"Karar tamamen mahkemelerin takdirinde"
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin tutukluluk sürelerine yönelik kararına dair "Tutuklama, mahkemelerin takdirinde olan bir konudur" dedi.
Bozdağ, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf'u kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Anayasa Mahkemesinin tutukluluk süresine yönelik kararla ilgili soru üzerine Bozdağ, şunları söyledi:
"Bildiğiniz gibi tutuklama bizim hukukumuzda bir tedbirdir. Zorunlu bir uygulama değildir. Yani CMK yürürlüğe girmeden önce tutuklamayla ilgili bir üst sınır yoktu. Dolayısıyla hakim veya mahkeme tutuklama kararı verdiği zaman bu uzunca bir zaman devam edebiliyordu. Yapılan bir düzenlemeyle biz bunu bazı suçlar için 2 yıl, bazı suçlar için 5 yıl, örgütlü suçlar bakımından, terör suçları bakımından da azami 10 yılla sınırladık. Yani mahkemenin takdirine bağlı bir olaydır bu. Ama mahkeme bunu ilanihaye sürdüremez, sürdürmemesi lazım. Onun için de bir azami sınır koyduk. Esasında mahkemeler bu azami sınıra uymadan da tutuklama kararlarını gözden geçirip, tahliye kararları her zaman verebilirler.
Çünkü bunu tutuklamaya mahkemeyi mecbur kılan bir düzenleme hukukumuzda olmadığı gibi tahliyeye mecbur kılan bir düzenleme de yoktur. Bu tamamıyla mahkemenin takdirindedir. Sadece on yıllık o üst sınır, tutukluluğun uzun sürmemesi için konulmuş zorunlu süredir. O süre dolduğu zaman mahkeme artık bu konuda ayrı bir değerlendirme yapmayacaktır. Tutukluluk haline bu azami süre dolduğu için son vermek durumunda kalacaktır. Esasında bu on yıllık süre bir iyileştirme olarak getirilmiş bir adımdır."
Hemen tutuklama kararı verilmemesi için getirdikleri adli kontrol mekanizmasına ilişkin de bilgi veren Bozdağ, "Biz bu alanda mahkeme ve hakimlerin elindeki enstrümanları çoğaltan adımlar attık" diye konuştu.
Tutuklamayı objektif nedenlere bağlayan başka düzenlemeler ve pekçok iyileştirmeler yaptıklarını ifade eden Bozdağ, Anayasa Mahkemesinin aldığı kararla 10 yıllık azami süreyi iptal ettiğini hatırlattı. Bozdağ, şunları kaydetti:
"Ancak bunun yürürlüğe girmesi için bir yıllık süre öngörmüştür yasama organına. Yasama organı bu bir yıllık süre içinde yeni bir yasal düzenleme yapma ihtiyacı duyarsa onu yapacaktır. Eğer yeni bir yasal düzenleme yapma ihtiyacı duymazsa herhangi bir düzenleme yapmayacaktır. Bu takdirde de bir yıl sonra on yıllık azami süre uygulaması kendiliğinden ortadan kalkacak, onun yerine 5 yıllık azami süre uygulaması gelecektir."
Konuyla ilgili detayların gerekçeli kararın yayımlanmasıyla ortaya çıkacağını dile getiren Bozdağ, "Tutuklama, Anayasa Mahkemesinin bu kararı olsa da olmasa da eski düzenleme yürürlükte olsa da olmasa da tamamen mahkemelerin takdirinde olan bir konudur. Mahkemeler takdir içinde olan bu konuda dosya ve delil durumuna göre kendi değerlendirmeleri sonucunda karar alma yetkisine her zaman sahiptir" dedi.
Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından yaşanan gelişmelerle ilgili soru üzerine de Bozdağ, "Tabii Mısır'da yaşanan bir askeri darbedir. Amasız, lakinsiz, fakatsız bir darbedir. Darbenin her türlüsü de demokrasiye, milli iradeye ve hukukun üstünlüğüne indirilmiş bir balyozdur. Bunun iyisi, kötüsü, bana göresi, sana göresi olmaz. Bir defa bunu açıklıkla ifade etmek lazım" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...