Kadınlar ilk "G20" açılımını Türkiye'de yapacak
Türkiye'nin başkanlığında toplanacak G20 Zirvesi'nde bir ilke imza atılacak, ilk kez oluşturulan W20 etkileşim grubu, yani, İngilizce'de "Kadın 20" anlamına gelen "Women 20" de zirvede faaliyet gösterecek. W20, toplumsal cinsiyet eşitliği hedefleri doğrultusunda çeşitli konuları ele alacak.
Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülke ile Avrupa Birliği Komisyonundan oluşan G20, bu yıl Türkiye'nin dönem başkanlığında 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da toplanacak.
G20 kapsamındaki çalışmaların, hızlı bir şekilde devam edebilmesi için resmi görüşmelerin yanında oluşturulan çeşitli etkileşim grupları da bulunuyor. Aralarında, iş dünyası için B20, sendikalar için L20, düşünce kuruluşları için T20, gençler için Y20, sivil toplum kuruluşları için ise C20 etkileşim gruplarının bulunduğu başlıklara, kadınlar için oluşturulan W20 (Women20) de eklendi. W20 açılım grubu, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında ilk kez faaliyete geçecek.
"Yapılacak iyileştirmeler hayati önem taşıyor"
Nisan ayından bu yana W20'nin Türkiye Organizasyon Komitesi Başkanlığını üstlenen Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, grubun toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının ekonomiye eşit katılımını güçlendirmek için kurulduğunu ifade etti.
G20'nin bu yıl tarihinde ilk defa "kadın" başlığı ile açılacağını belirten Oktar, "Türkiye'de kadınların çalışma hayatında desteklenmesi, kadın girişimcilerin sayısının artırılması ve mevcut olanların teşvik edilmesi misyonuna öncülük eden bir sosyal toplum kuruluşu olarak, bu sevindirici gelişmede tarihi bir rol üstlendiğimiz için gururluyuz" diye konuştu.
Küresel nüfusun yarısından fazlasını oluşturan kadınların ekonomiye katkılarının, potansiyellerinin çok altında seyrettiğini belirten Oktar, gelişmekte olan ülkelerde, cinsiyet eşitsizliğinin aynı zamanda gelişme ve yoksullukla mücadelede engel teşkil ettiğini söyledi. Bu dengesizlikler konusunda yapılacak iyileştirmelerin, ulusal veküresel ekonomilerin büyüme ve gelişme sağlamaları açısından hayati önem taşıdığını ifade eden Oktar, "G20 dönem başkanlığını yürüten Türkiye'nin, G20 altında W20 katılım grubunu kurmasının ardında da bu anlayış yatıyor" dedi.
Komitede KADEM ve TİKAD da yer alıyor
W20'nin resmi lansmanının 6 Eylül 2015'te Ankara'da, W20 zirvesininise 7-8 Ekim 2015'te İstanbul'da gerçekleştirileceği bilgisini veren Oktar, komitede Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile Türkiye İş Kadınları Derneğinin(TİKAD) de yer aldığını söyledi. Oktar, W20'nin ana hedefinin cinsiyet açısından kapsamlı katılımı sağlayarak ekonomide büyümeye katkıda bulunmak olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Bu bağlamda G20 tarafından hazırlanan ve kadınların sosyo-ekonomi kaçıdan tam katılımına vurgu yapan '2012 Los Cabos Liderler Deklarasyonu' ve kadınların iktisadi katılımı ve eğitiminin altını çizen '2013 St. Petersburg Liderler Deklarasyonu'ndaki taahhütler göz önünde bulundurularak, '2014 Brisbane Liderler Deklarasyonu'nda belirtilen '2025 yılına kadar erkek ve kadın çalışanlar arasında katılım oranı farkının yüzde 25'in altına indirilmesi' hedefi benimsenmiştir."
Türkiye'de kadın çalışan sayısının, nüfusa oranla hayli düşük olduğunu belirten Oktar, "TÜİK'in 2014 yılı yıllık ortalama verilerine göre 15 yaş üstü 25,9 milyon istihdam içerisinde yer alan 7,6 milyon kadının, sadece 3,9 milyonu kayıtlıdır. Oran olarak bakılacak olursa, kadınlarda yıllık ortalama 48,4 oranında kayıt dışı istihdam söz konusudur" dedi.
Oktar, sadece tarım sektöründe yüzde 94,4 oranında kayıt dışı kadın çalışanın bulunduğunu vurgulayarak, Türkiye'de 15-29 yaş arasında olup da eğitim ve iş hayatının tamamen dışında kalan 6 milyon kişinin 4,7 milyonunun halihazırda iş aramadığını, bu 4,7 milyonluk kesimin 3,5 milyonunu ise kadınların oluşturduğunu kaydetti.
"Lider kadın sayısının artırılması gündeme getirilecek"
W20 çalışmaları kapsamında gündeme getirilecek konuların belirlendiğini ifade eden Oktar, bu kapsamda toplumsal cinsiyet eşitliği hedefine yönelik olarak iyileştirme sağlanacak 11 başlığın saptandığını söyledi.
Buna göre, "Eğitim, istihdam ve girişimcilik arasındaki bağdan yola çıkarak kadınların ekonomik açıdan güçlendirilmesi, iş yeri ayrımcılığın ortadan kalkması, hakların yerine getirilmesi ve eşit fırsatların sunulması, kadınların finansmana ve verimli varlıklara erişiminin sağlanması, kadınlara ait işletmelerin ve inovasyonun desteklenmesi, hem kamu sektöründe hem özel sektörde lider pozisyonda olan kadınların sayısının arttırılması, kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal ağlarının güçlendirilmesi, iş hayatı ve özel hayatın dengelenmesine destek, yeterli sosyal korumanın sağlanması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sürdürülebilir tüketim eğilimlerinin geliştirilmesi ve yeşil büyümenin sağlanmasında kadın liderliğinin desteklenmesi, özellikle kırsal kesimde yaşayan kadınları dikkate alarak tarım ve gıda güvencesi politikası geliştirilmesi" başlıkları ele alınacak.
Söz konusu başlıklar, 7-8 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilecek toplantının ardından 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde düzenlenecek Liderler Zirvesi'nde dünya liderlerine sunulmak üzere 5 maddeye indirilerek W-20 stratejibildirisi sunulacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!
SON DAKİKA... 18 gün sonra cansız bedeni bulunmuştu! Rojin Kabaiş'in babası: Otopsi raporunda 'suda boğulma' yok!