İstanbul 32. ve 29. Asliye Ceza Mahkemelerinden karşı hamle
İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve bazı polisler hakkındaki "tahliye kararında" ısrar etti. Savcılığın gönderdiği dosyayı "tahliye kararları yerine getirilsin" diyerek infaz savcılığına geri gönderdi. 29. Asliye Ceza Mahkemesi ise, "10 Sulh Ceza Hakimliği'nin 'yok hükmünde kararı' yok hükmündedir" dedi. İstanbul İnfaz Savcısı Ahmet Hanefi Uslu da "tahliye kararları yerine getirilsin" talimatlı yazıyı yeniden iade etti.
Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile 22 Temmuz ve devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan aralarında Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu yaklaşık 63 polisin tahliyesine ilişkin farklı kararların gündeme geldiği hukuk süreci çıkmaza dönüştü.
Bugün Adliyeden 3 kritik kararın haberi geldi. İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi dün infaz savcılığının iade yazısının ardından bugün kararında direndi; "Tahliye edin" deyip, bir kez daha infaz savcılığına yazı gönderdi.
HSYK o hakimleri görevden aldı
İkinci karar İstabul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nden geldi. Mahkeme, kendi kararını "yok hükmünde" kabul eden İstanbul 10. Sulh Ceza Mahkemesi'nin bu kararının "yok hükmünde" olduğuna karar verdi.
İnfaz Savcılığı 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin ikinci kez önüne gelen "Tahliye kararları yerine getirilsin" talimatlı yazısını tekrar geri iade etti
İnfaz Savcılığı'nca tahliye müzekkereleri dün iade edilen İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi, bugün tahliye kararında direndi. Reddi hakim taleplerinin ardından tahliye konusunda değerlendirme yapmak üzere İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nce görevlendirildiklerinin altını çizen 32. Asliye Ceza Mahkemesi, İnfaz Savcılığı'na tahliye müzekkerelerini yerine getirmesi için yazı gönderdi. İnfaz Bürosu Savcısı Ahmet Hanefi Uslu 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin ikinci kez gönderdiği yazısıyı yine iade etti.
İnfaz savcılığı kararını verdi!
"Tahliye kararları derhal uygulanmalı"
Savcılığa gönderilen yazıda, "Mahkememizce verilen tahliye kararları usul yasasına uygun, kesin ve itiraza tabi olmayıp, derhal uygulaması gereken kararlardandır. Başka bir sulh ceza mahkemesi kararımızı değerlendirme ve yok sayma şeklinde karar vermesi usul hukukuna uygun değildir" denildi. Mahkemenin tahliye kararını yerine getirmeyenlerin hürriyeti tahdit suçu işleme ihtimali ile karşı karşıya olduğunu belirtilen yazıda, tahliye kararlarının uygulanması istendi.
"Yok hükmünde" kararını yok saydı"
Öte yandan, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi de, kararını "yok hükmünde sayan" İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'ni bu kararını "yok hükmünde" saydı. 29. Asliye Ceza Mahkemesi, şüpheli avukatlarının "müvekkillerinin tahliye olmaması yönünde karar veren İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararının yok hükmünde olduğu yönünde karar verilmesi" talebini değerlendirdi.
İnfaz savcılığı kararını verdi!
"10. Sulh Ceza Hakimliği'nin yetkisi yok"
Mahkeme bugün açıkladığı kararında, ret taleplerini değerlendirmede CMK'nın 27/2. maddesi'ne göre görev ve yetkinin Asliye Ceza Mahkemesi'nde olduğunu belirtti. Kararda, "CMK hükümlerine göre kesin nitelikteki mahkeme kararlarına karşı üst merciin yazılı emir yolu (olağanüstü kanun yolu) ile ilgili Yargıtay Ceza Dairesi olduğu, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin mahkememiz kararını değerlendirme ve kaldırma yetkisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır" denildi.
''Tahliye kararı doğru değil''
Hakim ve kararı yerine getirmeyenlere suç duyurusu
İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği kararın "yok hükmünde olduğunun tespitine" karar veren mahkeme, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimi ile kararı yerine getirmeyen yetkililer hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) bildirilmesine hükmetti.
Başsavcılık'tan "tahliye'' açıklaması
UYAP sistemini kim kesti?
Mahkemeler ve İnfaz Savcılığı arasında çıkmaza dönüşen tahliye kararını veren İstanbul 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer, açığa alınmadan önce, tahliye müzekkeresini teslim alıp cezaevine faks çekmeyen yetkililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer, 25 Nisan 2015'te tahliye kararı yazıldığı sırada UYAP'ı kapattığını idda ettiği kişiler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Suçüstü ve Müracaat Bürosu'na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, “Ekte gönderilen tutanak gereğince saat 20.42'de UYAP sistemini kesen ilgililer ve sıralı amirleri hakkında gerekli soruşturmanın yapılması için suç duyurusunda bulunulmasına" ifadeleri yer aldı. Başer ayrıca, "tahliye müzekkerelerini teslim alıp da cezaevine faks çekmeyen kişiler" hakkında da suç duyurusunda bulundu.
Tahliye müzekkereleri elden teslim alınmamış
Başer'in suç duyurusunda, “Yeniden UYAP üzerinden ve fiziki olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na mübaşir aracılığıyla zimmet defteri ile gönderilmiş ancak yazımız ve tahliye müzekkerelerini teslim alma konusunda Denetim Müdürü M.Y. evrakı teslim almayacağını belirterek tahliye evraklarını mahkememize fiziki olarak geri göndermiştir. UYAP üzerinden iade yazısı yazacaklarını belirtmesi karşısından an itibariyle herhangi bir yazı gelmediği anlaşılmakla mahkememizce tahliye müzekkerelerinin infazına ilişkin başka yapılacak işlem kalmadığından tahliye müzekkerelerini teslim alıp cezaevine faks çekmeyen yetkililer hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına süreç itibariyle nöbetçi cumhuriyet savcıları ile ilgili gereğinin takdiri için HSYK'ya bilgi verilmesine" denildi.
Hidayet Karaca ve tutuklu polislere tahliye kararı çıktı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Bir anda ortaya çıktı... Tam 25 metre derinliğinde! Bölge halkında büyük panik
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi