İstanbul’da 71 dönümlük SİT alanı turizme açıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’da doğal SİT alanı olan Kadıköy Bostancı’daki “Hügnen evi ve bahçesi” olarak bilinen 11 dönümlük arazi ile Kartal Yakacık Sanatoryumu'nun 60 dönümlük arazisini kısmen turizme açtı.
Sözcü'nün haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 4 Aralık 2017 tarihli kararı ile Kadıköy Bostancı'daki 11 dönümlük parselin tamamını “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kullanım Alanı” olarak tescillendi. Aynı tarihli karar ile Kartal Yakacık'taki toplam 60 dönümlük arazinin bir kısmı “Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı” bir kısmı da “Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” oldu. Bu iki kararla İstanbul'un en önemli doğal sit alanlarının imara açılması için ilk adım atılmış oldu.
Çünkü 25 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan doğal sit alanlarına ilişkin ilke kararında bu parsellere getirilen “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı”nın tanımı “Kesin korunacak hassas alanlar veya nitelikli doğal koruma alanlarını etkileyen, bu koruma bölgeleri ile bütünlük gösteren, korumaya katkı sağlayacak, doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin veren alanlardır” şeklinde yapılmıştı.
Yani bu tescil kararı ile doğal sit alanlarında turizm amaçlı yapılaşmanın önü açılmıştı. Şimdi bu karar İstanbul'da iki sit alanında uygulamaya konuldu.
Otel mi geliyor?
“Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescillenen Kadıköy Bostancı sahilindeki 11 dönümlük parsel, arşivlerde “Hügnen evi ve bahçesi” olarak biliniyor. Anıt ağaçlarla kaplı arazide 2 tarihi köşk bulunuyor. Köşklerden biri Haydarpaşa Garı'nın ilk müdürü Alman Edouard Huguenin tarafından yaptırılmıştı. Bu nedenle köşk “Hügnen evi ve bahçesi” olarak biliniyor. Tarihi köşkün bulunduğu parsel 1975 yılında üzerindeki yetişmiş ağaçlar dolayısıyla “Doğal Sit” alanı ilan edildi. İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da 2010 yılında parseli “III. Derece Doğal Sit Alanı” olarak güncelledi. Parsel için 2008 yılında hazırlanan imar planında yapılan “III. Derece Doğal Sit Alanı” ve “Az Yoğunluklu Konut Alanı” düzenlemesi de açılan dava sonucu 2009 yılında iptal edildi ve bölge plansız kaldı.
İBB, planı iade etmişti
Plansız kalan parsel için hazırlanan koruma amaçlı imar planı en son İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gündemine 15 Mart 2017 tarihinde geldi ve koruma kurullarından görüş alındıktan sonra değerlendirilmek üzere müdürlüğüne iade edildi. Mimar ve araştırmacı Arif Atılgan, bakanlığın aldığı bu karar ile doğal sit alanının turizme açılmış olduğunu belirterek “11 dönümlük parselde 2 tane tarihi köşk var. Köşkler restore edilir, anıtsal ağaçlar korunur geri kalan kısmı da otel yapılır. Bu değişikliğin amacı da otel yapılmasının önünü açmak” dedi.
Sanatoryum arazisi
İstanbul'daki diğer tescil kararı da Kartal Yakacık Sanatoryumu arazisi için alındı. Toplam 60 dönümlük iki parselden oluşan ağaçlarla kaplı arazide köşk, sanatoryum binası ile Yakacık Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi bulunuyor. 60 dönümlük parselin büyük kısmı “nitelikli koruma alanı” olurken küçük bir kısmı da turizm amaçlı yapılaşmanın yapılabileceği “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tanımlandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM KONULARI 23 ARALIK 2024 | BUGÜN Kabine Toplantısı saat kaçta? Memur ve emekli zammı, asgari ücret...
SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Az önce deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? AFAD son deprem listesi! Malatya, Muğla...
İlk Türk Hava Şehidinin Hüzünlü Hikayesi! Fethiye'nin İsmi Şam'dan Geldi! Atatürk O İlçenin İsmini Değiştirdi...
Vahe Kılıçarslan'a Ağır Suçlama: Kaza Mağduru Kadından 5 Milyon TL'lik Tazminat Davası
Son Dakika! Beşar Esad'ın Suriye'den Kaçışı: Gizemli Süreç ve Perde Arkası