İşte TSK'nın yeni komuta kademesi
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı. TSK'nın yeni komutanları belli oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirilmesi beklenen Bekir Kalyoncu emekliye sevkedildi.
Mevcut Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Komutanları emekliye sevk edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2. Başkan Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Oramiral Bülent Bostanoğlu atandı. Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu'nun yerine Orgeneral Servet Yörük atandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirilmesi beklenen Kalyoncu da emekliye sevkedildi.
Ataman Harp akademilerine
Harp Akademileri Komutanlığı'na Orgeneral Yalçın Ataman, Birinci Ordu Komutanlığına Orgeneral Ahmet Turmuş getirildi. Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na ise rütbesi orgeneralliğe yükseltilen Korgeneral Salih Zeki Çolak getirildi.
Donanma Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu ilk kez 'Kor' rütbesiyle YAŞ'a katılan isim olmuştu. Bostanoğlu'nun rütbesi oramiralliğe yükseltildi.
Çankaya Köşkü'nde açıklandı
Cumhurbaşkanı Gül'ün onayının ardından kuvvet komutanlıklarına getirilen yeni isimleri sözcü Ahmet Sever, Köşk'te açıkladı.
Necdet Özel 2015'e kadar görevde
Orgeneral Necdet Özel, 2015'e kadar Genelkurmay Başkanı. Genelkurmay İkinci Başkanı ise Korgeneral Yaşar Güler oldu. Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı emekliye ise ayrıldı.
Hulusi Akar'ın 2015'te Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor
Kara Kuvvetleri Komutanlığını 30 Ağustos'tan itibaren devralacak isim Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar oldu. Orgeneral Akar'ın iki yıllık görev süresinin ardından, Genelkurmay Başkanı Özel'den boşalacak makama geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Akar, 2015'ten 2019'a kadar Genelkurmay Başkanlığı yapabilecek.
Donanma Komutanlığına yine koramiral atandı
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na, beklendiği gibi Koramiral Bülent Bostanoğlu getirildi. Oramiral Murat Bilgel'den görevi devralacak Bostanoğlu, Donanma Komutanı sıfatıyla Şura toplantısına katılan ilk koramiral olmuştu. Bostanoğlu or seviyesine yükseltildi. Çok sayıda amiralin tutuklu olması nedeniyle Donanma Komutanlığı bu yıl da or yerine koramiral seviyesinde yönetilecek.
Hava Kuvvetleri Komutanı YAŞ üyesi olarak devam edecek
Hava Kuvvetlerindeki yeni komutan ise orgeneralliğe yükseltilen Akın Öztürk. Kuvvet Komutanı Mehmet Erten, makamından ayrıldı ancak emekli olmadı. Orgeneral Erten pasif görev olarak ifade edilen YAŞ üyeliğine getirildi. Yeni komutan Orgeneral Öztürk, harp okulu mezunu pilotların ilk jet uçuş eğitimlerini aldığı İzmir'de Hava Eğitim Komutanı olarak olarak görev yapıyordu.
Jandarma'nın başına "bordo berelilerin komutanı"
Jandarma Genel Komutanlığı görevini iki yıl süresince yürütecek isim ise Servet Yörük. Bordo berelilerin komutanı olarak tanınan Orgeneral Yörük, daha önce Özel Kuvvetler Komutanlığı ve 2. Ordu Komutanlığı gibi kritik görevlerde bulunmuştu. Orgeneral Yörük son olarak, hakkında yakalama kararı çıkan Orgeneral Nusret Taşdeler'den boşalan Eğitim Doktrin Komutanlığı'na atanmıştı.
Şura'nın tutuklu üyesi Hava Orgeneral Bilgin Balanlı, GATA'da tedavi altında bulunan Orgeneral Nusret Taşdeler ve farklı davalardan tutuklu yargılanan general ve amirallerin 30 Ağustos 2013 tarihiyle emekli edilmelerine karar verildi. Tutuksuz yargılanan bazı komutanlar içinse bir yıl uzatma formülü uygulandı.
Bekir Kalyoncu'ya sürpriz emeklilik
Yüksek Askeri Şura toplantısında sivil ve asker üyeler anlaşamadığı isim olarak Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu gösteriliyordu. Kalyoncu'nun sürpriz bir şekilde emekliye ayrılmasıyla bu iddia da doğrulanmış oldu. Silahlı Kuvvetlerin teamülleri işleseydi, Kalyoncu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak, ardından 2015 Ağustosunda Genelkurmay Başkanı olacaktı. Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Orgeneral Bekir Kalyoncu sürpriz bir şekilde emekliye ayrıldı.
Karargah ile cumhurbaşkanı ve başbakan arasında mekik
Şura toplantısı öncesinde komutanlar akşam saatlerinde sık sık Genelkurmay Karargahına giderek durum değerlendirmesi yaptı. Orgeneral Necdet Özel, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile birkaç kez görüştü. Özel'in, Başbakanla sadece 10 dakika süren görüşmesi de oldu, sahura kadar süren değerlendirmeleri de.
Tüm bu süreçte hükümetin Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu'nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesine sıcak bakmadığı iddiası Ankara'yı karıştırdı. Ne asker kanadı ne hükümet kanadı bu konuda açıklama yaptı. Ancak, Kalyoncu'nun emekli edileceği yönündeki duyumlar, Şura'nın ikinci gününde iyiden iyiye arttı.
Teamüle göre atanmadı
Askeri kaynaklar, toplantıların olağan seyrinde ilerlediği bilgisini verse de Başbakan Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Kara Kuvvetlerinde farklı bir tasarrufu olabileceği öğrenildi. Aslında Kalyoncu, orgenerallikte bekleme süresi olan 4 yılı doldurdu. Ancak teamüller, Jandarma'dan sonraki makam olarak Kara Kuvvetlerini işaret ediyordu. Alışılmış atama sisteminin dışına çıkılması halinde Kalyoncu'nun emekliye ayrılması gerekiyordu. Yaş haddini doldurmayan Kalyoncu, Kara Kuvvetlerine atanmış olsaydı iki yıllık görev süresinin ardından Genelkurmay Başkanlığına getirilecek, bu görevi iki yıl sürdürebilecekti.
Kalyoncu, 2007 yılında Diyarbakır 7. Kolordu'nun başında olduğu dönemde, PKK'ya karşı "Güneş Harekatı"nı yönetmişti. Terörle mücadelede deneyimli bir isimdi.
Hükümet ile anlaşmazlık algısı yaratmıştı
Jandarma Genel Komutanlığının 2012 Yılı Faaliyet Raporu'nda da Türkiye'nin bölünme riskinin arttığı tespitini yapmıştı. Bu yorumun çözüm sürecinde yapılması hükümette rahatsızlık yarattı. Kalyoncunun bu tespitinin geçen yıla ait olduğu açıklansa da asker ve hükümet arasında çözüm süreci nedeniyle anlaşmazlık olduğu algısına yol açmıştı. İsminin Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan İbrahim Şahin'in ifadelerinde geçmesi ve "Karargah Evleri" yöneticileri arasında yeraldığı gibi savlar, Kalyoncu hakkındaki iddialar arasında yer almıştı.
Bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran, aralarında tutukluların da olduğu 41 general ve amiral emekli edildi. Yaş haddinden ise 2 general emekli oldu.
34 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 33 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü