Kadir Topbaş iddialara cevap verdi
Marmaray ile ilgili konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bütün aksaklıklar giderildi; şu anda bir problem olmadığı bilgisi bize geldi, bir sıkıntı yok" dedi.
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, özel bir uçakla İstanbul'a geldi.
Başbakan Abe ile beraberindeki Japon hükümet yetkilileri, işadamları ve gazetecilerden oluşan 100 kişilik heyeti, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Celalettin Yüksel, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Atatürk Havalimanı Başmüdürü Sıtkı Zeybel ile öteki ilgililer karşıladı.
Öte yandan Başbakan Abe'yi taşıyan özel uçağın üst kısmında yer alan Türk ve Japon bayrakları dikkati çekti.
Topbaş ile görüştü
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile görüştü.
Çırağan Palace Kempinski'de, basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmede, gazetecilerin kısa süre görüntü almasına izin verildi.
Abe, Asya ile Avrupa kıtalarını birleştiren Marmaray projesinin açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
Cumhuriyet'in 90. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Abe, Cumhuriyet'in 100. yılı için yapılacak projelerde yer almaktan memnuniyet duyacaklarını dile getirdi.
Kadir Topbaş da Türkiye ve Japonya arasında yakın ilişkilerden yerel yönetimler olarak çok memnun olduklarını belirterek, 1999 yılındaki depremden sonra yeniden yapılanma konusunda Tokyo Üniversitesi ve Tokyo Belediyesi'nin yetkililerinden destek aldıklarını söyledi.
Topbaş gazetecilerin sorularını yanıtladı
Topbaş, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile görüşmesinin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin "Marmaray'da güvenlik zafiyeti" iddiasına ilişkin sorusu üzerine Topbaş, yapılan sistemin çok ileri bir teknoloji olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "12,5 kilometrelik bir tünel, boğazın 60 metre altından geçen bir sistem, Japon teknolojisiyle gerçekleştirildi. Burada her türlü ciddiyetle, bütün ihtimaller dikkate alındı. Mühendislikteki esas sanat, riskleri sıfırlama olgusudur. Burada bütün ihtimaller dikkate alınarak hazırlandı. Test sürüşleri gayet başarılı. Zaman zaman çıkan aksaklıkları giderme adına test sürüşü yapılıyor. Şu anda Haliç geçişinde aynı test sürüşleri var. Bu testler olası her türlü ihtimali dikkate alan bir sistemdir. Bütün aksaklıklar giderildi; şu anda bir problem olmadığı bilgisi bize geldi, bir sıkıntı yok."
Topbaş, "Haliç geçişli metro hattı ne zaman hizmete girecek? Marmaray'la entegre hale ne zaman gelecek?" soruları üzerine, test sürüşlerinin sonuçlanmasının ardından hattın devreye alınmasının hesaplandığını kaydederek, "Ocak ayı içerisinde yetişebilir veya Ocak ayı içerisinde daha doğru olabilir diye teknik bilgiler bize aktarıldı" dedi.
Marmaray'a entegre İETT hatlarının bugün tanıtıldığına değinen Topbaş, bütün yolcu taleplerini dikkate aldıklarını, ihtiyaç oldukça takviye yapılacağını bildirdi.
Topbaş, basında yer alan ulaşım ilanlarının vatandaşlar tarafından saklanmasını isteyerek, gerektiği zaman sorgulanmaya hazır olduklarını ifade etti.
Görüşme
Japonya Başbakanı Abe'nin özellikle kendilerinden görüşme istediğini aktaran Topbaş, görüşmeye ilişkin şu bilgileri verdi: "İstanbul'daki metro ağlarımızın yoğunluğu ve trafik sistemindeki çalışmalarımız sebebiyle Japon teknolojilerinin bu konuda katkı sunabileceğini görüştük ve konuştuk. Özellikle Marmaray'ın önemli bir birliktelik projesi
olduğundan ve kente, ülkeye katkı sunacağından bahsettik. İki ülke arasındaki dostluklardan bahsettik."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İzmir için KRİTİK uyarı: Su seviyesi yüzde 10'ların altına inebilir!
EN SON HABER | Kayıp iş insanının cansız bedeni ormanda bulundu: Ortağı tutuklandı!
Henüz 17 yaşında 70 suçtan kaydı var: Defne Hakim 'Ah' ederek paylaştı!
SON DAKİKA | Abdulkadir Selvi yazdı: Yeni bir 'kara harekatı' yolda mı?
Yapay zeka destekli MR cihazı! İki kat daha fazla hastaya hizmet verecek