hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karapınar çölleşme alarmı veriyor

    Karapınar çölleşme alarmı veriyor
    expand

    Dünya ısınıyor, Türkiye çölleşiyor. Gereksiz enerji tüketimine, suların boşa harcanmasına en kısa zamanda 'dur' demek gerekiyor. TEMA Vakfı Türkiye'de kuraklığın çarpıcı örneklerinden biri olan Konya Karapınar'da kuraklığa ve çölleşmeye dikkat çekmek için çalışıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çölleşme Türkiye'yi tehdit ediyor. Türkiye son 40 yılda 1 milyon 300 bin hektar sulak alanını kaybetti, toprakların yüzde 89'u çölleşme riskiyle karşı karşıya.
     
    Dört mevsimin yaşandığı Türkiye'de 'çöl' terimi önceleri kulağa biraz garip gelse de Türkiye'de çölleşme elle tutulabilir, gözle görülebilir durumda.
     
    Sulama ile acil önlemler alınmazsa Konya Karapınar'da başlayan çölleşme önümüzdeki bir kaç yıl tüm Türkiye'yi etkisi altına alabilir.
     
    TEMA, 'Suyunu Boşa Harcama' kampanyasıyla Türkiye'yi bilinçlendirmeye çalışıyor.
     
    Kampanyanın amacı giderek büyüyen sorunun somut örneği Karapınar'a dikkat çekmek.
     

     
    TEMA Genel Müdürü Uygar Özesmi, "1960'lı yıllarda 28 milyon nüfusu olan Türkiye'de kişi başına 45 bin metreküp kullanılabilir su miktarı vardı. Türkiye için, su zengini deniliyordu. Günümüzde ise nüfus 68 milyon, kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı ise bin 400 metreküp" dedi.
     
    Su kaynakları en çok tarım için kullanılıyor. Konya Karapınarlı çiftçi yağış bekliyor.
     
    Karapınar'da şiddetli rüzgar; mera ve tarım arazilerinde verimliliği düşürüp, insan sağlığını etkileyecek kadar toz bulutu oluşturuyor.
     
    Kuraklık göçü de beraberinde getiriyor. Bundan 47 yıl önce 13 bin nüfusa sahip konya Karapınar kasabasından geriye yalnızca boş binalar kaldı
     
    Konya Karapınar'la birlikte Türkiye'de ki çölleşmeye 'dur' diyebilmek için suyu boşa harcamamak gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow