hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsmet Yılmaz TBMM Başkanı oldu

    İsmet Yılmaz TBMM Başkanı oldu
    expand

    TBMM Genel Kurulu'nda Meclis Başkanlığı için yapılan 4'üncü oylamada, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 258 oy alarak TBMM Başkanı seçildi. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ise 182 oy aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Genel Kurulu'nda yapılan dördüncü tur oylamaya, üçüncü turda en çok oyu alan İsmet Yılmaz ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal katıldı.

    Oylamaya 547 milletvekili katılırken, Yılmaz 258 oy, Baykal ise 182 oy aldı. 29 oy boş çıktı, 78 oy ise geçersiz sayıldı.

    Baykal, TBMM Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'ı tebrik ederek başarılar diledi.

    Yılmaz'ın söz istediğini belirten Baykal, kendisini kürsüye davet etti.

    Anayasa vurgusu

    TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, yeni bir Anayasanın gerekliliğine ve kuvvet ayrılığına vurgu yaparak, "Milletimiz TBMM'den  öncelikle yeni bir Anayasa beklemektedir. Kuvvetler ayrılığı güçler kavgası değil Cumhurbaşkanı'nın koordinasyonunda medeni bir işbirliğidir" dedi.

    MHP sıralarında dikkat çekici kare!

    Görevini tarafsızlıkla yapacağına vurgu yapan Yılmaz, "Bu yüce Meclis'e başkan seçerek omuzlarıma yüklediğiniz göre sorumluluk ve onur nedeniyle hepinize teşekkür ediyorum. Milletvekili arkadaşlarımın öncelikle şunu bilmesini isterim Meclis Başkanı olarak görevde kaldığım süre içerisinde Anayasa, iç tüzük ve hukuk kuralları çerçevesinde tam bir tarafsızlıkla yüce Meclis'e hizmet etmeye çalışacağımı huzurlarınızda ifade etmek isterim. Şimdiden destekleriniz ve uyarılarınız için teşekkür ederim. Bu Meclis istiklal savaşını yöneten Başkomutanı tayin eden devleti ve milleti kuran gazi Meclisidir. Milli iradenin en somut göründüğü yerdir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Kum saati işlemeye başladı"

    Yılmaz, "Burası demokrasinin kalbidir. Yasama organı iyi çalıştıkça halkın sorunlarına çözüm buldukça halkın geleceğe dönük umutları artacaktır. Bize düşen Meclis'in itibarını en yüksekte tutmaktır. Bunu da bizden bekleneni yaparak gerçekleştirebiliriz. Yapacak çok işimiz var. Vaktimiz az. Kum saati işlemeye başladı. Bu da bize Meclis'in her anını değerlendirmemiz bir dakikasını bile boşa harcamamız gerektiğini göstermektedir. Meclisimiz her sorunun çözüm adresidir" dedi.

    Yeni anayasa vurgusu

    Yeni bir Anayasanın yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, "Milletimiz 25. Dönem TBMM'den  öncelikle yeni bir Anayasa beklemektedir. Ülkemizin bugün ulaştığı ekonomik ve demokratik seviye yeni bir Anayasayı zorunlu kılmaktadır. Yeni Anayasanın gerektiği noktasında toplumda aslında çok geniş bir mutabakat da mevcuttur. Yeni bir Anayasayı birlikte yapmamız gerekir. İyi işleyen demokrasi içinde, Anayasadan, beklenen toplumsal siyasal sorunların çözümü için gerekli zemini sağlamaktır. Yeni Anayasa hepimizin ortak sorumluluğudur. Toplumun tüm kesimlerinin bu sürece katılmasıyla herkesin sahip çıkacağı bir Anayasa yapılabilir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuvvetler ayrılığı

    Kuvvetler ayrılığı vurgusu yapan Yılmaz, "Bu dönemde devlet gücünü kullanan organlar arasındaki işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirtmek isterim. Kuvvetler ayrılığı hiçbir şekilde güçler kavgası değildir. Kuvvetler ayrılığı Cumhurbaşkanı'nın koordinasyonunda, belli devlet yetkilerinin kullanılmasından ibaret bununla sınırlı medeni bir işbölümü ve işbirliğidir" dedi.

    Yılmaz, "Bize düşen farklı dünya görüşlerini ve yaşam biçimlerini bir arada ve zenginlik olarak görmektir. Çoğulculuk herkesin kendi kimliğiyle toplumsal yaşama katılmasıyla mümkündür. Bu konuda ihtiyaç duyduğumuz şey, kendi kültürel değerlerimize bu gözle bakmaktır. Evrensel değerleri benimseyen, farklılıklarını barış içinde yaşatabilen bir Türkiye ile geleceğe umutla bakabiliriz. Bir kez daha şahsıma gösterilen itimatta teşekkür ediyor, yeni yasama döneminin hayırlı olmasını diliyor, yüce Meclis'i saygıyla selamlıyorum" diyerek Meclis'te bulunan milletvekilleri ile tokalaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu ile görüştü

    TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamanın ardından, TBMM Başkanı seçilen İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile makamına gitti.

    Burada yaklaşık 10 dakika süren görüşmenin ardından Deniz Baykal da makama geldi. Kısa süre sonra Başbakan Davutoğlu makamdan ayrıldı ve ardından devir teslim töreni yapıldı.

    Baykal, törende, yeni görevinin ve sorumluluğunun hayırlı olmasını dileyerek, TBMM Mührünü Yılmaz'a verdi.

    Yılmaz da Baykal'a teşekkür ederek, Türkiye demokrasi tarihinin önemli döneminde Baykal'ın izi ve damgası olduğunu söyledi. Her aşamada, bugüne kadar gelen bir tecrübe birikiminin şimdi de örneklerini gördüklerini ifade eden Yılmaz, "Bu ana kadar, geçici başkan olarak da bu demokrasi treni rayını hiçbir tartışmaya yol açmadan bu noktaya getirmiş olmasından dolayı sonsuz teşekkür ediyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Baykal ve Yılmaz birbirine çiçek verdi. Yılmaz, Baykal'ı arabaya kadar uğurladı.

    Erdoğan tebrik etti

    Öte yandan Cumhurbaşkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'ı telefonla arayarak tebrik etti, başarılar diledi.

    Özgeçmişi

    Mecliste 24. ve 25. dönemde milletvekilliği yapan İsmet Yılmaz, 10 Aralık 1961'de Sivas'ın Gürün ilçesinde doğdu.

    1982'de İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümünü ve 1987 yılında da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren Yılmaz, yüksek lisanslarını 1990'da İsveç Malmö Dünya Denizcilik Üniversitesinde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında ve 2002'de Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk ABD'de yaptı.

    Demirtaş: "AKP'ye armağan etmiş oldu"

    Yılmaz, 20 yıl kamuda ve özel şirketlerde denizcilik sektöründe mühendis ve müşavir avukat olarak hizmet verdi.

    İsmet Yılmaz, 31 Aralık 2002 ile 8 Mayıs 2007 tarihleri arasında Denizcilik Müsteşarlığında, müsteşar olarak görev yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 114. maddesi gereğince, 22 Temmuz 2007 Türkiye genel seçimleri öncesi tarafsız Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptı.

    31 Ekim 2007'den itibaren de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapan Yılmaz, 24. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

    Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 3. döneminde Vecdi Gönül'ün yerine 6 Temmuz 2011'de Milli Savunma Bakanlığına atandı. 25. dönemde Sivas milletvekili olarak TBMM'ye yeniden girdi.

    26 Haziran'da AK Parti tarafından, TBMM başkanlık seçiminde aday gösterildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow