hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'da yarın kritik toplantı! Gündem: ''Bölgede savaş yerine istikrar''

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yarın İstanbul'da önemli bir toplantı var... Güney Kafkasya Bölgesel İş birliği Platformu düzenlenecek. Türkiye, bu toplantı nedeniyle tam da bölgesel sorunlarda tansiyon yükselmişken önemli konukları ağırlayacak. İran, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları toplantıya katılacak. Toplantıda, bölgede savaş ve çatışma yerine istikrarın tesisi için atılabilecek adımlar değerlendirilecek. Ayrıca Cumhurbaşkanının konuk bakanları kabul etmesi ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da ikili görüşmelerde bulunması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, yarın önemli bir platformda önemli konukları ağırlayacak. Daha önce Rusya ve İran'da düzenlenen Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu'nun üçüncü toplantısı İstanbul’da düzenlenecek. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde düzenlenecek toplantıya, Azerbaycan, Ermenistan, İran ve Rusya dışişleri bakanları katılacak. Tam da bölgesel sorunlarda art arda tansiyon yükselirken, ayrıca toplantı kapsamında Cumhurbaşkanının konuk bakanları kabul etmesi ve Dışişleri Bakanı Fidan’ın mevkidaşlarıyla ikili görüşmelerde bulunması öngörülüyor.

    Toplantıda, bölgede savaş ve çatışma yerine istikrarın tesisi ve refahın artırılmasına yönelik atılabilecek adımlar değerlendirilecek. Somut iş birliği projeleri ele alınacak. Toplantıda ayrıca öne çıkan bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunulacak. Dışişleri Bakanı Fidan’ın toplantıda, Türkiye’nin Güney Kafkasya’da barış ve istikrarın tesisi için gösterdiği çabalara değinmesi, bölgesel sahiplenmenin sorunların çözümü için en geçerli yöntem olduğunu vurgulaması bekleniyor.

    Dışişleri Bakanı Fidan’ın ayrıca Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden barış antlaşması müzakerelerinin Türkiye tarafından desteklendiğini ve bu sürecin yanı sıra Türkiye’yle Ermenistan arasında da bir normalleşme sürecinin başlatıldığını belirtmesi öngörülüyor. Fidan'ın güven inşa edici önlemler olarak ekonomi alanlarının öneminin altını çizmesi ve ekonomik entegrasyonu ön plana çıkarması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplantının sonunda katılımcı ülkeler tarafından bir ortak bildirinin kabul edilmesi planlanıyor. Bölge ülkelerinin kendi aralarındaki sorunları diyalog yoluyla çözüme kavuşturmalarının öneminin vurgulanması, BM Şartı’nda kayıtlı ilkelere dayanarak bölgedeki siyasi anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü, egemenliğe, toprak bütünlüğüne ve siyasi bağımsızlığa saygı, sınırların dokunulmazlığı, içişlere karışmama, güç kullanma tehdidinin yasaklanması ve insan haklarına saygının elzem olduğunun altının çizilmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow