İstanbul'da kaçakçılık baronlarına büyük operasyon
İstanbul'da kaçakçılık baronlarına düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 38 kişinin kimlikleri ortaya çıktı. Gözaltına alınanlar arasında polislikten, gümrükten ve askeriyeden atılan kamu görevlileri ile uluslararası bir içki firmasının eski genel müdürünün de olduğu öğrenildi.
Sözcü'nün haberine göre, İstanbul Emniyeti'ne bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü, geçtiğimiz hafta önemli bir operasyona imza attı. İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın talimatıyla daha önce ara operasyonlarda 197 üyesi yakalanan, bir şebekenin elebaşları ve yöneticileri olan 38 şüpheli gözaltına alındı.
Van'da durdurulan kamyon kaçak sigara yüklü çıktı
Adana'daki TIR'lardan on binlerce paket kaçak sigara çıktı
Sigara, akaryakıt ve göçmen kaçakçığı yapan çete üyelerini yöneten şüpheliler Emniyet’e götürüldü. “Kaçakçılık Baronu” olarak adlandırılan şüphelilerinde aralarında yer aldığı grup adliyeye sevk edilirken, uluslararası bağlantılarla yapılanan suç örgütüyle ilgili önemli bilgiler ortaya çıktı.
Kamudan atılan şüpheliler
İddiaya göre, milyonlarca liralık kaçakçılığı yöneten çetenin elebaşılığını işçi emeklisi Erdal B., yapıyordu. Erdal B.’nin altında ise Cüneyt D., Ali S. ve ordudan atılan eski Astsubay Yakup I., bulunuyordu. Suç örgütünde kamudan atılan 3 isim daha yer alıyordu. Gümrükten atılan İbrahim Ö., polislikten uzaklaştırılan Çetin D. ile meslekten atılan başka bir kamu görevlisi de suç örgütünde etkin alanlarda görev yapıyordu.
Kozanlı Yusuf…
Yakalanan isimler arasında uluslararası bir içki firmasının eski yöneticisinin yer alması da dikkat çekti. Yıllarca firmada genel müdürlük yaptığı öğrenilen Ahmet Nadir Y.’nin şebeke elebaşı Erdal B.’ye bağlı çalıştığı öne sürüldü. Polisin çalışması şebekenin örgüt şemasını da ortaya koydu. İddiaya göre, Türkiye, Romanya, Ukrayna, Irak, Gürcistan, Yunanistan gibi ülkelerde elemanları olan çetenin elebaşı Erdal B.’nin altındaki Hüseyin S., yer alıyordu. Hüseyin S. çetenin sigara kaçakçılığından sorumluydu. Göçmen kaçakçığının başında “Kozanlı Yusuf” lakaplı Yusuf B. yer alıyordu. Akaryakıt kaçakçılığının başında ise Gıyasettin P. bulunuyordu.
İlk darbe sigara kaçakçılığına
Kaçakçılık Polisi, son operasyonla birlikte 235 üyesini gözaltına aldığı, kaçakçılık çetesine ilk darbenin geçtiğimiz yıl Mayıs Ayı’nda vurulduğu öğrenildi. Şüphelilerin kaçak sigara getirdiği tekneye Sarıyer’de operasyon düzenlendi. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın talimatıyla başlatılan operasyonda 400 bin 500 paket sigara ele geçirildi. Bazı şüpheliler gözaltına alındı. Polisin o operasyon için adeta iğneyle kuyu kaldığı ortaya çıktı. İddiaya göre, soruşturmanın ilk günlerinde çete üyesi olan bir kamu çalışanı belirlendi. Şüpheli takibe alındı. Ancak şüphelinin telefon kullanmaması polisin işini zorlaştırdı. Fiziki takiple izlenen kişinin Sarıyer’de deniz kıyısında keşif yapması, uzman polislerin dikkatini çekti.
Günlerce bankta yattılar
Ekipler, keşif yapılan bölgeye kaçak sigara getirileceği değerlendirdi. Kaçakçılık polisi, “Çaycı” “Simitçi” Sokak satıcısı” gibi kılıklarla günlerce sahilde bekledi. Bazı polisler ise “evsiz” gibi davranarak, banklarda sabahladı. Sivil ekipler sahide beklerken, polis helikopteri de 2 hafta boyunca havada devriye uçuşu yaptı. Günlerce süren çalışma ve verilen emek, örgüte yönelik ilk darbenin gerçekleşmesini sağladı. Ele geçirilen 400 bin 500 paket sigaranın 4 milyon lira değerinde olduğu öğrenildi.
Göçmen kaçakçılığı
Her geçen gün örgütün bir halkasını daha çözen kaçakçılık dedektifkeri, tekneyle Romanya'ya kaçak göçmen götürdüğü belirlenen çeteye bir operasyon daha düzenledi. Karadeniz üzerinden Romanya'ya hareket eden tekne deniz polisinin yardımıyla durduruldu. Karadeniz'in dalgalı suları arasında küçük bir tekneyle Avrupa'ya götürülmek istenen 161 kaçak göçmen kurtarıldı.
Çete üyesi Yunan kadın
Araştırmalarda, çetenin bazı kaçak göçmenleri Pazarkule Gümrüğü'nden Yunanistan'a kaçırdığı da anlaşıldı. Çalışmalarda çetenin, göçmenleri VİP araçlardaki gizli bölmelerde sınır kapısından geçirdiği anlaşıldı. Şebekeye bu aşamada, çetenin Yunanistan'daki bir üyesi olan Dimitrinka P. yardım etti. Türk Polisi Yunan kadınla ve yardım aldığı görevlilerle ilgili bilgileri İnterpol üzerinden Yunan yetkililere iletti.
Üç istasyon
Sigara, göçmen ve akaryakıt kaçakçığı yapan çetenin bunlarla yetinmediği, şebekenin “10 Numara Yağ” olarak bilinen “Kalitesiz Mazot” işi de yaptığı anlaşıldı. Şüphelilerin, Keşan ve Malkara’daki fabrikalardan alınan yağları solventle karıştığı ve piyasaya sürdüğü belirlendi. Solventli yağların, Başakşehir, Bayrampaşa ve Silivri’deki 3 istasyonda satıldığı tespit edildi. Operasyon düzenlenen akaryakıt istasyonlarında 52 bin 700 litre akaryakıta el konuldu. İşletmelerin lisanslarının iptal edildiği ve kapatıldığı belirtildi.
15 milyon lira ceza
Kuzey Irak ve Suriye’den getirilen kaçak sigaralar için terör örgütü PKK’ya pay verdiği öne sürülen şebeke üyelerine 15 milyon lira vergi cezası kesildi. Şebekeye düzenlenen 9 ara operasyonda el konulan 1 tekne, 1 kamyon, 2 kamyonet, 3 tanker de hazineye devredildi. Kaçakçılık Polisinin adliyeye sevk ettiği şüphelilerden 18’i tutuklanırken, 20 kişi hakkında adli kontrol hükmü uygulandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü