İstanbullular yağışlara aldanmayın: "Kesintiler kapıda..."
İstanbul geçen haftayı yağışlı geçirdi. Herkesin aklına aynı soru geldi: yağmurlar kuraklığa ne kadar çare olacak? Uzmanlar, tabloda ciddi bir değişiklik olmadığını söylüyor ve ekliyor: Ciddi su kesintileri kapıda.
Haberin Devamı
/

/

Hafta boyu hemen her gün yağmur yağdı, umutlar arttı. Ancak, son yağmurlar da çare olmadı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, 8 Mayıs itibariyle içme suyu barajlarındaki doluluk oranı yine de az.
Haberin Devamı
/

İstanbul'daki doluluk oranı ortalama yüzde 26.4 iken, Ankara'da yüzde 22.1, İzmir'de yüzde 72.4 Bursa'da ise yüzde 55.7 oldu. Geçen yılın aynı döneminde oranlar çok daha yüksekti.
/

Geçen yıl İstanbul'daki doluluk oranı yüzde 89.7 iken, Ankara'da bu oran yüzde 40.8, İzmir'de yüzde 89.3, Bursa'da ise yüzde 98.9 düzeyindeydi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

İstanbul'da 12 Mayıs itibariyle doluluk oranı yüksek baraj yüzde 58.46 ile Terkos. Doluluk oranı en düşük baraj ise Pabuçdere Barajı. Oran, yüzde 1.69. Alibeyköy Barajı'ndaki seviye de düşük: Yüzde 28.6.
/

CNN TÜRK muhabiri Pınar Çıtak'a konuşan Prof. Levent Kurnaz, "Bu yağmurlar İstanbul'un su oranını yüzde 1-2 artırdı. İstanbul yaklaşık 10 - 12 günlük su aldı" dedi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Prof. Kurnaz, "Yağışlar haziran başına kadar devam etse, yüzde 26 yüzde 28'e ya da yüzde 30'a çıkar. Bu geçen seneyle kıyaslandığında çok düşük bir oran" ifadesini kullandı.
/

Yağmurlar tarımla uğraşanların yüzünü güldürse de, barajlara çare olmadı. Dolayısıyla tasarruf şart.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Prof. Kurnaz, "Çünkü çok ığıl ığıl yağıyor. Toprağa nüfuz ediyor. Ama yağmur bu şekilde yağdığı sürece barajları doldurmaz. Dolayısıyla bizim her kim ne derse desin çok ciddi tasarruf yapmamız lazım. Sulamada sun kullanımının azaltılıyor olması lazım. Şahsi olarak da, dişimizi fırçalarken musluğu açık bırakmayacağız. Çamaşrıı bulaşığı makinede yıkamaya çalışacağız.Makineleri dolu kullanmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.
/

Ve uzmanından son bir uyarı: "Yazın kesinlikle susuz kalacağız. Yazın buharlaşmadan ötürü su kaybımız artmaya başlayacak."
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı