hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Jose Mujica Nobel'i neden reddetti?

    Jose Mujica Nobeli neden reddetti
    expand

    Uruguay'ın eski Devlet Başkanı olan, yaşadığı mütevazi hayatla dünyada "en yoksul devlet başkanı" olarak tanınan Jose Mujica İzmir'deydi. CHP ve bazı sivil toplum kuruluşlarının şeref misafiri olan Mujica, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM)'nde İzmirlilerle buluştu. Gazeteci Ece Temelkuran'ın moderatörlüğünde, "Destek ile Yoksulluğu Önleyebiliriz" konulu söyleşiye katılan Mujica, Nobel ödülünü reddetmesiyle ilgili olarak, "Bu kadar savaş dolu bir dünyada, ne yüzle barış ödülü veriyorlar?" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aylık 12 bin dolar maaşının yüzde 90'ını hayır kurumlarına bağışlayan Jose Mujica, 10 günlük Türkiye gezisi kapsamında İzmir'e de geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin evsahipliğindeki söyleşiye CHP Milletvekili Özcan Purçu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, CHP'li belediye meclis üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. de takip ederken İzmirliler ilgisi salona sığmadı. AASSM'nin bin 100 kişilik salonu yetmeyince dışarıya iki tane dev ekran kuruldu.

    Konuşmasında zamanın değeri ve başkalarının düşüncelerine saygı duymadan birlikte yaşamanın mümkün olamayacağına değinen Uruguay eski Devlet Başkanı Mujica, ülkesinde başkanların kullanması için güzel ve büyük bir ev olduğunu ancak kendisinin dana mütevazi bir yerde yaşamayı tercih ettiğini söyledi: "Uruguay, cumhuriyetçi bir ülkedir. Başkanlar da temelde vatandaş gibi yaşamayı tercih ederler. Bu bireysel bir tercihtir. Benim yaşam stilim böyle. Ben kendi yaşam biçimimi başka bir tarafa dayatamam. Hapishanede kaldığım zamanlarda bana bir gün, uyuyabilmem için yatak verdiler. O yatağı aldığım gün, kendimi mutlu hissettim. Sonra kendi kendime dedim ki mutluluk, azıcık şeyle mümkündür. Azıcık şeyle mutlu olamayan, hiçbir şeyle mutlu olamaz. Hayatı espriyle yaşamak, üzüntüleri dahi gülümsemeyle karşılayabilmek önemlidir. Uyandığım her sabah, bugüne de şükürler olsun diyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica Eskişehir'de

    Dünyaya ağzının payını veren adam: Jose Mujica

    Dünyanın en fakir başkanı 1 milyon dolara hayır dedi

    Asıl zenginliğin çok şeye sahip olmak değil, basit yaşamak olduğunu ifade eden Jose Mujica, "Bir şeyi satın aldığınız zaman, bunu parayla satın almıyorsunuz. Bunu zamanınızla satın alıyorsunuz. Yaşamınızdan ayırdığınız zamanla bu eşyaları alıyorsunuz. Zamana sahipseniz, asıl zenginliktir budur. Süpermarkete gidip, 'Bana beş yıl verir misiniz?' diyemezsiniz. Özgür olmak için zamanımı elde tutmam lazım. Zaman beni özgürleştirir. Hepimiz çalışmak zorundayız. Çalışmadığımız zaman diğer çalışanlardan farklı duruma düşeriz ancak yaşam, sadece çalışmak değildir ya da her şey ekonomi değildir. Yaşam işte akıp gidiyor, bunu yakalamak gerekiyor. Yaşamayı istemek, bu istek içinde zaman yaratmak lazım." diye konuştu.

    Mujica: "Siyaset para biriktirmek için değildir"

    En fakir devlet başkanı Mujica Türkiye'de

    ''Savaşa hayır''

    Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildiği zamanki karşı çıkışını, "Dünyada bu kadar savaş varken hangi yüzle Nobel Barış Ödülü veriyorlar?" sözleriyle açıklayan Mujica, şunları söyledi: "Savaşın en büyük maliyeti, savaşta olmayan taraflara çıkıyor. İnsanların zihniyetini ve zekasını kullanarak da savaşsız mücadele mümkün. Bence dünyanın tüm halkları barış için, umut için 'savaşa hayır' demelidir. Burada gençlere çok iş düşüyor. Barışı dünyadaki diğer şeylerin üzerine koymak için çaba gösterip ortak bilinçle hareket etmeliyiz. Kendi kaderimizi kendi elimizle almak zorundayız. Gençler, bizim yaptığımız hataları geriye döndürme zamanına sahip. Her türlü halkın öz yönetimini savundum. Başkalarının istedikleri ve benim hoşlanmadığım yönetimleri de savunmak gerekir. Her halk, kendi meselelerini çözmek için özgür olmalıdır. Kalbimin her köşesi, herkesin kendi haklarını savunması taraftarıdır. Hoşlansınlar veya hoşlanmasınlar, özgürlük konusunda kimse kimseye baskı yapamaz. Birlikte yaşamayı öğrenmek durumundalar."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow