İstanbul Üniversitesi'nde "Dersim" sansürü
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Nilüfer Sezer, "Dersim Katliamı"nı anlatan, bir çok ülkede gösterilen ve ödül alan "İki Tutam Saç-Dersim’in Kayıp Kızları" filminin üniversitede gösterimini yasakladı. Üniversite önce "yer yok" gerekçesini gösterdi, yer bulunduktan sonra ise “filmin içeriği”ni gerekçe olarak sundu.
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden öğrencilerin kurduğu İletişim Sanatları Kulübü'nün 18 Mart 2015 tarihli ''İki Tutam Saç- Dersim'in Kayıp Kızları'' belgesel film gösterimi ve yönetmen Nezahat Gündoğan ile söyleşi etkinliğine Fakülte Dekanı Nilüfer Sezer izin vermedi.
Gerekçe olarak; önce “fakültede fiziksel alan yetersizliği” bahane edildi.
Ardından fakültede yer bulunmasına karşın “filmin içeriği” gerekçe gösterilerek gösterim programı iptal edildi.
"Dersim Katliamı"nda kimyasal izi
Bir açıklama yapan filmin ''İki Tutam Saç- Dersim'in Kayıp Kızları''nın yönetmeni Kazım Gündoğan, "Dekanlık tarafından 'böyle bir filmin iletişim fakültesinde gösterilemeyeceği' organizasyon komitesine bildirilmiştir" dedi.
Gündoğan, "2010 yılında Dersim tartışmalarını başlatan film pek çok üniversite de, demokratik kurum da, sinemada uzun süre gösterildi. Ulusal ve uluslar arası film festivallerine katılmış bu eser ilk kez böyle yasakçı ve sansürcü uygulamayla karşılaşmıştır" diye konuştu.
"Dersim Katliamı"ndaki o fotoğrafın sırrı ortaya çıktı
Kazım Gündoğan, "İletişim fakültesi Dekanı Nilüfer Sezer’i bir toplumun acısını, yarasını ve yaşadığı travmayı yok sayan, anti bilimsel, sansürcü ve demokratik olmayan tutumu nedeniyle kınıyoruz" açıklamasında bulundu.
‘İki Tutam Saç – Dersim’in Kayıp Kızları’
Nezahat Gündoğan ve Kazım Gündoğan’ın üç yıl sonunda hazırladığı ‘İki Tutam Saç – Dersim’in Kayıp Kızları’ 1937-38 Dersim harekatıyla birlikte ailelerinden alınarak rütbeli askerlere verilen Dersimli iki kadının öyküsü üzerinden ailelerinden kopartılan Dersimli kadınları anlatıyor.
"Dersim Katliamı"ndaki askerler konuştu
Çekimleri Adıyaman, Dersim, Bursa ve İstanbul’da gerçekleşen film Huriye Arslan ve Fatma İçin’nin anlatılarıyla başlıyor.
İki kadın, 70 yıl sonra Adıyaman’da buluşup, acılardan, travmalarından, suskun geçirdikleri yıllardan, anne-babalarını, kardeşlerini özlediklerinden bahseder.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Yenidoğan çetesi davasında dizi replikli savunmaya isyan etti: BANA BAKIN SOYSUZLAR!
MSB uzman erbaş alımı başvuru tarihleri: Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı uzman erbaş alımı başvuru şartları nedir?
Heyelana uykuda yakalandı! "Odanın içine topraklar girmişti"
AVM'de köpek kavgası: Güvenlik görevlisinden 'enteresan' müdahale! | Son Haberler
DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ MESAJLARI! Resimli, anlamlı Dünya Çocuk Hakları Günü sözleri, mesajı 2024