Irak ve Suriye tezkeresi kabul edildi
Irak ve Suriye'deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi 298 "Evet", 98 "Ret" oyu ile TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Tezkere, çözüm sürecini olumsuz etkilemez" dedi.
Tezkereye ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından, CHP milletvekillerinin oylamanın açık oylama yöntemiyle yapılmasına ilişkin öngergesi iktidar ve muhalefet milletvekillerince kabul edildi.
Daha sonra elektronik cihaz ile yapılan açık oylamaya 396 milletvekili katıldı.
Irak ve Suriye tezkeresi, 98 ret oyuna karşı 298 oyla kabul edildi.
İstanbul ve yurtta tezkere protestosu
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz,tezkerenin kabul edilmesinin ardından, bir gazetecinin sorusu üzerine, "Tezkere, çözüm sürecini olumsuz etkilemez" diye konuştu. "Nasıl olumlu yansır?" sorusu üzerine Yılmaz, "İyi olur, her yerde sulh olur, huzur olur, barış olur" dedi.
TEZKERE GÖRÜŞMELERİ
TBMM Genel Kurulu'nda, Irak ve Suriye'deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi okundu.
Genel Kurul'da, gündemdışı konuşmaların ardından AK Parti'nin "Tezkere görüşmelerinin bitimine kadar çalışılması"nı içeren grup önerisi kabul edildi.
Daha sonra, Irak ve Suriye'deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi okundu.
Tezkerenin ayrıntıları belli oldu
"Kabul edilecek" dil sürçmesi
Tezkere'nin görüşülmesine geçileceği sırada ayağa kalkarak söz alan HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani'nin "Tezkere'nin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve geri çekilmesini" istemesi üzerine birleşimi yöneten Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Tezkere Meclis Başkanlığı'na geldi, gelen kağıtlarda yayınlandı, işleme alındı ve sunuşlarda yer aldı. Biraz sonra görüşmeye geçeceğiz, oylanacak ve Genel Kurulca kabul edilecek. Divan olarak böyle bir yetkim yok. Talebinize olumlu yanıt verme yetkim yok" dedi.
Milletvekillerinin "Nereden biliyorsunuz kabul edileceğini?" demesi üzerine Bahçekapılı, "Kabul edilecek veya edilmeyecek. Dil sürçmesi oldu, özür dilerim. Ne Meclis Başkanlığı'nın ne de benim böyle bir yetkim yok" karşılığını verdi.
Usul tartışması açıldı
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise konuyla ilgili Anayasa'da düzenleme olduğunu belirterek, Tezkere'nin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasının doğru olmadığını, geçmiş örneklerin bulunduğunu söyledi.
Zozani'nin talebi üzerine usul tartışması açıldı.
Adil Zozani Anayasa'nın ilgili maddelerini okuyarak, tezkere ile bir kurumdaki yetkinin başka bir kuruma usulsüz bir şekilde aktarılmak istendiğini savundu. Parlamentodan çıkan yasaların yok sayıldığını ileri süren Zozani, "Yasayı, yönetmeliği yok sayarak Anayasa'nın 92. maddesini ihlal ediyorsunuz. Kanunlar Anayasa'ya aykırı olmaz. Yasa yapmadan kurum ve kuruluşların yetkilerini alarak başka kurum ve kuruluşlara veriyorsunuz" diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, tezkere ile Türkiye'ye gelen göçmenlerin hal ve davranışlarının idaresinin TSK'ya verilmediğini ifade etti.
TSK'nın oluşturacağı güvenli bölgeyi işgal edeceğine dair bir endişenin söz konusu olduğunu, tezkerenin Anayasa'ya aykırılığının da aslında bunun için ileri sürüldüğünü anlatan Halaçoğlu, "Burada 'Burası TSK kontrolüne geçerse biz bağımsız Kürdistan'ı kuramayız' endişesi var" dedi.
CHP Grup Başkanvekli Akif Hamzaçebi ise tezkerenin IŞİD tezkeresi değil bir savaş tezkeresi olduğunu savundu. IŞİD ile mücadele kapsamında oluşturulan koalisyona 22 ülkenin katıldığını belirten Hamzaçebi, bu ülkelerden 6'sının hava harekatı düzenlediğini, diğer 16 ülkenin ise insani yardım ve lojistik desteği sunacağını kaydetti. Hamzaçebi, bu ülkelerin bir kara harekatının söz konusu olmadığını kaydetti.
Hükümet adına İsmet Yılmaz konuştu
Konuşmaların ardından tezkere üzerinde görüşmelere geçildi. İlk sözü, hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz aldı.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Irak'taki gelişmeler, bölgedeki çatışma ve insani trajediye daha bütüncül ve kapsamlı bir strateji geliştirme ihtiyacını ortaya koymuştur. Uluslararası toplum, kararlı bir adım atmadığı sürece bölge daha geniş bir çatışmanın içine sürüklenecektir" dedi.
İsmet Yılmaz: "Bu tezkerenin amacı mümkün mertebe sınırlarımızda yaşanmakta olan çatışmaların ülkemize olan olumsuz etkilerini azaltmaktır. Savaş yüzünden herşeyini kaybetme noktasına gelen, canını bile zor kurtaran insanlara kapılarımızı açtık. Ancak sadece kapılarımızı açıp canını kurtarmak için gelenlere kucak açmakla bu meselenin çözülemeyeceği de görülmektedir" diye konuştu.
Yılmaz, terörü, terörün istismar ettiği sorunları, bölgenin sorunlarını bir bütün içinde ele alarak bitirmek istediklerini bildirerek, "Nihai hedefimiz, bu tür tezkerelere artık bir daha hiç ihtiyaç duymayacağımız şekilde bir güven ortamının tesisidir" dedi.
İsmet Yılmaz, "Tüm ülkeler, terörün artan bir tehdit olduğunu görerek, kararlılık içinde ortak hareket etmelidir. Terörizm, herhangi bir dinle, milletle veya medeniyetle ilişkilendirilemez" diye konuştu.
HDP'li Kürkçü: "Hükümetin IŞİD ile meselesi Obama sesini çıkarana kadar yoktu"
HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Hükümetin IŞİD ile meselesi Obama sesini çıkarana kadar yoktu" dedi. TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Irak ve Suriye tezkeresi üzerinde HDP Grubu adına konuşan Kürkçü, sözlerine, eşitlik ilkesi gereğince isteyen milletvekillerine prompter hizmeti sunulmasını isteyerek başladı.
Genel Kurul'da, IŞİD ile mücadele ve Kobani halkı ile dayanışma için "tezkerenin bir imkan olduğu safsatasının görüşüldüğünü" öne süren Kürkçü, tezkerenin uluslararası hukuka, anayasaya ve bölgenin demokratik ihtiyaçlarına aykırı olduğunu savundu.
Tezkereyle, bölgesel egemenlik güç gösterisi için asker kullanma yetkisinin istendiğini söyleyen Kürkçü, bunun için IŞİD'in bir vesile olarak ortaya konulduğunu dile getirdi.
"Hükümetin IŞİD ile meselesi ABD Başkanı Obama sesini çıkarana kadar yoktu" ifadesini kullanan Kürkçü, "Siz IŞİD ile düne kadar beraberdiniz. Sınırlardan geçip Suriye'de Kürtlere, Türkmenlere karşı giriştikleri katliamlara, Türkiye'den militan toplamalarına seyirci kalıyordunuz. IŞİD'e destek verdiniz ve bu tezkere ile destek vermeye devam ediyorsunuz. Siz, IŞİD ile beraber hareket ettiniz, bunu saklayamazsınız" diye konuştu.
Kürkçü, tezkereyle yapılmak istenenin "restorasyon dedikleri hamlenin tamamlanması" olduğunu kaydetti.
MHP'li Şandır: "Bir görev ve sorumluluk yüklenmesi olacaktır"
Partisi adına söz alan MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, hükümetin Türkiye'nin güvenliğini sağlam esaslara bağlamak ve bu amaçla ne gerekiyorsa yapması gerektiğini belirterek, Irak ve Suriye tezkeresinin hükümete yeni yetki vermekten öte, görev ve sorumluluk yükleyeceğini söyledi.
"Hükümetin birinci önceliği Türkiye'nin güvenliğini sağlam esaslara bağlamak ve bu amaçla ne gerekiyorsa yapmak olmalıdır" diyen Şandır, "Bu izin, AKP Hükümeti'ne yeni bir yetki vermekten öte, bir görev ve sorumluluk yüklenmesi olacaktır" dedi.
Şandır, "Öngörüleriniz doğru çıkmadı, politikalarınız yanlıştı ve sonunda bu tezkereyle Haçlı Ordusu'nu bölgemize yeniden davet etmek zorunda kaldınız" diye konuştu.
CHP'li Loğoğlu: "Hangi vatanseverlik anlayışına sığar?"
Partisi adına konuşan CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Irak ve Suriye Tezkeresi'ni eleştirerek, "Türkiye kendini korumak için yabancı askerlere ihtiyaç duyacak noktaya mı gelmiştir? Böyle bir duruma izin vermek, onay vermek hangi vatanseverlik anlayışına sığar. Yabancı askerden medet umanlara milliyetçi de denmez vatansever de denmez" dedi.
"Yabancı askerden medet umanlara milliyetçi de denmez vatansever de denmez" diyen Loğoğlu, "Tezkere kabul edilirse Türkiye bölgenin korsan devleti olur" diye konuştu.
AK Parti adına İşler: "Kaçınılmaz olacak"
Partisi adına söz alan AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, "Bu şekilde devam ettiği takdirde yarın çok daha kuvvetli bir IŞİD'in kapımıza dayanması kaçınılmaz olacaktır" dedi.
"IŞİD'i ortaya çıkaran etkenler siyasi niteliktedir, çözümün de siyasi nitelikte olması icabetmektedir" diyen İşler, "Bugün tarihi bir gün. Bu tezkere, Türkiye'nin geleceğinde önemli bir dönüm noktası olacak. Siz 'hayır' diyorsunuz; bunun hesabını gelecek nesillere veremeyeceksiniz" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...