hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstihbarat birimleri toplu izinle "izleme" yapıyor

    İstihbarat birimleri toplu izinle izleme yapıyor
    expand

    İstihbarat birimlerinin 3 aylık mahkeme kararlarıyla tüm Türkiye'de "izleme" yaptığı ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Dinleme" için ayrı ayrı mahkeme kararı gerekirken, "izleme" için toplu izin yeterli. İstihbarat birimleri, "Kim, kiminle, kaç dakika, kaç kez görüştü" bilgisine sahip...
     
    Önce internet sitelerine düşen özel konuşmalar, ardından önemli isimlerin "dinleniyoruz " iddiaları...

    Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt ve CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın iddialarının ardından alevlenen dinlenme tartışmaları yeni bir boyuta taşındı.

    Tartışmalara son olarak, istihbarat birimlerinin tüm Türkiye'yi izledikleri haberleri eklendi. Emniyet Genel Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı ve "Tüm Türkiye'yi dinlemiyoruz ama önleyici amaçlı izlemeler yapıyoruz" dedi:

    "Söz konusu yargı kararı kesinlikle dinleme faaliyetini kapsamamaktadır. Bilindiği üzere her bir dinleme için ayrı ayrı yargı kararı alınması yasal bir zorunluluktur. Tüm Türkiye'nin dinlenmesi gibi birşey söz konusu olamaz."

    Dinleme için durum bu; ama izleme yani "kim, kiminle telefonda, internette kaç kez ve kaç dakika görüşüyor" sorularının yanıtını almak için kişiye özel ayrı ayrı mahkeme kararına gerek yok. İstihbarat birimleri bu durumdan yola çıkarak 3'er aylık periyotlar halinde Türkiye geneli için toplu izinler alıyor.

    Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) da, Emniyet Genel Müdürlüğü de, Jandarma da yetkili mahkemelerden; ağır ceza mahkemelerinden her 3 ayda bir benzer karar çıkartabiliyor.

    Kararı çıkartan birime tüm operatörler dökümleri gönderiyor. Türkiye de 70 milyon telefonun bu yöntemle izlendiği belirtiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow