hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Katı atık arıtma tesislerinin çoğu proje aşamasında

    Katı atık arıtma tesislerinin çoğu proje aşamasında
    expand

    Gelişigüzel atılan ve ayrıştırılmayan çöpler çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor. Çevre ve Orman Bakanlığı, AB'nin de desteğiyle katı atık tesisleri kurulması için çalışıyor. Ancak sorunun çözümünü sağlayacak arıtma tesislerinin büyük çoğunluğu henüz proje aşamasında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nüfus artışı, kentlerin büyümesi, teknolojinin farklılaşarak gelişmesi ve atıkların  çeşitlenmesi dünyanın artık en önemli çevre sorununa yol açıyor.
     
    Gelişigüzel atılan ve ayrıştırılmayan çöpler, çevre, sağlık, ekonomi ve turizm açısından potansiyel bir tehlike oluşturuyor.
     
    Çöp sorunu, dünyaca ünlü Fırtına Vadisi'ni de tehdit ediyor. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde toplanan çöpler, bölgenin önemli su kaynağı ve doğa harikası olan Fırtına Vadisi'ne dökülüyor.
     
    Türkiye'deki atıkların yaklaşık yüzde 57'si "vahşi depolama" olarak tanımlanan bu yöntemle bertaraf ediliyor.
     
    Çünkü sorunun çözümünü sağlayacak katı atık arıtma tesislerinin büyük çoğunluğu henüz proje aşamasında.
     
    Türkiye'de 32 arıtma tesisi var
     
    Türkiye genelinde 32 adet katı atık düzenli depolama tesisi bulunuyor ve bu tesisler 28 milyonluk nüfusa hizmet veriyor.
     
    Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından sürdürülen çalışmalarda inşaat aşamasında 29 tesis bulunuyor.
     
    Avrupa Birliği'nin Türkiye ile katılım öncesi mali işbirliği çerçevesinde gerçekleştirdiği atık yönetimi projesi sayesinde, Çanakkale ve Kuşadası'nda 2 adet katı atık tesisi inşa ediliyor.
     
    Tahsis ve yer seçimi aşamasında olan ve AB fonlarının desteklediği 66 proje daha hazır. Bu tesisler 595 kent, ilçe ve belde belediyesinde kurulacak toplam 21 milyonluk bir nüfusa hizmet verecek.
     
    Ayrıca kurulması planlanan 108 düzenli depolama tesisinden bin 128 belediye yararlanacak. Böylece Türkiye'deki atıkların yüzde 70'i düzenli depolama tesislerinde bertaraf edilmiş olacak.
     
    Evlerde ayrıştırma şart
     
    Ancak sorunun çözümü için katı atık tesislerinin inşa edilmesi yeterli değil. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de çöpün kaynağında, yani evlerde ayrıştırılarak atılması gerekiyor.
     
    Çöp sorunuyla ilgili çektiğiniz görüntülerinizi, fotoğraflarınızı, videolarınızı ve haberlerinizi CNN Türk için Haberim'e gönderebilirsiniz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow