hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ISTAC Başkanı Finans Kongresi'nde konuştu: Tahkim Okulu eğitimleri başladı

    ISTAC Başkanı Finans Kongresinde konuştu: Tahkim Okulu eğitimleri başladı
    expand
    KAYNAKAA

    İstanbul Tahkim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, Finans Kongresi'nde konuştu, "Uluslararası finans merkezinden bahsettiğimizde, bununla beraber bir tahkim merkezinin bulunması gerekir. Çünkü tahkim merkezi en başta yatırımcıya nötr bir çözüm yolu olarak kendisini ifade eder" dedi. Prof. Dr. Akıncı, ISTAC'ın dün gerçekleştirilen 7. Genel Kurulu'nda da Marmara Üniversitesi ile işbirliği sonucunda "Tahkim Okulu" eğitimlerini başlattıklarını duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, Işık Üniversitesi Maslak kampüsünde düzenlenen 7. İstanbul Finans Kongresi'nde konuştu. Akıncı konuşmasında, Londra, Dubai, Hong Kong ve New York gibi dünyadaki bütün finans merkezlerinin arkasında çok güçlü bir tahkim merkezi bulunduğunu ifade etti. Doğrudan yatırımcının bir ülkeden çıkış kararı almasının çok ciddi ve hızlı olmayan bir süreç olduğunu aktaran Akıncı, finans giriş ve çıkışlarının ise bir bilgisayar tuşuna basmak kadar kolay gerçekleştiğini vurguladı.

    Akıncı, dünyadaki tüm finans merkezlerinin; "güzel finans ürünleri", "dünya standartlarında donanım" ve "milletlerarası standartlarda hukuki güvenlik ve hizmet" sağlandığını söylediğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu söylemek bizim coğrafyamızda hiç kolay değil. Kolay olsa dahi hiç kimse uluslararası ticarette bir başkasının milli mahkemelerinde davalarını görmek istemez. Bu mutlaka milli mahkemelerin taraflı olduğu, milliyetçi olduğu anlamına gelmez. Düşünün, siz şampiyonluk maçınızı bir başkasının sahasında oynamak ister misiniz? İstemezsiniz. En başta beklentiniz maçı tarafsız bir sahada oynamak olur. Dolayısıyla uluslararası finans merkezinden bahsettiğimizde, bununla beraber bir tahkim merkezinin bulunması gerekir. Çünkü tahkim merkezi en başta yatırımcıya nötr bir çözüm yolu olarak kendisini ifade eder. Eğer iyi bir tahkim merkeziyse, milletlerarası standartları yakalar. Yatırımcı hangi coğrafyada olursa olsun, orada milletlerarası standartlarda bir tahkim merkezi varsa 'kendimi rahat hissediyorum' mesajını alabilir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'İstanbul, coğrafi konumu itibarıyla zaten doğal bir merkez'

    Prof. Dr. Ziya Akıncı, ISTAC'ın Türkiye için çok önemli bir fırsat olarak öne çıktığını belirterek, "Biz milletlerarası standartlarda bir tahkim merkezine sahibiz. İstanbul'da bir finans merkezi hayal ediyorsak bu hayalin içinde mutlaka ISTAC olmalıydı" dedi.

    Seyahat ederken 4 saatin "sihirli" bir süre olduğuna işaret eden Akıncı, şu değerlendirmelerde bulundu: "Pilotlar için bile böyle... 4 saati geçtiğinde 1 gün dinlenmeleri gerekiyor. Siz 4 saatlik mesafelerde günübirlik toplantılar yapabilirsiniz. Bu iş dünyasına inanılmaz bir hareket kabiliyeti sağlıyor. İstanbul, 4 saatlik uçuşla bu gezegenin neredeyse yarı nüfusuna ulaşabilecek bir konumda. Neredeyse bu gezegenin yarı ekonomisine ulaşabilecek bir konumda. Bu durum İstanbul'u biz hiçbir şey yapmadan dahi uluslararası bir merkez haline getiriyor. İstanbul, coğrafi konumu itibarıyla zaten doğal bir merkez."

    Akıncı, THY'nin, dünyanın iş yapılan neredeyse tüm bölgelerine İstanbul'dan doğrudan uçuş sağladığını, bu durumun İstanbul'u son derece cazip hale getirdiğini söyledi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de kolay ve ucuz maliyetli vize alınabilmesinin de önemine işaret eden Akıncı, "Duruşma için tahkimden davet geliyor, konsolosluğa götürüyoruz bunu, bazı ülkelerde konsolosluk vize vermiyor. İnanılır gibi değil. Yüz milyonlarca dolarlık davalarda o firmanın mühendisine vize vermiyor." ifadelerini kullandı. 

    Akıncı, ISTAC'ın, İstanbul Finans Merkezi'nin bir parçası olarak kurulduğunu, şu anda Levent'teki TOBB binasında faaliyetlerini sürdürdüklerini ve davalarının çoğunun uluslararası düzeyde bulunduğunu bildirdi. 

    'Tahkim Okulu başladı'

    Başkan Akıncı konuşmasında şunları söyledi: "Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı ve İstanbul Tahkim Merkezi olarak 'Tahkim Okulu' adını verdiğimiz paneller serimizi bugün, 31 Ekim 2018 tarihinden itibaren başlatıyoruz. Farklı tecrübe düzeylerinden tahkim uygulamacıları ve tahkime ilişkin çalışmaları olan akademisyenleri bir araya getirerek tahkimin farklı boyutlarını ele alacağımız ve dört yıl sürmesi planlanan bu projemiz, her ayın son çarşamba günü saat 18.00-21.00 arasında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde gerçekleşecek. Her yıl Eylül-Haziran döneminde sunulan tebliğler, daha sonra birer cilt olarak kitaplaştırılacak."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün gerçekleştirilen ilk Tahkim Okulu panelinde "Tahkim Anlaşması Hazırlanması ve Temel İlkeler" masaya yatırıldı. İlk panelde, Marmara Üniversitesi Araştırma Görevlisi Can Yöney ile Av. Ali Selim Demirel konuşmacıydı. 250'yi aşkın kişinin katılımıyla yoğun ilgi gören panele, ISTAC Başkanı Prof. Ziya Akıncı ve Av. Dr. İsmail Esin de müzakereci-yorumcu olarak katıldılar. Tahkim Okulu panellerini izlemek isteyenler, katılım için http://etkinlik.marmara.edu.tr/tahkimokulu adresinden kayıt yaptırabiliyor.

    Türkiye'de tahkim farkındalığını artırmak amacıyla ISTAC'ın yeni faaliyet döneminde eğitim ve tanıtım çalışmalarını yoğunlaştıracağını vurgulayan Başkan Ziya Akıncı, kurumun 19 Ekim 2017-31 Ekim 2018 dönemini kapsayan faaliyetleri için desteklerini esirgemeyen Genel Kurul üyelerine teşekkür etti. Başkan Ziya Akıncı, Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve üyeler Müjdat Keçeci, Hakan Öztatar, Rifat Bacanlı'dan oluşan Yönetim Kurulu, Genel Kurul'da yapılan oylama sonucu ibra edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ISTAC Başkanı Finans Kongresinde konuştu: Tahkim Okulu eğitimleri başladı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow