"Karar kuvvetler ayrılığı ilkesinin ihlalidir"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat Anayasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesini iptal etmesine ilişkin olarak, "Karar Meclis'in yasama yetkisine doğrudan bir müdahale olup, kuvvetler ayrılığı ilkesinin açık ihlalidir" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa Mahkemesi'nin dün aldığı kararın muhatabının Anayasa'ya göre yasama yetkisini elinde bulunduran TBMM olduğunu söyledi.
Fırat, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin dün açıkladığı kararın, bütün boyutlarıyla ayrıntılı bir şekilde MYK toplantısında ele alındığını belirtti.
Fırat, "10 ve 42'nci maddelerdeki anayasa değişikliklerini esas yönünden iptal eden Mahkeme kararı, kaçınılmaz olarak yürürlükteki Anayasamızın çizdiği yetki çerçevesi ve kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanan demokratik sistemimize uygunluk bakamından tartışılmaktadır" dedi.
AKP'li, "Nevi şahsına münhasır bir hukuk pratiği oluşturması bakımından da çokça tartışılacağı açıktır. Aslında bu kararın muhatabı, Anayasamıza göre yasama yetkisi tekelini elinde bulunduran Yüce Meclisimiz'dir" diye konuştu.
Dengir Mir Mehmet Fırat, "Anayasa Mahkemesi'nin kararı, Yüce Meclis'in yasama yetkisine doğrundan bir müdahale olup, kuvvetler ayrılığı ilkesinin açık ihlalidir. Zira Anayasa Mahkemesi'nin kararına konu olan yasal düzenlemeler, herhangi bir siyasi partinin siyasi kararı değildir, bizzat TBMM'nin iradesi olarak ortaya çıkmıştır, 550 milletvekilinin 411'inin oylarıyla Yüce Meclisimiz'de kabul edilmiştir" ifadelerini kullandı.
"Dikkatle değerlendirilmeli"
AKP'li Fırat ayrıca, "Bu itibarla söz konusu kararın sınırlarının Anayasamızda açıkça belirtilen TBMM'nin yasama yetkisi ve kuvvetler ayrılığı bakımından dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir. TBMM'de en büyük gruba sahip siyasi parti olarak; bu değerlendirmelerin ilk ve öncelikli olarak Yüce Meclisimiz tarafından yapılması gerektiği kanısındayız" dedi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı, "Bu husus, anayasal kuvvetler ayrılığına dayanan demokrasimiz ve hukuk sistemimizin sağlıklı bir şekilde çalıştırılması açısından hayati bir önem taşımaktadır. Milletimizinden aldığı yetkiyle Yüce Meclisimiz'de temsil edilen bütün siyasi partilere bu bağlamda görev ve sorumluluk düşmektedir. Biz, herkesin bu sorumluluk bilinciyle hareket edeceğini umuyoruz. Anayasa Mahkemesi tarafından gerekçeli kararın en kısa sürede açıklanmasını da bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Fırat, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan'ın da bu gelişmeler ışığında 10 Haziran Salı günü yapılacak AK Parti TBMM Grup toplantısında değerlendirmeler yapacağını da söyledi.
"Tartışılan erken seçim değil"
Fırat, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrasındaki açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Toplantıda erken seçimin gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya Fırat, "Yok, hayır. Tartışılan erken seçim değil, tartışılan Anayasada belirtilmiş olan devlet kurumlarına, erklere verilmiş olan yetki sınırlarının aşılmasıyla ilgilidir, erken seçimle ilgili değildir" yanıtını verdi.
"Kapatma davasıyla ilgili savunma yapıp mahkemeye sunacaksınız, karardan sonra bunda bir değişiklik olur mu?" şekilindeki bir soruya karşılık olarak da Fırat, "Olabilir. Sürece bakacağız. Daha yeni zaten tebliğ edildi. Biliyorsunuz süremiz var. Bu konuda da Merkez Yürütme Kurulumuz ayrıca karar verecektir" dedi.
Bir gazetecinin "Parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliğine mesafeli davrandınız. Bu konuda başörtüsüyle ilgili kararın beklendiği ifade ediliyordu karar verildi. Bu konuda atılacak bir adım var mı?" şeklindeki sorusunu Fırat, "Tabi öncelikle şunu düzeltmek lazım 10 ve 42'nci maddeye baktığımız zaman başörtüsüyle doğrudan ilgili olan bir yasal düzenleme değildir. Bu tamamen eşitlik ilkesi ve eğitim konusundaki yüksek öğretimde eşitlik ilkesiyle ilgilidir" diyerek yanıtladı.
"Parti kapatma ayrı bir konudur"
Fırat, "Türban düzenlemesi Anayasa değişikliği iptal edildi. MHP Genel Başkanı'nın bir çağrısı oldu 'kapatma davasının temel argümanı ortadan kalkmış oldu' diye bu kapatmayı nasıl etkiler?" sorusu üzerine de "Türban düzenlemesi demeyelim ona, yanlış olur. İkisi birbirinden ayrı ve bağımsız olan davalardır. Birisi Anayasa değişikliğinin incelenmesiyle ilgilidir. Aslında Anayasamız çok açık ve sarih olarak TBMM tarafından yapılmış olan anayasa düzenlemelerinin ancak şekil bakımından Anayasa Mahkemesi tarafından inceleneceği konusunda kesin hükme sahiptir" dedi.
AKP'li Fırat, "Dolayısıyla bu madde aşılarak esasa girilmiş olmasını biz Anayasa'nın ihlali olarak değerlendiriyoruz. Parti kapatma tamamen ayrı bir konudur, ayrı maddelerle ilgilidir" diye konuştu.
Dengir Mir Mehmet Fırat, savunmaya Merkez Yürütme Kurulu'nda mı karar verileceğine yönelik bir soru üzerine de "Savunma bir ekip tarafından hazırlanır. Hızlandırılması ve içeriğinin ne olması konusu tabii ki Merkez Yürütme Kurulu tarafından karara bağlanır. Biliyorsunuz daha yeni aldık. Hazırlık safhası ve ondan sonraki stratejiler Merkez Yürütme Kurulu tarafından değerlendirilecektir. Bugünkü Merkez Yürütme Kurulumuz tamamen az önce açıklamış olduğum konuyla ilgiliydi" dedi.
Savunma vermemek gibi bir stratejilerinin olup olamayacağı sorusunaFırat, "Merkez Yürütme Kurulu her şeye kadirdir. Neye karar verirse oyapılır" karşılığını verdi."Anayasa Mahkemesinin kararı ile ilgili Meclis'te bir genel görüşme açmak gündeminizde mi?" sorusuna karşılık olarak ise Fırat, "Anayasa Mahkemesi'nin kararları üzerine Meclis görüşmesi açılamaz. Açılmasına da gerek olmadığı kanısındayım" dedi.
Bir gazetecinin "Bazı hukukçular Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aştığını öne sürüyor buna katılıyor musunuz?" sorusu üzerine Fırat, "Bu yöndeki girişim hukuki sorunlara yol açar. Zaten hukuki yönden bir sorun açılmıştır. Hukuki sorunları çoğaltma yönünde bir gayretin içerisinde olunmaması gerektiği kanısındayız" diye konuştu.
Erdoğan Toptan ile görüştü
Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile görüştü.
Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, AK Parti MYK toplantısının ardından Partisi'nin Genel Merkezi'nden ayrılarak, TBMM Başkanı Toptan'ın resmi konutuna geçti.
Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanı Toptan'la bir süre görüştü. Görüşme talebinin, Başbakan Erdoğan'dan geldiği öğrenildi.
Toptan'ın yarın saat 11.00'de bir açıklama yapması bekleniyor.
Toplantı 5 saati aşkın sürdü
Anayasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesini iptal etmesinin ardından AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantı yaklaşık 5 saat 40 dakika sürdü.
AK Parti Genel Merkezi'ndeki toplantı saat 15.15'te başladı.
Bugünkü bazı programlarını iptal eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, saat 12.35'de özel uçakla İstanbul'dan Ankara'ya gitmişti.
Dün, Anayasa Mahkemesi'nin kararından hemen sonra, Meclis'te bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, partinin hukukçu kurmaylarıyla bir araya geldi.
TBMM'deki toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılmazken, uzun süren toplantı boyunca Erdoğan ile sürekli telefon görüşmesi yapıldı.
Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, grup başkanvekilleri, genel başkan yardımcıları Şükrü Ayalan, Necati Çetinkaya ve Haluk İpek ile AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç katıldı.
Yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Fırat, AK Parti MYK'nın bugün saat 15.00'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında olağanüstü toplanacağını belirterek, durum değerlendirmesi yapacaklarını bildirdi.
Fırat, Başbakan Erdoğan'ın bütün randevu ve programlarını iptal ederek Ankara'ya döneceğini söyledi. Öte yandan, AK Parti Grubu, milletvekillerini, "Hafta sonunda Ankara'dan ayrılmamaları" konusunda uyardı.
Bu uyarı AKP'nin hafta sonunda grup toplantısı yapılabileceği izlenimini doğurdu. Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararı masaya yatıran AKP kurmayları, toplantıda önümüzdeki süreçte izlenecek stratejiyi değerlendirdi.
Bazı AKP milletvekilleri, iptal kararının ardından partinin kapatılacağına kesin gözüyle bakıyor ve erken seçimden başka seçenek kalmadığını dile getiriyor.
Milletvekilleri, "Bu saatten sonra Anayasa değişikliği yapmanın anlamı kalmadı" şeklinde görüş belirtiyor.
Başbakan, yarın yapılacak Portekiz-Türkiye milli maçını izlemek için İsviçre'ye gitmeyecek.
Anayasa Mahkemesi, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti