü mimarı silahla yaraladı
Aynı ilçede 4 günde 3'üncü yangın! Dumanlar gökyüzünü kapladı
Boşanma aşamasındaki eşini öldürmüştü: Kan donduran itiraf!