hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'de bir üniversite ve hastaneye "paralel yapı" baskını

    İzmirde bir üniversite ve hastaneye paralel yapı baskını
    expand

    İzmir'de "paralel devlet yapılanması" adı altında yürütülen soruşturmada, iddia edilen yapıya finansal destek sağladıkları öne sürülen bir vakıf ve vakfa bağlı özel üniversite ile hastanede arama başlatıldı. Arama tam 21 saat sürdü; 200 klasör evrak ile bilgisayarlara el konuldu. Aralarında profesörlerin de bulunduğu vakfın 7 yöneticisinin ifadesi alındı. Türkiye Tabibler Vakfı'ndan yapılan açıklamada, hastaneyi 2011 yılında, üniversiteyi ise 2012'de devrettikleri belirtilerek, kendileriyle ilgisinin olmadığı ifade edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Türk Tabipler Vakfı (TÜTAV) ile vakfın kurucusu olduğu Şifa Üniversitesi ile Şifa Hastanesinde mahkeme kararıyla arama başlattı.

    "Paralel yapıya" faili meçhul suçlamasında 8 kişi mahkemeye sevk edildi

    Üniversite, hastane ve vakfın bulunduğu farklı noktalardaki 4 binaya sabah saatlerinde gelen polis ekipleri, arama çalışmalarını sürdürüyor. Aramanın, vakıf, üniversite ve hastanenin evrakta sahtecilik yaptıkları ve Paralel Devlet Yapılanması'na finansal destek sağladıkları iddiaları üzerine başlatıldığı öğrenildi.

    Ayrıca, operasyon kapsamında vakfa bağlı Bursa'daki bir işletmede de arama yapıldığı, bazı evraklara ve bilgisayar kayıtlarına el konulduğu öğrenildi.

    Ayrıca, Vakıfla bağlantısı bulunan Bursa'daki bir işletmede de talimatla arama yapıldığı evraklara ve bilgisayar kayıtlarına el konulduğu belirtildi. Aramanın, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Bato tarafından "evrakta sahtecilik" ve "Paralel Devlet Yapılanması'na finansal destek sağlama" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nden alınan kararla yapıldığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Paralel Yapı" iddianamesi Yargıtay'a gönderildi

    İlk etapta gözaltı kararının bulunmadığı, özellikle hastanenin sağlık hizmetlerinde aksaklık yaşanmaması için özen gösterildiği öğrenildi. Dosya kapsamında, aralarında profesörlerin de yer aldığı vakfın yöneticisi konumundaki 8 kişinin ifadelerine başvurulacağı kaydedildi.

    Arama 21 saat sürdü

    Şifa Üniversitesi ile Şifa Hastanesinde yapılan aramalar yaklaşık 21 saat sonra bitti. Aramalarda, 200 klasör evrak ile bilgisayarlara incelenmek üzere el konuldu. El konulan malzemelerin tutanak tanzim edilerek mühürlendiği belirtildi. El konulan malzemeler Mali Şuçlarla Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Aralarında profesörlerin de bulunduğu vakfın yönetici 7 kişinin ifadesinin henüz tamamlanmadığı, vakfa bağlı Bursa'daki işletmeyle bağlantılı olduğu ileri sürülen bir kişinin ise ifade alma işleminin tamamlandığı öğrenildi.

    Türkiye Tabibler Vakfı'ndan açıklama

    Konuya ilişkin Türkiye Tabibler Vakfı'ndan açıklama geldi. Vakıf binası önünde Yönetim Kurulu Yedek Üyesi İbrahim Hacıbeyoğlu ile Vakıf Genel Sekreteri Alaattin Şahin açıklamalarda bulundu. Vakıf olarak Şifa Üniversitesi'nin kurucusu olduklarını söyleyen Alaattin Şahin, "Ancak biz 2011 yılında Bornova'daki hastaneyi, 2012 yılında ise Basmane'deki hastaneyi Şifa Üniversitesi'ne devrettik. Yani bizim hastanelerle ilgimiz kalmadı. Bu zaten resmi evraklarda ve ticaret sicil belgelerinde de var. Buraya gelmeden önce bunlara baksalardı anlaşılırdı. Kentin çeşitli yerlerinde açılan sağlık merkezleri var. Ancak onlar da zaten devir işlemlerinden sonra oldu. Biz sadece burs veren bir vakıf durumundayız. Hiçbiri bağlantımız yok. Ayrıca bizim elimizde iki tane de hastane açma yetki belgesi vardı. Bunlardan birisini Bursa'daki arama yapılan şirkete devrettik. Diğerini ise İzmir'de son seçimlerde AKP'den aday olan bir aileye verdik. Şimdi o ailenin hastanesinde de arama yapılıyor mu bilmiyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada vakıf müfettişlerinin araştırmaların yeni tamamladığını ve müfettiş raporlarını 2015 yılı başında teslim aldıklarını ancak orada bu türlü suçlamaların hiçbirisinin de olmadığını anlatan Şahin, "Vakıf üniversitelerinin kurulması içir bir devlet üniversitesinin garantörlüğüne ihtiyaç vardır. Bizim üniversitemizin, garantörü de 9 Eylül Üniversitesi'dir. Burada şimdi tam üniversite çağındaki gençler için tercih zamanı. Ben bunu bizim üniversitemize karşı bir algı amaçlı yapıldığını düşünüyorum. Ama ne yaparlarsa yapsınlar. Türkiye'deki ilk 500'e giren öğrenciden 15'ini yine benim üniversitem alacak. Ayrıca tüm branşlarda da yüzde yüz doluluk yaşayacağız" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "AK Parti adayının hastane devrinde usulsüzlük saptanmamış"

    Bu arada Türkiye Tabibler Vakfı Genel Sekreteri Alaattin Şahin'in hastane açma yetki belgesi devrettikleri iki firmadan birisinin sahiplerinin AK Parti'den milletvekili adayı olduğunu söylemesi üzerine o konuda da açıklama geldi. Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, her iki devir anlaşmalarının da incelendiği ancak usulsüzlüğün Bursa'daki şirketli ilgili olduğu, Ak Parti adayına devrin rayiç bedel üzerinden yapıldığının saptandığı öğrenildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow