İstanbul'un Esenyurt ilçesinde seyyar satış yasaklanıyor
Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe 2 Mayıs tarihinden itibaren ilçe genelinde hiçbir şartta seyyar satışlara izin verilmeyeceğini söyledi. Hiç kimseyi mağdur etmek istemediklerini belirten Alatepe, seyyar satıcılara yer tahsis ederek, vergisini ödeyen pazarcı esnafı olmalarını önerdiklerini ifade etti.
Esenyurt'ta seyyar satıcıların sokaklarda ve meydanlarda kötü görüntü oluşturmasına, hijyen şartlarına uymayarak halk sağlığını tehdit etmelerine, ayrıca kayıt dışı satış yöntemiyle vergi ödemeyerek esnafı da mağdur etmelerine müsaade edilmeyecek. Esnaftan ve vatandaşlardan çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe, bu konuda hassasiyet gösterdiklerini belirtti.
Esnafı mağdur ediyorlar
Seyyarların işçi çalıştıran, vergi veren esnafın önüne tezgah açarak sıfır maliyetli satış yapıp esnafı mağdur ettiklerine dikkat çeken Başkan Alatepe şöyle konuştu: ”Konuya iki açıdan bakıyoruz. Birincisi seyyar satış yapanlar güzel bir görüntü oluşturmuyor. İkincisi vergi veren esnaf için hiç güzel değil. Esnaf işçi çalıştırıyor, vergi ödüyor, devlete karşı bütün görevlerini yerine getiriyor ama aynı işi bir kişi kapının önüne bir tezgah açarak yapıyor ve maliyet sıfır. Sadece malını koyup satıyor. Dolayısıyla esnafımızdan yoğun bir tepki var. Bunlar artık öyle oldu ki CİMER ve BiMER üzerinden de şikayet gelmeye başladı. Biz de meydanlardan başlayarak seyyarları çektik, meydanlara sokmamaya başladık. Tamamını 2 Mayıs sabahı yasaklamış olacağız. 2 Mayıs'ta Esenyurt'ta seyyar kalmayacak.”
"İki teklif sunduk"
Seyyarlara iki alternatif teklifte bulunduklarını ifade eden Alatepe, “Birincisi salı günü açtığımız bir kapalı pazarımız var. Onu cuma günleri onlara tahsis edelim, gitsinler orada pazarcılık yapsınlar, pazar esnafı olsunlar. Bunu kabul etmezlerse Siteler bölgesinde yeni bir pazarımız var. Haftanın 5 günü burada pazarcılık yapsınlar, hatta 6 gün yapsınlar. Böyle bir düşüncemiz var. Kimsenin açıkta kalmasını istemiyoruz. Bir tercihte bulunarak vergisini veren esnaf olmalarını istiyoruz. Kabul etmezlerse biz yine müdahaleye devam ederek seyyarı bitireceğiz“ dedi.
"Halkın sağlığı önemli"
Alatepe, seyyar satıcıların hijyen açısından da problem oluşturduğunu anlatarak, “Yaptıkları işlere baktığımızda da , tuvaleti, suyu olmayan bir yerde çiğ köfteyi nasıl yapıyorlar? Ellerini hangi suyla yıkıyorlar? Çeşmesi olmayan bir çay ocağında bardakları hangi hijyenle yıkıyorlar? İnsanlarımızın sağlıklı gıdalar tüketmesi için de önemli. Halkımızın sağlığı için de bunu yapmak durumundayız” şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü