İşte Türkiye'nin hedefindeki Afrin
Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK’nın kolu PYD’nin üç yönetim bölgesinden biri olan en batıdaki Afrin’e yönelik olarak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) operasyon ihtimali artarken bu bölge, konumu ve sosyolojik yapısıyla dikkat çekiyor. Anadolu Ajansı’nın (AA) analizine göre Afrin, PKK’nın da Suriye’de en etkili örgütlendiği bölgelerden biri. Bölgede en az 8 bin silahlı unsur olduğu tahmin ediliyor.
Haberin Devamı
/

Suriye’nin kuzeybatı ucundaki Afrin, Halep’in Türkiye’nin Hatay ve Kilis illerine sınır ilçesi. Yaklaşık 2 bin 290 km2’lik alan üzerine kurulu ilçenin merkezinde, 2011’de başlayan Suriye iç savaşından önceki son nüfus sayımına göre 178 bin kişi yaşıyordu.
/

Yerel kaynaklar, 2012’den itibaren başlayan göçle ilçe nüfusunun 750 bine dayandığı belirtiliyor.
Haberin Devamı
/

Afrin, Halep ilinde en yoğun Kürt nüfusun yaşadığı ilçe olsa da iç savaş boyunca çatışmasız kalan bölge yoğun göç aldı.
/

Halihazırda Afrin’in yüzde 60’ı Arap nüfustan oluşuyor. Bunun haricinde PYD, ilçenin doğusunda Arap ve Türkmenlerin yaşadığı birçok yerleşimi denetimi altına almış durumda.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Afrin’in doğusunda muhaliflerin elindeki Azez kenti yer alıyor. PYD, bölgede Afrin dışında Deyr Cemal, Meryemeyn, Malikiye, Ziyara, Ayn Dakna, Şeyh İsa beldeleri, Şehba bölgesi ile Tel Rıfat ilçesini kontrolünde tutuyor. Güneyinde de muhaliflerin hakimiyetindeki İdlib vilayeti bulunuyor. İlçe, güneydoğu ucundan ise Esad rejim güçlerine bitişik durumda. AA’ya göre Suriye’de Hafız Esad iktidarında, diğer Kürt siyasi hareketler, Haseke ve civarında örgütlenirken, PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan Afrin’i hedef seçmişti.
/

Kentte, PKK’nın mali desteğiyle özellikle zeytin, zeytinyağı sektörlerinde birçok ticari müessese ve imalathane kurulmuştu. Afrin, Esad rejiminin Temmuz 2012’de çatışmadan devretmesiyle, PYD’nin ilk toprak kazanımları arasında yer aldı, örgüt için Kandil Dağı’ndan sonra en önemli üslenme bölgesi oldu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Suriye’de rejim karşıtı halk hareketlerinin başladığı 2011 yılı ve ardından gelen iç savaş döneminde örgüt, Afrin’de, Haseke’nin Amude ve Halep’in Aynularab (Kobani) ilçeleriyle, Ocak 2014’te özerk yönetim ilan etti ve ‘kanton’ ismini verdi.
/

AA’ya göre, Afrin’de vadide bulunan meyve bahçeleri, üzüm bağları ve zeytinlikler ile kısmen tarım arazileri ve 1980-90’lardan kurulan sanayi altyapısı da örgütün kendi kendine yetebilmesini sağlıyor. Afrin’deki sanayi ve ticaret altyapısı, PYD’nin ilçede tutunabilmesinin önemli sebebi. İlçede ABD askeri bulunmazken, 100 civarında Rus askeri polisi Afrin’in batı kesimindeki Tel Rıfat, Tel Acar, Kefer Cenne ve Minniğ havaalanı bölgelerinde konuşlu durumda.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Afrin, Suriye’nin kuzeyinde Fırat’ın doğusunda bulunan Kobani (Aynularab) ve Cezire ile birlikte PYD’nin elindeki üç bölgeden biri.
/

PYD bu üç bölgeye 17 Mart 2016’da “Rojava Demokratik Federasyonu – Kuzey Suriye” adını verdi. Aralık 2016’da ise bu ismi “Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu” olarak değiştirdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı