hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Kadınlara ayrı otobüs uygulaması tacizi arttıracak'

    Kadınlara ayrı otobüs uygulaması tacizi arttıracak
    expand
    KAYNAKÖzgen Aydos / Cnnturk.com

    Bursa, Malatya, Şanlıurfa'nın ardından Kahramanmaraş'ta da hayata geçirilen 'Kadınlara Özel Ulaşım Aracı' uygulamasına kadınlardan tepki geldi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü konuyla ilgili, ''Belirlenen otobüse binmeyen kadın 'taciz istiyor' diye bir algıyla karşı karşıya kalacak. Bu konu tacizi arttıracak, cinsler arası ayrımcılığı körükleyecek' diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bursa ve Malatya’da hayata geçirilen ‘Kadınlara Özel Ulaşım Aracı’ uygulaması Kahramanmaraş’ta da başlatıldı. Belediye iki otobüs hattının ‘kadınlara özel’ olacağını açıkladı, son sefer saatini de 19.00 olarak belirledi.

    Bu uygulamaya tepki gösteren Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, ilgili belediyelere ulaştıklarını ve bu uygulamayı sorduklarını açıkladı. Güllü şöyle konuştu: Federasyon olarak Malatya, Bursa ve Şanlıurfa Belediye Başkanlıklarına yazı yazdık. Bu kararların nasıl alındığını sorduk.

    Canan Güllü: İç tüzükte böyle bir madde varsa felaket, sadece bana uygulanıyorsa kıyamet

    Şanlıurfa Belediyesi, bizi aradı ve 'Bizde konuşuldu ama uygulamaya geçirilmedi. Zaten ulaşımda bunu hayata geçirmek zor' dedi. Bursa Belediyesi, 'Halkımızın yoğun isteği üzerine ulaşım birimimiz uygulamaya koydu' diye yanıt verdi. Malatya Belediyesi'nden ise cevap gelmedi. 

    "İstanbul Sözleşmesi uygulanmalı"

    İlgili belediyeleri Kamu Denetçiliği Kurumu'na şikayet ettiklerini belirten Güllü, bu uygulamanın Anayasa'ya, İstanbul Sözleşmesi ve Avrupa Yaşam Hakkı Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirtti. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadın Dernekleri Federasyonu'ndan "ensest" açıklaması

    Canan Güllü konuyla ilgili şunları söyledi: Belirlenen otobüse binmeyen kadın 'taciz istiyor' diye bir algıyla karşı karşıya kalacak. Bu konu tacizi arttıracak, cinsler arası ayrımcılığı körükleyecek. Oysa bu uygulamayla, toplumu var eden cinslere eşit davranacağına hatta bunlardan kadın olanına pozitif ayrımcılık yaparak şartları eşitlik lehine kullanma adına Anayasa'nın 10. maddesi devre dışı bırakılıyor. Ayrıca belediyeler, meclislerinden karar almadıkça bu uygulamaları hayata geçiremezler. Bu durum Yerel Yönetim Yasası'na da aykırı. Dolayısıyla Kamu Denetçiliği Kurumu'nun bu uygulama hakkında vereceği karar sonrası yapılacak ve sorgulanacak çok iş var. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow