hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İTÜ'deki FETÖ davasında 5 tahliye

    İTÜdeki FETÖ davasında 5 tahliye
    expand
    KAYNAKAA

    Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İstanbul Teknik Üniversitesindeki (İTÜ) akademik yapılanmasına ilişkin, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 22'si tutuklu, 3'ü firari 35 sanığın ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan, on beşer yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, 5 sanığın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince büyük salonda yapılan duruşmada, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 15 sanığın ifadeleri alındı. Bir kısım sanıkların savunmalarının hazır olmadığını beyan etmesi üzerine tutuklu sanık ile avukatlarının talepleri alındı.

    Taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Doç. Dr. Selçuk Aktürk, Yrd. Doç.Dr. Ertan Öznergiz, Abdulkerim Saraçoğlu, İbrahim Aydın ve Suat Demir'in üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumunu dikkate alarak yurt dışına çıkamama ve hafta bir kez karakola giderek imza atmak suretiyle adli kontrol uygulanarak tahliyesine karar verdi.

    Heyet, Doç. Dr. Fatih Özbay, Doç. Dr. Hatice Dinçer, Doç. Dr. Mehmet Şahin, Doç. Dr. Yaşar Hanifi Gedik, Ahmet Tekin, Bayram Türk, Cafer Uyanık, Dursun Ayhan, Esra Şerife Pampal, Hafize Tokgöz, Hülya Yeltepe, İbrahim Kılıç, İnci Çoşkuner, Mahmut Türk, Murat Özkan, Sultan Sönmez ve Volkan Çakır hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin bulunması, eylemlerin yoğunluğu, adli kontrol hükümlerinin yeterli ve etkili hukuksal denetim sağlanmayacak oluşunu dikkate alarak tutukluluk halinin devamına hükmetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yakalamalı sanıklar Abdullah Arslan, Yusuf Volkan Aydoğdu ve Şuheda Yetim'in yakalamalı halinin devamını kararlaştıran heyet, ByLock kullandıkları bildirilen sanıkların yazışma trafiğinin tespiti için kullandığı telefon numarası, IMEI ile ilk tespit tarihleri yazılarak HTS kayıtlarının gönderilmesi için Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumuna yazılan yazının cevabının beklenilmesine, yine bir kısım sanıklar tarafından ByLock'u kullandıkları tarihleri gösterir rapor tutanaklarına ilişkin evrakın istenmesine karar vererek, duruşmayı 10 Ağustos'a erteledi.

    İddianameden

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Mehmet Şenay Baygın tarafından hazırlanan ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 233 sayfalık iddianamede, diğer FETÖ/PDY iddianamelerinde olduğu gibi, örgütün mali, kültürel, yargı, askeri ve emniyet yapılanması ile Türkiye'deki eylemleri anlatılıyor.

    İddianamede, İTÜ Rektörlüğü tarafından darbe girişiminin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen 25 Temmuz 2016 tarihli yazıda, "15 Temmuz 2016'da FETÖ tarafından darbe kalkışması başlatıldığı, halen devlet imkanları kullanılarak çeşitli fiili saldırı ve tehdit yöntemleriyle kaos ortamı yaratılarak sürdürülmeye çalışıldığı" bilgisine yer verilerek, bu örgütle bağı kuvvetle muhtemel olan ve üniversite imkanlarını bu hain amaç için kullanma şüphesi bulunan personel hakkında idari işlem başlatıldığı, söz konusu kişilerin de savcılığa bildirildiği ve bu şekilde soruşturmanın başlatıldığı belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FETÖ'nün akademideki yapılanmasının anlatıldığı iddianamede, 7'si doçent, 16'sı araştırma görevlisi, 12'si memur olmak üzere toplam 3'ü firari 35 şüpheliden, 28'inin örgütün şifreli haberleşme programı olan "ByLock" kullanıcısı olduğu vurgulanarak, 3 şüphelinin etkin pişmanlıktan yararlanarak hem ByLock programını kullandıklarını kabul ettikleri ve söz konusu programı kimin aracılığıyla indirdiklerini anlattığı kaydedildi. Şüpheli itirafçıların ifadesine de yer verilen iddianamede, örgüte ilişkin bilgilere ve örgüt içerisinde ''ağabey'' ve ''abla'' konumunda bulunan şüphelilerin isimlerine de yer verdikleri belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şüphelilerin ByLock isimli programı kullanmaları, örgütün çağrısı üzerine Bank Asya'ya yeni hesap açıp ya da açılmış olan hesaplara yüklü miktarda para yatırmaları, örgütsel simge olan 1 doların ele geçirilmesi ve yine örgüt çağrısı üzerine Digiturk platformundan çıkmaları delil olarak gösterilen iddianamede, tüm dosya kapsamında şüphelilerin hakkında yeterli delillerin bulunduğu ve bu nedenle ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan, 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow