hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte Akkuyu'ya yapılacak santral

    İşte Akkuyuya yapılacak santral
    expand

    Mersin Akkuyu'da yapılması planlanan ve yöre halkı ile çevrecilerin yapımına karşı çıktığı ve hukuki mücadele yürüttüğü nükleer santralin ilk görüntüleri basın ile paylaşıldı. Santralin mimari yapısı ve projedeki tüm detaylar birebir modellendi ve üç boyutlu tasarım haline getirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mersin'in Gülnar ilçesindeki, Büyükeceli beldesinde yapılacak santral, denize sıfır olarak inşa edilecek ve toplam alanı 2 futbol sahası büyüklüğünde olacak.

    9 şiddetinde depreme  dayanıklı olacak şekilde inşa edileceği belirtilen santralde yan yana ve her biri 1200 megavat kurulu gücünde 4 reaktör yer alacak.

    Santrale soğutma suyu doğrudan denizden alınıp nükleer santrali soğutacak ve yine aynı şekilde denize akıtılacak. Soğutma denizden yapılacağı için de soğutma kululeri yer almayacak. Bununla ilgili Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Alexander Superfin, "Tabii doğal olarak bırakılan su, alınan sudan birkaç derece daha sıcak olacak. Ama, denize bırakılan su, saf deniz suyu olarak bırakılacak. Deniz yaşantısını hiç etkilemeyecek" dedi.

    Superfin, santralden ses ve kirli atık çıkmayacağını da öne sürerek, "Kapalı sistem olan santralden hiçbir şekilde radyasyon, santral sınırı dışına sızmayacak" diye konuştu.

    Santral devreye girdiğinde çalışanlar özel bir giysi giymeyecek. Verilen bilgiye göre, beyaz bir önlük ve dozimetre, santralde dolaşmak için yeterli olacak.

    Maliyeti 20 milyar dolar olan ve 2013'te inşaat hazırlık çalışmalarına başlanması hedeflenen santralin yapımına, yöre halkı ve çevreciler karşı çıkıyor. Akkuyu'da nükleer santral yapımına karşı yürütülen kampanyada yer alan Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Çevre Komisyonu üyesi avukat Efkan Bolaç, Akkuyu'nun zemin olarak sağlam olmayıp sismik anlamda da sorunlu bir bölge olduğuna dikkat çekerek, "Nükleer atıkların ne şekilde depolanacağı, ve oluşacak zararlara karşı sorumluluk detaylı olarak düzenlenmemiş ve denetim konusunda da sorunlar bulunmamaktadır" dedi.

    Efkan Bolaç, Genel Müdür Alexander Superfin'in söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Santralin denizden alacağı su ile soğutma yapacak olması deniz yaşamına büyük bir tehdit, bunun giderilmesi mümkün değildir. Nükleer santralin günlük 20 milyar litreye yakın su ihtiyacı olacağı iddia edilmektedir. Bu durumun, su sıcaklığının daha da ısınmasına yol açacağı ve radyo aktif sızıntı olabileceği iddiasını da beraberinde getirmekte" diye konuştu.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow