İznik'te Herkül kabartmasına yine zarar verildi
Bursa'nın İznik İlçesi'nde, sit alanı ilan edilen antik taş ocağındaki Herakles (Herkül) kabartmasının daha önce kırılan sol kolunun ardından asa taşıdığı sağ koluna da zarar verildi. Yok olma tehlikesi altında bulunan kabartmanın koruma altına alınması istendi.
İznik'e 8 kilometre uzaklıktaki Deliklitaş Mevkii'nde kaya üzerine normal insan boyutunda işlenen Herakles kabartmasının bulunduğu alan 1990'da Anıtlar Kurulu'nca sit alanı olarak tescil edildi. Bulunduğunda sol kolu kırık olan kabartmanın asa bulunan sağ koluna da zarar verildi. Tuzlu olan ve kimyasallar içeren zeytin işleme sonrası çıkan atıkların bölgeye dökülmesi de tarihi esere zarar veriyor.
12 yıl İznik'te müze müdürlüğü yapan ve daha sonra emekli olan Taylan Sevil, Herakles'in kabartmasının bulunduğu doğal kayalık bölgenin antik çağda taş ocağı olarak kullanıldığını ve İznik'i çevreleyen surlardaki taşların da buradan elde edildiğini belirtti. 1990 yılına kadar da taş ocağı olarak kullanılan bölgenin Herakles'in kabartması ortaya çıkınca o yıldan itibaren koruma alanı olarak ilan edildiğini söyleyen Sevil, "Mitolojiye göre M.S. 3'üncü Yüzyıl'da Yunanistan'ın Kuzey Teseli bölgesinde yaşadığına inanılan Herakles'in (Herkül), heykel ve kabartmanını kötülükleri defettiğine inanılıyor. Herkül kabartması, o dönemde çalışan kaya işçilerini koruması amacıyla yapıldığı sanılıyor. Açık hava tapınağı olması da muhtemeldir. Kabartmada resmedilen Herakles'in sağ elinde gücünü temsil ettiği asası, sol elinde ise öldürdüğü 7 başlı yılan bulunmaktadır. Korunması gereken eserlerden biridir" dedi.
Açık hava müzesi olan İznik'te tarihi eserlerin defineciler ve kaçakçıların tehdidi altında bulunduğunu ve son zeytinlikte bulunan ve üst kapağı kırılan Geç Roma dönemine ait lahidin de bunun örneklerinden biri olduğunu kaydeden Sevil, "Tarihi eserlerin bulunduğu bölgelerin sıkı şekilde korunması gerekiyor. Herakles kabartmasının bulunduğu bölge, kent merkezinden uzakta. Güvenlik ekipleri bu bölgeleri devriye hizmetleri programına alıp, zaman zaman kontrol ederse caydırıcı olabilir" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Harekete geçildi! Yangına merkezi müdahale planı: AFAD modeli...
8 ihmal, 78 kişiye mezar oldu! Abdulkadir Selvi yazdı
Yanlışlar oteli! Facia sonrası gözaltında: Ne yasa ne yönetmelik dinlemiş
Konya'da 30 metre derinliğinde obruk oluştu! "Tedirginiz, toprak ayağımızdan kayıyor"