İsrail'in saldırısı sonrası akıllardaki soru: ''Cep telefonları da patlar mı?'' | VİDEO
Lübnan'da İsrail'in çağrı cihazlarına yönelik saldırısı ile evlerdeki telefonlar ve bilgisayarlar güvenli mi sorusu akıllarda. Uzmanlar, "teknoloji güvenliği, gıda güvenliği kadar önemli" uyarısında bulunurken, teknolojide millileşmenin önemine vurgu yaptılar. Peki, tüketiciler teknoloji güvenliği için bireysel olarak ne yapmalı? Telefonlarda nelere dikkat etmeli?
Akıllı telefonlar da patlar mı?
İsrail'in Lübnan'a önce çağrı cihazı ardından telsizler üzerinden yaptığı siber saldırılar, herkesin evindeki, elindeki telefonlar ve akıllı cihazlarla ilgili kaygıları artırdı. Herkesin aklındaki soru: Kiminin başucunda uyuduğu telefonlar, çocukların ellerindeki tabletler, bilgisayarlar benzer bir tehlike taşır mı?
Kamu Bilişim Derneği Başkanı Gökhan Özbilgin, ''Teknoloji yaşamın çok içinde. Basit önlemleri almamız lazım. Gıda güvenliğine önem verirken, teknolojide uzak kalıyoruz. Teknoloji güvenliği gıda güvenliği kadar önemli.'' dedi.
Teknoloji güvenliğinin gıda güvenliği kadar önemli olması için ilk şart yerli milli üretimdir
Özbilgin, ''Bizim istemediğimiz, tahmin edemeyeceğimiz bir şeyin olmasını istemiyoruz. Kontrol edemediğimiz donanımlar olursa, o süreçte sıkıntı yaşarız. Siber güvenlik anlamında farkındalık sağlarsak, musibet olmadan gücümüzü artırmamız gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.
Peki, yerli olmayan akıllı telefonlarla ilgili nasıl kontroller yapılmalı?
Gökhan Özbilgin, ''Basit kontroller var, şifreden başlayan ve bilmediğiniz bir ikinci el telefon aldığınızda gerekli önlemleri almanız lazım. Bataryaların belirli bir zaman içinde kontrolü gibi konular var.'' şeklinde konuştu.
Kamu Bilişim Derneği Başkanı Gökhan Özbilgin, akıllı telefon kullanıcısının telefonun açılıp açılmadığını, bataryasının değiştirilip değiştirilmediğini bilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ürün ve tedarik zincirinde "tamper proof" adı verilen kurcalamaya dayanıklılık kontrollerinin yapılmasının önemine işaret etti.