İsmet Yılmaz: "Orduevlerinin sivillere açılması gibi bir durum olamaz"
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, geçen yıl gündeme getirilen orduevlerinin sivillere de açılması ve bu yönde düzenleme yapılmasına ilişkin, "Orduevlerinin kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle Silahlı Kuvvetler mensuplarına dahi yetmiyor. Bu nedenle orduevlerinin sivillere açılması gibi bir durum olamaz" dedi.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, katıldığı AA Editör Masası'nda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Geçen yıl gündeme getirilen orduevlerinin sivillere de açılacağı ve bu yönde düzenleme yapılacağı yönündeki açıklamalar hatırlatılan Yılmaz, "Orduevlerinin kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle Silahlı Kuvvetler mensuplarına dahi yetmiyor. Bu nedenle orduevlerinin sivillere açılması gibi bir durum olamaz" dedi.
Yılmaz, askeri tesislerde kaldırılan başörtüsü yasağıyla ilgili de Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in göreve başladıktan sonra ilk genelgelerinden birisinin, orduevlerinde yapılacak düğünlerde "kimsenin kılık, kıyafetine, sakalına bakılmaması" olduğunu ifade etti. Bu kapsamda, yapılan düğünlerde herhangi bir kısıtlamanın olmayacağını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"Orduevlerine girerken bir kimlik veriliyor. Daha önceki uygulamalarda, eski Türkiye'den kalan alışkanlıkla, 'yüzü görünür, başı açık olacak şekilde fotoğraf' keyfiyeti istenirdi. Eğer bu fotoğraf verilmezse, kimlik kartı verilmediğinden, ordu evlerine girilmezdi. En son bir kardeşimizin eşiyle ilgili böyle bir başörtülü resim verdiğinde, kart verilmedi. Kart verilmeyince, Askeri Yüksek İdare Mahkemesine başvuruldu. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, 26 Şubat 2015'te, 'başörtüsüyle ilgili kurallar, sizin ancak çalışanınız için geçerli olabilir, dolayısıyla, çalışanın eşi ve çocukları için böyle bir kural söz konusu olamaz' kararı verdi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin kararı artık bütün silahlı kuvvetlerimiz için bağlayıcıdır. Eğer buna aykırı işlem yaparlarsa, hukuka uygun davranmamış olurlar. Kaldı ki bir çok yerde ben, böyle şikayetler geldiğinde, BİMER üstünden de vatandaşın demokratik denetimini de sağlıyorum. Ben mutlaka hepsinin hakkında bir soruşturma yapılmasını, hukuka uygun şekilde gereğinin yapılmasını istedim. Ancak şu mahkeme kararı, artık bu konudaki ihtilafı sona erdirdi şeklinde ortak kanaat vardır."
"Askerimizin yüzde 35'i profesyonel"
Bakan Yılmaz, "Askerliğin kısaltılmasına yönelik herhangi bir çalışma var mı? Profesyonel orduya geçişte gelinen aşama nedir?" sorusu üzerine, iktidara geldiklerinde askerliğin 18 ay olduğunu, bu süreyi önce 15 aya, daha sonra da 12 aya indirdiklerini söyledi. Yılmaz, "Dolayısıyla askerlik süresini yeni indirdik. Her aya da iki gün izin var. 12 aylık askerlikte iki gün izin olursa 24 gün izin. 12 aydan 24 gün izni çıkarırsan da askerlik süresinin 11 ay olduğu ortaya çıkar" dedi.
Orduevlerine "sakal" düzenlemesi
Genelkurmay'dan "kıyafet düzenlemesi açıklaması"
Profesyonel askerliğe geçişle ilgili konuya da değinen Yılmaz, "Askerimizin şu anda üçte birinden fazlası, yüzde 35'e yakını profesyonel. Ne demek istiyorum profesyonelle? Uzman jandarma, yani geçimini askeriyeden aylık alarak sağlıyor, başka bir işi yok. Uzman askerler var, sözleşmeli erbaşlar var, astsubaylar var, subaylar var. Bunların hepsini üst üste koyduğunda, şu andaki mevcut Silahlı Kuvvetlerin üçte birini oluşturuyor. Sözleşmeli erbaş almak için de hala çağrılarımız devam ediyor" diye konuştu.
Yılmaz, "Ne zaman tam profesyonelliğe geçeriz? Bizim kendi idealimiz, karma sistemin olmasıdır. Yani bu sistemin devam ettirilmesidir. Karma sistem bizim için daha uygundur" dedi.
Erdoğan'dan Bahçeli'ye yanıt: "Genelkurmay Başkanının tırnağı olamazsın"
"Genç nüfus artmazsa, biz de çağırırız"
Şu anda Almanya'da ve Hollanda'da zorunlu askerliğin kaldırıldığının söylendiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
"Ama onların Bakanı bana söylediği, 'İsmet Bey biz kaldırmadık zorunlu askerliği' diyor. 'Askıya aldık', tabiri bu. Nasıl oldu bu? Nüfus yaşlandı, asker ihtiyacı var, çağrı yapıyor, 'Hadi gelin' diyor. Kendi ihtiyacını karşılayacak kadar genç nüfus bulamadığında, o zaman zorunlu askerliği askıya almak zorunda kaldı. Nasıl geçti? Sözleşmeli askerliğe geçti, yani profesyonel askerliğe geçti. Eğer Türkiye'de de genç nüfus artış hızı sağlanamazsa, biz de çağrı yaparız. Ancak gelen Mehmetçik ihtiyacımızı karşılamazsa, biz de mecbur kalırız, tamamıyla profesyonel askerliğe geçeriz. Bu iyi bir şey midir? Değildir. Dolayısıyla bu orta sistemi sağlamak lazım. Orta sistemi sağlayabilmek için de genç nüfusumuzu sağlıklı bir aile yapısıyla sürdürmemiz lazım. Biz de bunu yapıyoruz."
Erdoğan subaylara seslendi: ''Aldatıldık''
"Görev süresi, 30 Ağustos 2015'te doluyor"
"Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in sağlık durumu nedir? 'Emekli olmak istediğine yönelik' bazı iddialar var. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine Yılmaz, bir operasyon geçiren Orgeneral Özel ile telefonda görüştüğünü, sağlık durumunun çok iyi olduğunu söyledi. Belli bir istirahat dönemi olduğu için Özel'in, o dönemi geçireceğini ifade eden Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Görevde bulunduğu süre içerisinde, görevini hakkıyla yapmış bir Genelkurmay Başkanımızdır. Yapmış olduğu tüm hizmetler için teşekkür ediyorum. Daha önce de 'Genelkurmay Başkanımızın istifa ettiği, emekliye ayrıldığı, ayrılacağı' ifade edildi. O zaman da ben bunun doğru olmadığını ifade etmiştim. Geçen süreç, beni teyit etti. Genelkurmay Başkanımızın dört yıllık görev süresi vardır. Dört yıllık görev süresi, 30 Ağustos 2015'te doluyor. Dolayısıyla da kendi görev süresinin normal yönde biteceği kaç ay kaldı? Birkaç ay kaldı. Dolayısıyla bazı şeyler vardır, hayatın doğal akışına aykırı bunu düşünmek. Genelkurmay Başkanımızın 30 Ağustos'taki sürecinin yasal olarak biteceği doğal süreç varken, onun dışında kalarak bir, iki ay önceden, görevinden istifa etmesi veya ayrılmasının doğal olmadığını, Genelkurmay Başkanımızın da bunu düşünmediğini açıkça ifade etmek isterim."
Genelkurmay Başkanı'nı yargılamak için Başbakandan izin alınacak
"Birinin ölümünde sıkıntılı hal var"
"Savunma sanayisinde bazı mühendislerin şüpheli ölümlerinden söz ediliyor. Bunun gerçek payı var mı, yoksa abartılıyor mu?" sorusuna Bakan Yılmaz, "Ben abartma olduğu kanaatindeyim" yanıtını verdi. Basında dört, beş mühendisin isminin geçtiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bunlarla ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu da bir inceleme yaptı. Bu yapmış olduğu incelemelerin birçokları da bizim ASELSAN'da, şirketlerle alakası olmadığı, bazılarının alt taşeronun işçisi olduğu ama sadece bir kimse için ölümünde sıkıntılı bir hal var. Dolayısıyla bunun neden olduğu, savcılık aşaması hala devam ediyor. Demek ki şu anda tartışmaya konu bir olay denince akla bir kişi gelmesi lazım. Biri genelleştirmek mümkün mü, o da ayrı bir husus. Bir kişi için Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda da ifade edildiği şekliyle savcılığın incelemesinin devam ettirilmesi ve yakınlarının da bu konuda mutmain olması gerektiği ifade edilmiştir. Ben de o noktadayım."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!
Son dakika | İstanbul'a kar yağacak mı? Meteoroloji tarih verip açıkladı!
Diyarbakır’da 3 ayrı noktada zincirleme kaza: 21 yaralı
Aydınlı çift, bebeklerine Honda adını verdi: Hayalim gerçek oldu
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)