İstanbul Eczacılar Odası: Bu ilaçları bulamıyoruz
Sağlık Bakanlığı, dün stokları olmasına rağmen ilaç satışı yapmayan ecza deposu ve ilaç firmalarına cezai işlemin uygulanacağını açıkladı. İstanbul Eczacı Odası'ndan konuya ilişkin cevap bugün geldi. Oda, eczacıların da ellerinde bulunmayan ilaçlar olduğunu ve bu sebepten hem halkın hem kendilerinin mağdur olduklarını söylüyor, bakanlıktan ilaçların takibini talep ediyor.
İşte İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Cenap Sarıalioğlu'nun Sağlık Bakanlığı'na hitaben yazdığı o mektup:
Sağlık Bakanlığı'ndan ilaç saklayan eczaneler hakkında açıklama
"Basına ve Kamuoyuna
Bugün bazı basın yayın organlarında, piyasada bulunamayan ilaçlar konusunda eczaneleri töhmet altında bırakan, karalayan ifadeler yer almıştır.
İthal ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kurunun 2.11 TL'den 2.34 TL'ye yükselmesinin ardından yaşanan ilaç sıkıntısı, hastalarımız gibi biz eczacıları da mağdur etmektedir. Bizler; sağlık mensupları olarak, mevcut sorun nedeniyle ilacına erişemeyen hastalarımızı geri çeviriyor olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz.
Hiçbir eczacı, fiyatı 3 - 5 lira olan bir ilaçtan 3-5 kuruş kazanmak için stoklama yapmaz ve "Bu ilaç yok" diyerek hastasını geri çevirmez. Çünkü bizler önce sağlıkçıyız!
Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK); İlaç Takip Sistemi (İTS) sayesinde “hangi ilaçların nerede stokta bulunduğunu” belirleme imkanına sahiptir. Öte yandan, TİTCK'nın 19 Ocak 2017 tarihinde yaptığı açıklamanın "İlaç firmaları ve ecza depolarının dikkatine" başlığıyla yayımlanması, mevcut sorunun eczanelerden kaynaklı olmadığını da yansıtmaktadır.
Kamuoyunun bilgisine sunarız.
İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu adına
Başkan Ecz. Cenap Sarıalioğlu"
Raflarda neden ilaç bulunamadığını canlı yayında açıkladı
İşte takibi talep edilen ilaçlar:
Tanflex oral sprey
Andorex oral sprey
Asist pediatrik şurup
Buscopan Plus
Vicks vapodry şurup
Systane Lubicant damla
Cefaks 250 mg/100 ml şurup
Macrol 250 mg/ 50 ml şurup
Broksin şurup
Nevanac damla