hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'dan Bayrak şiiri

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutludan Bayrak şiiri
    expand

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, twitter hesabından Arif Nihat Asya'nın Bayrak şiirini seslendirdiği bir video paylaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır'da yaşanan 'Bayrak indirme' olayı Türkiye'nin hareketli gündemini daha da hareketlendirdi. Art arda yapılan açıklamalar ile Bayrak indirilmesi kınandı.

    Başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere, siyasi parti liderleri de bayrak indirme olayını kınayan açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar içinde en sertlerinden biri de Başbakan Erdoğan'a aitti. Erdoğan, "Çocuk olması fark etmez. Gereği yapılacak. Herkes cezasını çekecek" dedi.

    Vali Mutlu'dan Bayrak şiiri
    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul'da gerginliğe neden olan 'Bayrağa Saygı' adı altında gerçekleşen yürüyüşler sırasında resmi twitter hesabından bir video paylaştı.

    Ünlü şair Arif Nihat Asya'nın 'Bayrak' şiirini okuyarak bir video hazırlayan Vali Mutlu, bunu istanbulajansi.com üzerinden yayınladı. İşte Vali Mutlu'nun sesinden Bayrak şiiri:





    BAYRAK ŞİİRİNİN SÖZLERİ
    Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,
    Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,
    Işık ışık, dalga dalga bayrağım!
    Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.

    Sana benim gözümle bakmayanın
    Mezarını kazacağım.
    Seni selâmlamadan uçan kuşun
    Yuvasını bozacağım.

    Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder...
    Gölgende bana da, bana da yer ver.
    Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar:
    Yurda ay yıldızının ışığı yeter.

    Savaş bizi karlı dağlara götürdüğü gün
    Kızıllığında ısındık;
    Dağlardan çöllere düştüğümüz gün
    Gölgene sığındık.

    Ey şimdi süzgün, rüzgârlarda dalgalı;
    Barışın güvercini, savaşın kartalı
    Yüksek yerlerde açan çiçeğim.
    Senin altında doğdum.
    Senin altında öleceğim.

    Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim:
    Yer yüzünde yer beğen!
    Nereye dikilmek istersen,
    Söyle, seni oraya dikeyim!

    ARİF NİHAT ASYA KİMDİR?
    Arif Nihat Asya (7 Şubat 1904, İnceğiz, Çatalca, İstanbul - 5 Ocak 1975, Ankara), milliyetçi şiirleriyle tanınan ve Adana'nın kurtuluş günü olan 5 Ocak günü yazdığı ünlü "Bayrak" şiirinden dolayı "Bayrak şairi" olarak da anılan Türk şairdir.

    Doğum adı "Mehmed Arif" olan Arif Nihat Asya, öğrenim hayatına dört yaşında köyün imamından Kur'an harfleri öğrenerek başladı. Balkan Savaşı sonunda İstanbul'a geldi. İlk öğrenimini Kocamustafapaşa ve Haseki mahalle mekteplerinde tamamladıktan sonra Gülşen-i Maârif Rüştiyesi'ne girdi. Orta tahsilini parasız yatılı olarak Bolu ve Kastamonu liselerinde tamamladıktan sonra 1928'de İstanbul Üniversitesi Yüksek Öğretmen Okulu Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. Adana, Malatya, Edirne, Tarsus, Ankara ve Kıbrıs'taki liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1950 yılında Seyhan (Adana) ve 1954 yılında da Eskişehir milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Milletvekilliğinden sonra tekrar bir süre daha öğretmenlik yaptı. Ankara Gazi Lisesi'nde edebiyat öğretmeni iken 1962'de emekliye ayrıldı.
    Yeni İstanbul ve Babıali'de Sabah gazetelerinde yazılar yazdı. Aruzla başladığı şiirde rubailer, gazeller yazdı. Özellikle rubailere büyük önem verdi. Rubailerden oluşan 5 ayrı kitap yazdı. Daha sonra heceli ve serbest vezinli(ölçülü) şiirler yazdı.

    Milliyetçi şiirleriyle dikkat çeken Arif Nihat Asya, yurdun güzelliklerini, doğasını anlatan, kimi zaman yergici ama Türklüğü yücelten şiirleriyle de bilinir.

    Arif Nihat Asya 5 Ocak 1975'te vefat etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    VALİ MUTLU'DAN VİDEOLU 1 MAYIS MESAJI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow